Hopp til hovedinnhold
Oppussing
Puss opp selv! Nytt kjøkken på lavbudsjett
D
u trenger ikke skifte ut innredningen for å fornye kjøkkenet. Har du en helg, pluss litt egeninnsats, kan du enkelt pusse opp selv og få et nytt kjøkken på lavbudsjett.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
13. januar 2023

Har du et kjøkken som fungerer fint, men trenger en fornyelse? Med enkelt utstyr og oppussing du klarer selv, får du deg et nytt kjøkken på lavbudsjett. 

– Det er ikke noe problem å male skapfronter og skuffer selv. Men det er viktig å gjøre et godt forarbeid. Det er kanskje ikke så gøy, men du får et resultat som varer lengre, sier Christine Wold, teknisk support konsulent hos hovedkontoret til Flügger farve.

Utstyr til oppussing av kjøkken på lavbudsjett

Det er ikke mye utstyr som trengs til denne enkle oppussingen av kjøkkenet. Noe har du kanskje fra før av, og resten får du tak i hos nærmeste forselger av maling. Her er alt du trenger:

 

  • Egnet vaskemiddel
  • Fint slipepapir
  • Grunning
  • Fin malingsrull
  • Pensel
  • Egnet maling for kjøkken
  • Trau
  • Ev. sparkel/filler 

 

Slik pusser du opp kjøkkenet på lavbudsjett, trinn for trinn:

Skal du pusse opp selv? Som medlem i Usbl får du 20 % rabatt på ordinære varer og 5 % bonus på alt du kjøper.

Trinn 1: Grundig vask av overflatene

– En god og grundig vask fjerner både fett og smuss som det lett blir på et kjøkken.

Bruk et vaskemiddel som er godt egnet og som inneholder såkalte emulgatorer som bryter ned fettet effektivt.

IKKE bruk grønnsåpe, zalo eller salmiakk mot flekker og fett. Bruk et vaskemiddel med emulgatorer som gjør at skitt og fett skylles bort sammen med vannet, slik som Flügger Fluren 37, sier Christine Wold.

Tips! Skru gjerne av håndtak og knotter før du starter på vask og oppussing av kjøkkenfrontene.

Trinn 2: Mattsliping av kjøkkenfronter

– Kjøkkenskap og -skuffer har ofte glatte flater. Etter vask bør du derfor slipe lett slik at malingen får noe den kan hefte i.

Bruk et fint slipepapir, råder konsulenten fra Flügger. Har overflaten skader og hakk, kan du bruke en sparkel/filler og reparere før du sliper over slik at overflaten blir jevn og slett.

– Flügger Akryl sparkel og Flügger Easy Filler kan brukes til reparasjon og til å tette og dekke skruehull etter håndtak og knotter som du har lyst til å bytte, sier hun.

FØR.
ETTER. Så lite skal til! Ved å male kjøkkenfronter og samtidig skifte ut knotter og håndtak, kan kjøkkenet få et helt nytt uttrykk med små grep.

Trinn 3: Grunning før maling

– Hos Flügger fører vi to typer grunning, forteller Christine Wold: 

  • Flügger Fix Primer/Heftgrunn er en slags mellommaling som sikrer malingen nødvendig vedheft på harde og glatte overflater. Som for eksempel gamle ferdiglakkerte/malte kjøkkeninnredninger.
  • Flügger Stop primer/Sperregrunn kan du bruke dersom det er fare for gjennomslag av vannløselige stoffer eller kvister. Dette er mest aktuelt ved maling av ubehandlede heltrefronter, eller der du har slipt ned til treverket.

Trinn 4: Maling av skapdører og skuffer

Nå som du er ferdig med forarbeidet, kan du male i ønsket farge. Bruk nok maling, og mal helst to strøk for et pent og jevnt resultat.

– De fleste maler med akrylemaljemaling. Her kan man velge mellom alle slags farger og ulik type glans.

Ønsker du skap og skuffer som tåler litt ekstra, kan du velge Polyuretanforsterket maling som gir en meget slitesterk overflate, sier Flügger-konsulenten.

– Husk at valg av maleverktøy har mye å si for resultatet. Bruk en fin malingsrull på slette dører. Dersom overflaten er profilert med kriker og kroker, bør du stryke ut malingen med en pensel, tipser hun.

Når malingen er tørket, kan du skru på knotter og håndtak igjen og sette kjøkkenfronter på plass igjen.

KAN MALING: Christine Wold, teknisk supportkonsulent hos Flügger farve.

Vanskelig å velge farge til kjøkkenet?

Ønsker du hjelp til å finne farger til kjøkkenfronter, og kanskje også veggene? Da kan du bestille time hos en fargekonsulent hos de fleste Flügger-utsalgene.

– Hos oss jobber mange fagfolk som kan hjelpe deg fram til en farge du liker. Men gjør deg gjerne opp noen tanker på hvilken retning du ønsker, sier Christine Wold.

– Vi har også prøvebokser som du kan ta med deg hjem og teste på skap og/eller vegger dersom du er usikker. Tester du to-tre farger, finner du antakelig en retning du vil like.

Før du velger farge, bør du også ta hensyn til faktorer du ikke kan og/eller vil gjøre noe med, for eksempel gulv, fliser, kjøkkenvifte og kjøleskap, foreslår hun.

Inspirasjon og tips