Hopp til hovedinnhold
Bolig
Slik skaper du et personlig hjem
D
e færreste av oss trives i sterile omgivelser. Tvert imot trenger vi harmoniske, lune hjem for å føle oss trygge og finne ro, sier interiørarkitekt Gitte Rimstad. Her deler hun sine beste råd for å skape et personlig hjem.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
19. mai 2021
Tekst: Marianne Heen Johnsgård | Foto: Erik Hannemann og produsentene

– I Norge tilbringer vi det meste av tiden innendørs, og det seneste året har hverdagen stort sett foregått på hjemmebane, sier interiørarkitekt Gitte Rimstad i RCO Interiørdesign. Hun har jobbet 20 år i bransjen, både med privatbolig og eiendomsutviklere, og samarbeider med Usbl om interiørkonsepter. Rimstad vet av erfaring at vi påvirkes av omgivelsene, og er derfor opptatt av å bringe mer personlighet inn i boligene til folk. 

– Et harmonisk hjem som skaper trygghet og ro er viktig for de fleste, understreker interiøreksperten. 

– Vi blir påvirket av hva vi har rundt oss, og det å omgi seg med ting man liker er viktig for vår trivsel. Man kan se på interiør som et puslespill som består av mange små brikker. Når alle brikkene settes riktig sammen, skapes omgivelser som stimulerer våre sanser.

Gitte Rimstad, interiørarkitekt i RCO Interiørdesign.

Unike løsninger

Hun er opptatt av at det ikke finnes én stil eller løsning som fungerer for alle. Faktisk snarere tvert imot: 

– Både farger, materialer og former kan påvirke oss i ulik grad. Mens noen finner et lyst hjem rolig og harmonisk, opplever andre det som kaldt og upersonlig. Og omvendt vil noen synes mørke farger føles lunt, mens andre oppfatter det som dystert, sier Rimstad.

For dem som bor i et nybygg, er det ekstra viktig å fremheve varme og personlighet, siden boligen i seg selv ofte føles som en stor, hvit boks. 

– Mal vegger i dine favorittfarger eller bruk tapet for å få mer lunhet inn i rommet, en helt hvit, ny bolig kan fort fremstå som veldig kald og upersonlig.

Vis hvem du er

Og interiørarkitekten vil oppfordre folk til å ha tillit til egne valg og ønsker.

 – Jeg synes ikke man skal ha så mye regler rundt hva man kan bringe med seg til sin nye bolig, det kan fungere like fint med et gammelt arvet skap i en ny bolig som i en eldre bolig. Det viktigste er å omgi seg med ting man liker uavhengig av dagens trender. Vis hvem du er og vær kreativ!

 

Et harmonisk hjem som skaper trygghet og ro er viktig for de fleste.

Gitte Rimstad, interiørarkitekt

5 tips fra interiørarkitekten:

Lag moodboard

Samle inspirasjonsbilder, fargekart og materialprøver slik at du får et klart bilde av hvordan du vil ha det hjemme. 

– Dette er en nyttig øvelse som identifiserer hva du liker, og hjelper deg med å skape en rød tråd i innredningen.

Vær personlig

Vis hvem du er gjennom personlige ting, tipser Rimstad. 

– Det gjør hjemmet mer interessant. Og særlig i nye boliger er det viktig å fremheve varme og personlighet. Mal vegger i din favorittfarge eller bruk tapet for å få mer lunhet inn i rommet. En ny, helhvit bolig kan fort fremstå som veldig kald og upersonlig.

Lyssett riktig

Belysning er mer enn lekre lamper. Et hjem trenger både praktisk arbeidslys, god allmennbelysning og stemningsskapende lyskilder. 

– Uten riktig lys kan selv det lekreste interiøret bli flatt og kjedelig, understreker interiørarkitekten. 

Unngå boks-effekten

Sofaen trenger ikke å stå tett inntil veggen, ei heller trenger bokhyllen det. 

– Med alle møblene plassert langs kantene av rommet, føles det fort som å bo i en boks. Skap ulike soner ved å være bevisst på hvor du setter møblene dine, sier Rimstad. La for eksempel sittegruppen stå litt ut i rommet, og marker området med et gulvteppe. 

Skreddersy boligen 

Ikke glem at det er nettopp du som bor her! 

– Form boligen etter ditt levemønster og livssituasjon. Bruk farger, materialer og gjenstander som betyr noe for deg. Og husk at kunst, foto, bøker og planter er med på å bringe liv til interiøret.

Inspirasjon og tips