Hopp til hovedinnhold

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Bolig
Lyngåsveien borettslag feirer 70 år
U
sbl’s aller første borettslag er jubilant og fortsatt like populær blant beboerne som for 70 år siden. Et godt bomiljø og -naboskap gjør at folk blir boende.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
22. oktober 2021

– Jeg har bodd her i hele mitt liv, og jeg har ikke tenkt å flytte, sier Arild Torp i Lyngåsveien borettslag. Da foreldrene flyttet ut for mange år siden, ble han boende. Han setter spesielt pris på stillheten og tryggheten i området på Kjelsås i Oslo.

Hjemme best: Arild Torp har bodd i Lyngåsveien borettslag hele sitt liv. Her med styreleder Gyda Knudsen og andelseier John Solbakk.

Borettslag bygget på dugnad

Arilds familie flyttet inn i Usbl’s aller første borettslag på starten av 50-tallet. Den gangen var det stor boligmangel i Oslo. Svært mange unge sto i boligkø i etterkrigstiden, og mange av dem var Obos-medlemmer. 

En gjeng unge ble utålmodige og bestemte seg for å ta spaden og hammeren fatt, bokstavelig talt. De dannet Ungdommens Selvbyggerlag – Usbl, og to av dem var foreldrene til Arild. 

Helger, fridager og ferier ble brukt til å snekre, mure, spa og bygge sitt nye hjem på dugnad. Resultatet var Usbl’s første borettslag i Lyngåsveien 11 på Kjelsås. Den gangen var omgivelsene nokså landlige. I dag er det fortsatt kort til naturen, men tettere mellom boligene som fortsatt består mye av hus og mindre flermannsboliger som i Lyngåsveien borettslag.

70-års jubileum: De første boligene i Lyngåsveien Borettslag på Kjelsås i Oslo ble oppført i 1951 av Usbl – Ungdommens Selvbyggerlag. Dette ble Usbls aller første borettslag.
Bygget på dugnad: Boligene i Lyngåsveien 11 ble bygget på dugnad med de første beboerne i borettslaget.

Nærhet til natur og byliv

Borettslaget med 20 boenheter med folk i alle aldre, ligger på Kjelsås, høyt over Oslo og med Maridalsvannet og marka som nærmeste nabo. Nettopp dette var en stor bonus for John Solbakk da han flyttet fra travle Torshov med familie og små barn. Han hadde sett seg ut området, men at det ble Lyngåsveien 11, var tilfeldig. 

– Jeg har bodd her i åtte år, og jeg er veldig fornøyd. Det er nært marka samtidig som det er sentralt, sier John. Men han er ikke ofte i Oslo sentrum. Alt han trenger er stort sett i nærheten.

– Mange ønsker å bo i områder nært sjøen, men ikke noe kan sidestilles til marka! mener John.

Trivelig bomiljø

– Dette var et bra sted å vokse opp, og det var mange unger her da jeg var liten, forteller Arild. Lyngåsveien er fortsatt populært blant barnefamilier. 17 barn nyter godt av stor boltreplass mellom husene.

– Her er det store uteområder og fint for barn, sier Gyda Knudsen. Hun er leder i borettslaget, et verv som går på rundgang blant beboerne. 

De to barna hennes har vokst opp i Lyngåsveien.

– Mange i klassen misunte dem. Her er det sosialt og alltid noen å leke med for barna. Og det er sosialt for oss voksne også! forteller hun.

I de felles uteområdene feires blant annet bursdager, og hver desember er det juleepletretenning med gløgg, kaffe og moro.

Har unngått fortetting

I området har det vært stor fortetting med utbygging i mange eplehager. Men i Lyngåsveien er det ingen fortetting. Her er uteområdene romslige med gressplener, bievennlige blomsterbed, bærbusker og plommetrær.

Fra Usbl’s Bomiljøfond har borettslaget fått midler som har gått til langbenker og -bord, og etter hvert skal det bygges lekestue og ny sandkasse.

– Det er en liten oase for liten og stor, sier Rakel Marie Hansen. Sønnen Aksel har allerede fått sin egen lille traktor som er kjekk til å frakte epler med. For alle som vil, kan bidra med hagearbeid og annet på det fem mål store uteområdet i borettslaget, med og uten grønne fingre.

Inspirasjon og tips