Ofte stilte spørsmål
Lurer du på noe? Vi har samlet svar på spørsmålene folk ofte stiller, når de kontakter oss. Vi er også tilgjengelige på telefon, e-post eller chat. Kontakt oss gjerne!
Kontakt oss gjerne!
Telefon: 22 98 38 00
Informasjon for deg:
Medlemskap, ansiennitet og bolig
Hvem kan bli medlem i Usbl?
Alle, uansett alder, kan bli medlem i Usbl. Medlemskap er gratis til og med det året du fyller 18 år. Meld deg inn i dag.
Kan medlemskap overføres til andre?
Du kan overføre medlemskapet ditt til et familiemedlem, til ektefelle eller samboer, eller til ektefelle eller samboers familiemedlemmer. Særskilte tilfeller behandles ved forespørsel. Finn ut mer om overføring av medlemskap.
Hvordan fungerer ansiennitet?
Din ansiennitet som medlem i Usbl løper fra det øyeblikket din innmelding er registrert betalt hos oss. Du kan bruke ansienniteten til å kjøpe bolig på forkjøpsrett. Dersom du benytter deg av forkjøpsretten vil du få en karantene på to år før du igjen kan benytte deg av ansienniteten ved kjøp av bolig. Les mer om ansiennitet og forkjøpsretten.
Slik finner du din ansiennitet i Usbl
Når du logger inn på Bonabo finner du informasjon om ditt medlemskap. Der kan du enkelt sjekke din ansiennitet.
Slik logger du inn på Bonabo:
Du logger enkelt inn med telefonnummer, e-post eller Vipps.
Hvis du er eller har vært styremedlem i et av våre borettslag eller sameier, har du opprettet en bruker tidligere, om du har vært logget inn i Portalen. Portalen ligger nå også i Bonabo. Dette er samme innlogging som du nå kan bruke for å administrere medlemskapet ditt.
Kan mine foreldre kjøpe bolig for meg?
Dersom du selv ikke har lang nok ansiennitet til å kjøpe en bolig på forkjøpsrett, men dine foreldre har nok oppspart ansiennitet, kan de kjøpe boligen for deg. Det er da foreldrene dine som vil stå som eier av boligen, og du som medeier.
Mor eller far kan også eie hele andelen og leie ut til barn. Regelen (jfr. Kapittel 5 i brl) er: Andelseier har rett til å overlate bruken til nærstående familie uten tidsbegrensning. Styret skal imidlertid godkjenne, men kan bare nekte dersom den som overtar bruken har personlige forhold som gir grunn til det.
Kan jeg overføre deler av ansienniteten min?
Ansienniteten din er knyttet opp til medlemskapet ditt og kan ikke deles opp. Dersom du ønsker å overføre ansienniteten din til et familiemedlem, ektefelle eller samboer, må hele medlemskapet overføres. Overfør medlemskap.
Kan jeg overføre medlemskapet mitt til andre hvis jeg eier en borettslagsbolig?
Medlemskapet ditt er knyttet til boligen din og kan derfor ikke overføres så lenge du bor i en Usbl-bolig. Les våre utfyllende regler om medlemskap og ansiennitet.
Har jeg forkjøpsrett i andre byer enn der jeg bor?
Som medlem i Usbl kan du bruke medlemskapet ditt til å skaffe deg bolig gjennom boligbyggelagene på Sørlandet, i Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø og Bodø. Når du bruker forkjøpsretten i et annet boligbyggelag, må du melde deg inn i dette boligbyggelaget så snart forkjøpsretten er avklart. Du beholder din oppsparte ansiennitet i ditt eget boligbyggelag. Les mer om Storbysamarbeidet her.
Har Usbl boliger til leie?
Ja, det har vi. Du kan se ledige leiligheter til leie her.
Bonabo og bonus
Hvordan oppretter jeg Min side?
Du kan velge mellom å registrer deg via Vipps eller ved å tast inn ditt telefonnummer som er registrert hos Usbl.
Ved feilmelding kan du ta kontakt med vårt kundesenter på chat i boblen nederst til høyre her inne på usbl.no.
Hvor finner jeg medlemsnummeret mitt?
Ditt medlemsnummeret finner du Min side under medlemsbevis.
Fakturering og felleskostnader
Hva er IN-ordning og passer det for meg?
IN står for individuell nedbetaling av fellesgjeld. Fellesgjeld er borettslaget samlede gjeld. Du er ansvarlig for den delen av fellesgjelden som er knyttet til din bolig. Fellesgjelden kan reduseres hvis du benytter deg av IN-ordning.
Les alt om IN-ordning her.
Jeg har akkurat flyttet til et borettslag som er tilknyttet Usbl. Når kan jeg forvente å motta giroer?
I forbindelse med eierskifter kan det ta litt tid før du mottar din første giro for felleskostnadene.
Eierskifte ferdigstilles så snart oppgjørsmelding er mottatt. Giroer for felleskostnader blir deretter sendt til kjøper.
Hvordan betaler jeg mine felleskostnader?
Hvilken periode betaler jeg for når giroen min forfaller den 20?
Du betaler for inneværende periode. Det betyr at hvis din giro forfaller 20.05, så betaler du for perioden 01.05 – 31.05.
Jeg har kjøpt ny bolig, kan jeg bruke selgers faktura for å betale felleskostnadene?
Nei, du må vente til du mottar egne fakturaer.
Kan jeg betale for flere måneder samtidig?
Nei, du må betale med riktig KID på fakturaen. Ellers vil vi ikke kunne registrere innbetalingen din for gjeldende periode.
Jeg er medeier. Hvorfor får jeg kopi av betalingskrav?
Usbl sender regelmessig ut giroer for felleskostnader til boligeiere. Fram til april 2021 har giroene kun gått til den ene eieren som er oppført som hovedbetaler, men på grunn av en avgjørelse i Finansklagenemda må vi framover også informere medeiere. Det betyr at vi kommer til å sende en kopi av betalingskravet på e-post til registrerte medeiere med virkning fra og med mai 2021.
Alle boligeiere kan se og oppdatere sin e-postadresse på Min side.
Ovennevnte regelendring vil ikke påvirke eksisterende avtaler i nettbanken om e-faktura eller avtalegiro. Disse vil gå som før til hovedbetaler.
Jeg har fått en faktura på avregning lån. Hva er dette for noe?
Usbl gjør avregning av felleslån med IN ordning minimum en gang i året. Det som avregnes er akonto innbetaling av renter og avdrag mot reelle renter og avdrag på felleslånet. Skyldig/tildgodebeløp under kr 50,- vil ikke bli krevd inn/tilbakebetalt.
Jeg har mottatt en innkreving/purring. Hvem kan jeg kontakte for mer informasjon?
Dersom purringen kommer fra Klare Inkasso AS må du kontakte dem direkte på telefon 75 40 36 00 eller e-post post@klareinkasso.no.
Hvordan oppretter jeg AvtaleGiro/eFaktura i banken min?
Du kan betale medlemskontigenten og felleskostnader med AvtaleGiro eller eFaktura, som er avtaler du selv kan opprette i nettbanken. Dersom du nylig har opprettet AvtaleGiro eller eFaktura er det mulig at Usbl ikke hadde mottatt informasjon om avtalen ved siste filoverføring, og at du må betale giroen manuelt for denne perioden. Husk at det er ditt ansvar å påse at felleskostnadene blir betalt selv om AvtaleGiro eller eFaktura ikke fungerer.
Dersom din AvtaleGiro eller eFaktura har sluttet å fungere bør du ta kontakt med banken. Les mer om AvtaleGiro og om eFaktura.
Hva er fellesgjeld?
Fellesgjeld er den samlede gjelden i boligselskapet. Det er boligselskapet som er ansvarlig for hele lånet, og eierne av hver enkelt bolig som er ansvarlige for gjelden knyttet til akkurat sin bolig.
Spørsmål ved dødsbo
Hva skjer med felleskostnader og medlemskap ved dødsbo?
Hva skjer med felleskostnader og medlemskap ved dødsbo?
Felleskostnader faktureres som normalt frem til Usbl får registrert eierendring. Det er vanlig at banker sperrer kontoer når noen går bort. For å unngå at felleskostnadene ikke blir innbetalt og derav fører til inkasso, må arvinger kontakte Usbl.
Dersom boligen skal selges i nærmeste fremtid er det ikke nødvendig å overføre boligen til arvinger. Ta kontakt med usbl@usbl.no for å få oversendt faktura for felleskostnader.
Dersom det er noen av arvingene som skal overta boligen, ta kontakt med eierskifte@usbl.no slik at vi kan bistå med å registrere korrekt eier og at giroer for felleskostnader blir utstedt til korrekt mottaker. Uskifteattest/skifteattest må oversendes som dokumentasjon. Overføring utløser eierskiftegebyr med mindre overføringen er til gjenlevende ektefelle.
I tillegg til å endre eier i selskapets eierlister, skal ny eier og pant tinglyses i offentlig rettsregister. Dette må man gjøre selv. Mer informasjon om tinglysing finner du på www.kartverket.no.
Medlemskap
Man kan overføre medlemskap knyttet til et dødsbo ved å bruke dette skjemaet https://www.usbl.no/medlemskap/ditt-medlemskap/overfor-medlemskap. Dersom medlemskapet er knyttet til en bolig kan det ikke overføres før boligen er overført til nye eiere.
Kan vi bestille forhåndsligning ved dødsbo?
Usbl leverer ikke forhåndsligning ved dødsbo. Du må ta kontakt med skattemyndighetene for bistand.
Spørsmål og svar om tredjepartsopplysninger
Når blir tredjepartsopplysningene sendt ut?
Tredjepartsopplysningene (årsoppgaven) blir sendt ut i slutten av januar. Hvis tredjepartsopplysningene (årsoppgaven) ikke er mottatt kan Usbl sende den på e-post eller pr. post.
Årsoppgaven tilgjengeliggjøres også i Bonabo.
Har en person solgt boligen i løpet av innrapporteringsåret vil det kun innrapporteres andre inntekter og andre kostnader for perioden de eide. Boligens eier pr. 31.12. vil bli innrapportert for formuen og gjeld.
Hvilke poster på skattemelding (selvangivelsen) gjelder andel i bolig?
Her er en kort forklaring av postene på tredjepartsopplysningen (årsoppgaven). Prinsippet er at man tar utgangspunkt i boligselskapets regnskap og fordeler de ulike postene på hver enkelt eier.
ANDEL AV INNTEKT I BOLIGSELSKAP (se tema i skattemeldingen: Bolig og eiendeler > Andeler i boligsameie, borettslag og boligaksjeselskap) Dette er andelseier / seksjonseiers andel av boligselskapets renteinntekter. Eventuell gevinst ved salg av deler av borettslaget eiendommer vil også komme med her.
ANDEL AV KOSTNADER I BOLIGSELSKAP
(se tema i skattemeldingen: Bolig og eiendeler > Andeler i boligsameie, borettslag og boligaksjeselskap)
Dette er andelseier / seksjonseiers andel av boligselskapets rentekostnader.
ANDEL I FRITISDSBOLIGSELSKAP (se tema i skattemeldingen: Bolig og eiendeler > Bolig og eiendom)
Din forretningsfører rapporterer kun inn formuesverdi (ligningsverdi) dersom borettslaget som du bor i består av fritidsboliger. Bor du i et sameie er det ingen egen post for formuesverdi (ligningsverdi) i oppgaven.
ANDEL AV FORMUE I BOLIGSELSKAP (se tema i skattemeldingen: Bolig og eiendeler > Andeler i boligsameie, borettslag og boligaksjeselskap)
Dette er andelseier / seksjonseiers andel av boligselskapets samlede midler, som kontanter, bank- og postgiroinnskudd og utestående fordringer. I tillegg dekker posten langsiktige utestående fordringer som; aksjer, andeler og andre anleggsmidler som ikke inngår i eiendommens formuesverdi (ligningsverdi), redusert med kortsiktig gjeld som for eksempel gjeld til ulike leverandører.
ANDEL AV GJELD I BOLIGSELSKAP (se tema i skattemeldingen: Bolig og eiendeler > Andeler i boligsameie, borettslag og boligaksjeselskap)
Dette er andelseier / seksjonseiers andel av boligselskapets langsiktige gjeld. Eventuell negativ formue som forklart i posten over vil også rapporteres her.
Hvordan gjør man det hvis det er flere enn én eier av boligen (medeierbrøk)?
Innrapportering fra Usbl om fordeling på tredjepartsopplysningen vil være 1/2 på hver ved 2 eiere, 1/3 ved 3 eiere osv. dersom ikke annet er oppgitt.
Eier må selv foreta endringer på skattemeldingen dersom vi ikke har fått oppgitt annen fordeling. For sameier og borettslag vil rett eierandel bli registrert i grunnboken. Ønsker man å få dokumentasjon på rett eierandel kan dette innhentes fra Kartverket.
Eierskifte endrer eierbrøk dersom vi får beskjed og dokumentasjon om det.
Eksempel: Dersom 2 personer eier henholdsvis 80 % og 20 % av en bolig, vil forretningsfører likevel fordele tredjepartsopplysningene (ligningspostene) med 50 % på hver. Dersom det ønskes endret, må de involverte selv endre dette i forslaget til skattemeldingen (selvangivelse), og skrive en kort forklaring.
Jeg har solgt og kjøpt ny bolig i løpet av skatte(lignings)året. Hvordan fordeles de ulike postene mellom ny og gammel eier?
Den som står som eier per 31. desember får gjelds- og formuesposten. Andel andre inntekter og utgifter blir fordelt etter antall hele måneder som du har eid boligen.
Har dere opplysninger om formuesverdi (ligningsverdien) i borettslag, sameier og boligaksjeselskaper?
Nei, kun hvis du bor i et borettslag eller boligaksjeselskap som består av fritidsboliger.
I alle andre tilfeller bestemmes formuesverdien (ligningsverdien) ut fra et takseringssystem basert på boligtype, areal, geografisk beliggenhet og byggeår.
Fastsettelse av formuesverdien (ligningsverdien) er et forhold mellom deg som eier boligen og skatte (lignings)myndighetene. Har du spørsmål? Ta kontakt med Skatteetaten på skatteetaten.no. Her finner du også mer informasjon om hvordan man beregner formuesverdien (ligningsverdien) på boliger.
Det står på tredjepartsopplysningen (skattemeldingen) min at festetomt utgjør en del av gjelden på boligen min. Hva betyr det?
Det betyr at boligselskapet du bor i ikke eier hele eller deler av tomten det disponerer. Boligselskapet betaler hvert år en festeavgift.
Gjeldsfradraget finner man ved å ta boligselskapets årlige festeavgift og multiplisere den med en fastsatt faktor (10) som fastsettes av Skattedirektoratet årlig. Faktoren er satt til 10.
Deretter blir totalbeløpet fordelt ut på den enkelte andelseier. Normalt fordeles den etter din andel av husleiebrøken.
Kan vi bestille forhåndsligning ved dødsbo?
Usbl leverer ikke forhåndsligning ved dødsbo. Du må ta kontakt med skattemyndighetene for bistand.
Jeg har mottatt en erstatningsoppgave. Hva betyr det?
Det betyr at forretningsfører har mottatt ny informasjon etter at tredjepartsopplysningen (ligningsoppgaven) ble sendt ut, noe som gjør at vi må sende ut en ny tredjepartsopplysning (ligningsoppgave) til deg. Den nye tredjepartsopplysningen (ligningsoppgaven) kaller vi erstatningsoppgave. Du kan kaste den først utsendte oppgaven.
Dersom du har mottatt erstatningsoppgaven innen den første uken i mars vil tallene vanligvis være innarbeidet i forslaget til skattemeldingen (selvangivelsen) som Skatteetaten sender ut.
Hvis du får erstatningsoppgaven senere må du selv endre tallene i forslaget til skattemeldingen (selvangivelsen) slik at de stemmer med erstatningsoppgaven.