Hopp til hovedinnhold

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Bærekraft og miljø
BUA – deling av sportsutstyr i borettslag og sameier
K
om i gang med deling av sportsutstyr, til stor nytte og glede for beboerne. Så enkelt oppretter og driver dere et selvbetjent BUA i borettslag eller sameie.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
1. mars 2021

Delingstjenester, bærekraft og gjenbruk er tre ord som alle beskriver ordningen BUA hvor alle kan nyte godt av gratis deling av sportsutstyr.

– BUA for borettslag og sameier er superspennende. Vårt mål er å ha 100 BUA i Usbl-borettslag og sameier i løpet av tre år, sier Hallvard Bratberg, direktør for kommersiell utvikling i Usbl. Han håper helt nye løsningene som akkurat har kommet på plass, skal gjøre at flere borettslag og sameier får sin bod der det enkelt kan lånes ut utstyr til sport og fritid. Behovet og ønsket om å komme seg ut og i aktivitet, har i hvert fall aldri vært større enn nå.

Ny app forenkler gratis leie av sportsutstyr

– Usbl gikk inn tidlig og ble BUA-samarbeidspartner, forteller Hallvard Bratberg.
Siden 2016 har Usbl hatt et samarbeid med BUA om gratis utlån av utstyr til sport og friluftsliv både sommer og vinter. Alle Usbl-borettslag og sameier har siden da hatt mulighet til å opprette sitt eget BUA, men få har slått til, det kan det bli en endring på nå. Hallvard Bratberg mener at en forenkling av ordningen gjør det mindre ressurskrevende for både styre og beboere å drifte BUA. En nyutviklet app gjør utsjekk og innsjekk av lånt utstyr svært enkelt. Appen gjør også delingstjenesten mer praktisk i drift og administrasjon.

Slik opprettes BUA i borettslag og sameier

– Det er litt tilbake til gamledager hvor man ofte hadde felles fryserom, vaskeri og lekerom, så metodikken er ikke ny, sier Hallvard Bratberg fra Usbl.
– Alt som trengs er en bod av en viss størrelse. Så leverer vi et lavterskelsystem for utlån, forteller Hallvard.
Borettslagene får tilbud om ferdig mal med fargekoder og hyllesystemer, og det kan også bestilles hjelp til oppsett av BUA.

Et samarbeid med sportsleverandører gir tilgang på nytt utstyr til gunstige priser. Utstyret fås med rabatterte priser på for eksempel ski, snowboard, tursko, telt, kano, hengekøyer osv.
– Borettslag og sameier kan søke om støtte fra Usbl’s Bomiljøfond til etablering av BUA og til innkjøp av utstyr, tipser han. I tillegg til at man kan dele sitt private utstyr.

Selvbetjent utlån av sportsutstyr

– Via den nye appen får beboerne opp en liste over hva som er tilgjengelig for lån og kan booke utstyret de ønsker. I appen registreres utstyr ut og inn ved hjelp av en QR-kode man får ved booking. Varen kan skannes ut ved hjelp av appen, men har du ikke smarttelefon, kan det gjøres manuelt. QR-koden gjør det enklere enn før, både å drifte BUA og låne gratis sportsutstyr og friluftsutstyr, forteller Hallvard Bratberg.
Med Usbl Nøkkelen, kan beboerne enkelt hente og levere inn utstyr selv ved hjelp av QR-koden, noe som gjør utlånet enkelt og uavhengig av at noen må stå vakt i BUA. Hvis det er problemer med utstyr, kan systemet håndtere beskjed om dette. Ordningen kan dermed i stor grad være selvbetjent.
– Men her kan borettslagene selv avgjøre hvordan de vil organisere utlånet og om de ønsker å ha noen som er til stede for å gi ut og ta imot lånt utstyr til sport og fritid, vask av utstyr osv., forklarer Hallvard.

Donering av sportsutstyr til utlån

Mange har lite brukt sportsutstyr og friluftsutstyr som bare opptar plass i bod og skap. Her kan du få ryddet opp hjemme ved å gi bort utstyret til ditt lokale BUA, samtidig som naboene i borettslaget eller sameiet kan få glede av å låne utstyret gratis.
– Har du for eksempel et par skøyter som er pent brukt eller skisko som er brukt noen turer, men har blitt for små for poden, kan du donere dem til borettslagets BUA i stedet for å selge eller gi dem bort, forteller Hallvard.
– Klistre på en QR-kode som du skanner inn slik at skøytene, skiskoene eller andre ting du donerer bort, kommer opp på listen over tilgjengelig utstyr for beboerne i borettslaget. Så er det bare å sette tingene i borettslagets BUA, klar for bruk!

Delingstjeneste i borettslag og sameier

I planlagte og nye borettslag og sameier som Usbl bygger fremover legges det nå til rette for fellesløsninger som BUA, i tillegg til mulighet for bildeling og sykkeldeling. Delingstjenestene er en viktig bit i Usbl’s klimareise.
– Men BUA handler ikke bare om bærekraft. Denne utlånsordningen for sportsutstyr og friluftsutstyr skal gjøre det mulig for barn og ungdommer å teste ut nye sporter og aktiviteter, og prøve noe nytt uten at de trenger å kjøpe nytt utstyr, sier Hallvard Bratberg.
– BUA i borettslag og sameier skal gjøre det enda enklere for beboerne å komme seg ut, og det er flott å støtte en ordning som får folk i aktivitet. Det gir liv og røre i et område, noe som er positivt for et godt bomiljø, noe som passer veldig godt for oss som bygger og forvalter boliger, mener han.

Kort om BUA

BUA er en stiftelse, med gratis utlån av sports- og fritidsutstyr som driftes av kommuner. Ordningen skal gjøre det mulig for alle barn og ungdom å være aktive, være det seg slalåmkjøring, snowboard, langrenn, teltturer i naturen og andre aktiviteter innen sport og friluftsliv. Målet er at alle skal kunne delta og prøve ulike aktiviteter uavhengig av økonomi og bakgrunn.

Stiftelsen BUA har utlån blant annet i en del frivillighetssentraler og via Skattkammeret i Kirkens bymisjon. I tillegg kan da borettslag og sameier tilknyttet Usbl opprette sin egen BUA for beboere.

Inspirasjon og tips