Hopp til hovedinnhold
Bærekraft og miljø
Takk for at du deler
I
Usbl har våre medlemmer delt både stort og smått i generasjoner. Målet er å gjøre det enklere å leve miljøvennlig, enklere å dele på ressursene våre og enklere å få seg et sted å bo.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
13. november 2020

Enklere å få et hjem

Vi i Usbl har bygget og forvaltet boliger i Norge siden slutten av 1940-tallet. Den gang var vi drevet av unge mennesker som ville sette fart på boligbygging etter krigen. Våre boliger ble for det meste bygget på dugnad. Alle bidro for å få seg et sted å bo.

I dag er det mye som har forandret seg, men vårt mål er fortsatt å gjøre det enklere å få seg et sted å bo. Enten dere er få, mange, unge eller godt etablerte. Våre medlemmer har forkjøpsrett på 90 000 boliger. Det skal gjøre det enklere og tryggere for deg å komme deg inn på boligmarkedet, eller finne deg et nytt hjem når du har behov for det. 

Med forkjøpsrett har mange av våre medlemmer fått boligdrømmen realisert. Kort fortalt gir forkjøpsretten deg muligheten til å komme først i køen. Som medlem blir du også prioritert ved tildeling av våre utleieboliger.

Det sies at hvis alle mennesker på jorden hadde hatt samme forbruk som en nordmann, ville vi trengt 3,4 jordkloder. Det er ikke spesielt bærekraftig eller holdbart over tid.

Enklere å dele

Vi er stolte av hvordan våre medlemmer har delt på stort og smått helt siden starten på vår historie. Det ønsker vi at dere fortsetter med. 

Den bransjen vi er en del av har et stort ansvar for å bidra til en mer bærekraftig utvikling. For å få til det er vårt mål å gjøre det enklere å leve miljøvennlig og enklere å dele på de ressursene vi har. 

Hverdagen blir litt enklere når vi deler. Det er derfor vi bygger og driver nabolag som gjør nettopp det - deler. Deling og dugnad ligger godt forankret i våre gener etter en lang historie med dette. Derfor er det også naturlig å trekke dette videre i en mer bærekraftig fremtid.

Se for eksempel hvordan borettslaget i Friisgate 6 deler på stort og smått. Se også vår guide for planlegging og gjennomføring av dugnad.

Del på nabolaget

Å dele er bærekraftig, men også sosialt. Vi i Usbl mener et hyggelig bomiljø også er viktig for å skape trivsel. Derfor gir vi hvert år støtte gjennom vårt Bomiljøfond til tiltak som skal styrke bomiljøet. Nå øker vi satsingen på klima og bærekraft også her, og deler av fondets årlige midler kommer til å gå til klimavennlige tiltak. Det betyr at beboerne i våre borettslag og sameier kan søke om støtte til alt fra hageparsell til dyrking av grønnsaker til solcellepanel på taket og investering i delingstjenester.

Del med OTTO

For at det skal bli enklere å dele har vi nå flere delingstjenester tilgjengelige for medlemmene våre. Gjennom mobilitetstjenesten OTTO får du tilgang til biler gjennom en app, sånn at du kan leie bil når du trenger det. Å dele på bil er bra for miljøet, men også for din lommebok. På sikt skal det også gå an å leie elsykler og elsparkesykler gjennom OTTO.

Lån, ikke kjøp

Det er ikke alt man trenger å eie selv. Ski, telt og annet sport- og friluftsutstyr brukes kanskje bare et par ganger i året. Derfor samarbeider vi med den ideelle organisasjonen BUA, som gjør det enklere å dele utstyr til sport og friluftsliv. 

Sammen har vi utviklet konseptet “BUA i borettslag og sameier” der man kan dele utstyr mellom beboerne i borettslaget eller sameiet. Her kan du låne utstyr gratis, sånn at du slipper å kjøpe ditt eget. Vi har som ambisjon å etablere tilbudet i flere av våre borettslag og sameier fremover.

Å dele er å gi og å få på samme tid. Noen deler for lite, mens andre deler alt. Og det er bra. For i fremtiden må vi dele enda mer og bruke mindre. Det må bli enklere å få seg et sted å bo. Enklere å leve miljøvennlig og enklere å dele på ressursene våre.

Enklere å bo miljøvennlig 

Som boligbyggelag har vi et ansvar for å gjøre det enklere for deg å bo miljøvennlig. Derfor jobber vi for å kunne bygge og forvalte gode bærekraftige hjem. Vår ambisjon er at alle våre boligprosjekter skal bli klimasertifisert. For å få til det samarbeider vi blant annet tett med Grønn Byggallianse. Vi har også startet arbeidet med å BREEAM-sertifisere boligprosjekter, verdens fremste miljøsertifisering av boliger.

Ikke minst jobber vi for at du som privatperson og styrene i våre borettslag og sameier skal ta klimavennlige valg når hus og bygninger skal oppgraderes eller rehabiliteres. For de fleste bygg er allerede bygget. Dette legger vi nå et godt grunnlag for å kunne gjøre allerede ved bygging ved å bruke digitale bygningsinformasjonsmodeller. 

Her ser du for eksempel hvordan du kan slipe gulvet ditt i stedet for å legge nytt.

Bli med på vår klimareise

For å bidra til en grønnere klode har vi etablert klimareisen, en handlingsplan som skal hjelpe oss å ta bærekraftige beslutninger. Klimareisen inneholder tiltak som klimanøytrale boliger, flere delingstjenester og økt gjenbruk. 

Til sammen skal alle disse punktene sørge for at det blir enklere for våre medlemmer å få seg et hjem, enklere å dele og enklere å bo miljøvennlig, sånn at vi alle kan bidra til å gjøre kloden grønnere.

Inspirasjon og tips