Hopp til hovedinnhold
Bolig
26 tips til smart oppbevaring på liten plass
H
elt enkle løsninger holder hjemmet ryddig og oversiktlig. Her er ryddeekspertens tips til smart oppbevaring på liten plass.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
5. mai 2023

Å holde orden hjemme kan være utfordrende, særlig hvis du har begrenset plass. En sortering av hva du skal beholde, gi bort eller selge, er det første du må gjøre for å få et mer organisert hjem.

– Jo mindre plass du har, jo strengere må du være med deg selv når du velger hva du skal beholde eller ikke. Uansett hvor mye plass du har, bør du imidlertid tenke gjennom hva du bruker og hva du virkelig trenger, sier ryddeekspert Silje Bjørnbeth Gaarder Hun lever blant annet av å hjelpe andre med å rydde og organisere i hjemmet sitt og deler mange tips på Insta @RyddHjemme.

RYDDEEKSPERTEN: Silje Bjørnbeth Gaarder har rydding og organisering som jobb.

Kjekt å ha… eller?

Du er ikke alene dersom du har altfor mange ting, og du er heller ikke alene om du synes  det er vanskelig å kvitte deg med tingene. Man vet jo aldri hva man kan få bruk for en vakker dag. Men når skuffer og skap er stappa, og du aldri helt får ryddet bort ting, kan det være tid for en seriøs vurdering av alt du har. Kanskje på tide å kvitte seg med skjorten som har hengt der i tre år uten å ha vært i bruk? Eller hva med pastamaskinen du kjøpte for fem år siden, men aldri har vært ute av kjøkkenskapet?

Noen ganger er det rett og slett behov for en skikkelig opprydning, både for å få unna ting som du aldri kommer til å ha bruk for, og for å få orden i det du vil beholde. 

Selg eller gi bort!

Synes du det er for galt å kvitte deg med nesten nytt sportsutstyr eller buksa som fortsatt har prislappen på?

Husk at du ikke trenger å kaste brukbare ting selv om du ikke har behov for det selv. Det meste kan selges eller gis bort på Finn.no, Fretex, nærmiljøgrupper på Facebook eller via andre sosiale medier. Kanskje du kan gi noen bidrag til musikkorpsets årlige loppemarked? Uansett: Det du ikke har bruk for, kan komme andre til gode!

Del tingene inn i kategorier

– Når du har gått gjennom tingene dine og bestemt deg for hva du vil beholde, bør du dele inn- og samle hver kategori i en passende beholder. Du kan bruke bokser eller kurver du allerede har, eller kjøpe nye som egner seg, sier ryddeekspert Silje. Hun foreslår å 
å dele beholderen litt opp om mulig slik at ting ikke flyter i hverandre igjen og skaper nytt rot i systemet.

I bruk ofte, av og til eller sjelden?

– Plasser så tingene du bruker daglig, lett tilgjengelig. Det du kun bruker av og til, kan du plassere på noe mindre tilgjengelige steder, for eksempel høyt oppe i skap, på hyller i boden eller i kasser med hjul under sengen, sier Silje. 

Dersom du har lite gulvplass, kan du utnytte høyden og veggene i rommet på en god måte. Og hvis du ikke har en egen bod, kan det være en god løsning å sette av plass langs en passende vegg for en større skyvedørsgarderobe slik at du får bort både små og store ting, slik som støvsugeren, støvler, kasser med sorterte ting, symaskin etc.  

Utnytt plassen hjemme

Det kan være lurt å få hjelp av en håndverker som kan spesiallage oppbevaringsløsninger for akkurat din bolig.

Kanskje du ønsker skohyller i en smal gang, oppbevaring under skråtak, i trappetrinn eller under trapper? Usbl Boservice hjelper deg gjerne.

Som Usbl-medlem har har fast rabatt og prosent på tjenester levert av snekker/tømrer.

KONTROLL PÅ KLÆRNE: Er det rot i kommodeskuffer og klesskap? Plassere klærne dine på høykant, som i et filsystem, så ser du hva du har.

Få orden i klesskapet

– For å få best mulig oversikt i kommoden eller hyllene i klesskapet, kan du brette og plassere klærne dine på høykant, som i et filsystem. Da ser du alt du har og får full oversikt, sier Silje. 

– Legg alltid klær og andre ting tilbake etter bruk. Da vil du alltid finne plaggene akkurat når du trenger dem. Ved å rydde underveis vil det ikke oppleves som noen stor jobb, og du kan enklere holde det ryddig og oversiktlig. For eksempel: Ting som skal flyttes mellom etasjer, legger du i trappen og tar med neste gang du skal opp eller ned. Ikke la det hope seg opp i trappen, sier Silje

Behov for minilager?

Som Usbl-medlem får du 10 % rabatt på lagring og flytteemballasje, samt minilager hos Lagerboks på Lier og i Oslo. 

ORGANISERING AV SKUFFEN: Med små bokser er det lettere å lage orden i skuffen på badet.

Er du klar for å rydde nå? Ta ett rom av gangen og la deg inspirerer av flere tips og råd fra ryddeeksperten:

9 ryddetips til badet

 1. Gå gjennom alt du har i skapet og kast gamle kremer og annen kosmetikk som er utgått på dato.
 2. Sørg for at alt som er igjen får sin faste plass. Legg alltid ting tilbake etter bruk. 
 3. Bruk gjennomsiktige oppbevaringsbokser i ulike størrelser og fyll dem med ulike kategorier. 
 4. Plasser boksene i skapet i et godt system som passer for deg. Boksene med det du bruker sjelden, kan du plassere i bunnen av skuffen eller innerst i baderomsskapet.  
 5. Skaff innsatser til skuffer og skap der du kan plassere for eksempel varmeverktøy. 
 6. Bruk gjerne bokser med små rom til for eksempel sminke, smykker, hårstrikk, spenner osv. 
 7. Heng opp hyller hvis du trenger flere steder å plassere bokser. Tenk kreativt. Kanskje kan det passe med en hylle over døren eller i et hjørne?
 8. Sørg for nok oppheng og knagger til håndklær og annet. Husk at tannglass kan henges på veggen.
 9. Tips! Det finnes smale baderomshyller med speildør som er ypperlig over vasken. Her kan du ha kosmetikk, sminke og annet du bruker ofte.
1318603245
BRUK HØYDEN I LITEN GANG: Når entreen er liten og smal, er det lurt å oppbevare i høyden med skohyller og knagger. (Foto: Getty)

5 råd for opprydding og organisering av gangen

 1. Få et godt system for plassering av sko. Bruk skoskap eller smale hyller til å stable sko i høyden. Husk å plassere skotøy som ikke er i sesong, bort i boden eller innerst i skapet.
 2. Del inn skuffer og kurver i soner, slik at du kan holde orden på luer, votter, skjerf, reflekser og annet.
 3. Få mest mulig opp fra gulvet. Heng opp flere knagger eller skaff deg en stumtjener slik at vesker, sekker og annet også kan henges opp.
 4. La alle i familien få sine egne knagger og kurver, og sørg for at ting alltid legges tilbake der de hører hjemme.
 5. Roter du ofte bort nøkkelen? La den få en fast plass i gangen – enten i et nøkkelskap, på en knagg eller i en skål. 
GJENNOMSIKTIG: Velg gjennomsiktige bokser hvis du må kjøpe nye for å organisere boden. Da er det lett å se hva som ligger hvor.

6 tips for god orden i boden eller på loftet 

 1. Ta en skikkelig opprydning i boden og på loftet fra tid til annen og kvitt deg aller først med alt du faktisk ikke trenger. 
 2. Sørg for å ha et godt hyllesystem med plass til bokser og kasser i ulike størrelser. 
 3. Legg ting i ulike kasser etter kategori. 
 4. Velg gjennomsiktige bokser og kasser, så ser du hva som ligger hvor. Merk gjerne beholderne i tillegg.
 5. Plasser de tingene du bruker sjelden lengst inne i boden eller på loftet. Og rydd for sesongen. Vinterklær, julepynt, påskepynt, skiutstyr og støvletter kan du plassere lengst vekk på bod og loft.
 6. Utnytt taket ved å skru opp kroker og oppheng hvor du for eksempel kan henge ski utenom sesongen. 

Medlemsfordel når du kaster

Når den store ryddesjauen skal tas, holder det ikke alltid med søppelkassen hjemme. Usbl-medlemmer får 12 % rabatt på leie av container eller kjøp og henting av avfallssekker hos Ragn-Sells. 

PRAKTISKE BEHOLDERE: Firkantede beholdere er lette å stable i kjøkkenskuffen. Fyll dem med mel og andre tørrvarer.

6 nyttige innspill for organisering av kjøkkenet

 1. Sorter innholdet i kjøleskapet i kategorier. Ha for eksempel frukt, grønnsaker, pålegg og tuber i forskjellige beholdere. Husk å plassere ulike matvarer i ulike kuldesoner i kjøleskapet. Sjekk kjøleskapskartet fra matvett.no.
 2. Kjøp bokser til skuffer og skap og fyll opp med mel, sukker og andre tørrvarer. Det gjør det enklere å holde orden. 
 3. Gå gjennom kjøkkenredskapene og se hva du trenger. Kvitt deg med det du ikke bruker og forsøk så å dele opp skuffen slik at det blir lettere å få oversikt. 
 4. Fest kniver på en knivlist eller i en knivblokk. 
 5. Legg ting du bruker sjelden høyt oppe og lengst inne i skapene. 
 6. Utnytt all plass. Det finnes sokkelskuffer og sørg for at skapene går helt opp til taket. Overskap er super oppbevaring for kjøkkenutstyr du ikke bruker så ofte.

Medlemsfordel når du rydder

Når du har sortert ut det du skal beholde, rydde og organisere, er gjennomsiktige bokser til oppbevaring praktisk.  Hos Montér har de bokser, og medlemmer får 5 % bonus på alle kjøp og 5 % rabatt på ordinære varer i utvalgte varehus. 

Inspirasjon og tips