Hopp til hovedinnhold
Eiendom og økonomi
Nøkkelen til et enklere liv
N
å flyttes nøkkelknippet over på mobilen. Med Usbl Nøkkelen kan dere si ha det til tapte nøkler og tidsbruk med å slippe inn håndverkere.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
27. april 2021
Tekst: Hilde Erlingsen | Foto: Erik Hannemann

– Jeg ser stor nytte av å bruke digitale nøkler. Det gjør arbeidet til oss i styret enklere, samtidig som vi får bedre kontroll. 

Det forteller Frode Aarsby, som er styremedlem i Sørenga 4. Sameiet har siden september vært med i et pilotprosjekt for å teste Usbl Nøkkelen - en digital nøkkel som styres gjennom smarttelefonen.

Frode Aarsby i Sørenga 4 forteller at det er praktisk med digital nøkkel, men at det også har gitt dem bedre kontroll.

Ingen nøkler på avveie

Usbl Nøkkelen er utviklet i samarbeid med selskapet Unloc med mål om å gjøre hverdagen enklere for både styremedlemmer og beboere. Styrer kan sende permanent eller midlertidig tilgang til fellesdører til vaktmester, håndverkere eller servicemedarbeidere, uten å selv være til stede. 

– En stor fordel er at det er enklere å dele nøkler. Det er veldig praktisk med tanke på at man kan dele nøkkel med familie og venner når det trengs. I tillegg er det veldig fint når man skal ha håndverkere. Vi slipper å fysisk møte opp og slippe dem inn, sier Aarsby.

Den digitale nøkkelen kan ikke mistes, glemmes eller låses inne, noe som også reduserer behovet for unødvendige nøkkelkopier. Til enhver tid kan styret se antall digitale nøkler som er i omløp, og kan gjøre endringer i tilgang gjennom Bonabo

– Det gjør det mye enklere for oss å holde kontroll på hvem som har adgang. Det blir ingen nøkler på avveie, sier Aarsby.

Smartlås til leiligheten

Gjennom Usbl Nøkkelen brukes appen fra Unloc til å låse opp døren til oppgangen. Samme app kan også brukes til leiligheten, garasjen, postkassen og boden, om man ønsker det. 

Alle oppgangene i Sørenga 4 har byttet til digitale nøkler. I tillegg er det noen av beboerne som har installert det på inngangsdørene inn til leilighetene. 

På den måten slipper man også å lete etter nøklene eller måtte være hjemme for å motta en levering fra for eksempel Kolonial eller Posten. 

– Jeg er en av dem som har fått digital nøkkel til leiligheten, og det har jeg lyst til å fortsette med. Jeg synes det har vært veldig fint å få være med å teste Usbl Nøkkelen, sier Aarsby.

Enkelt, men trygt

Det norske selskapet Unloc står bak teknologien i Usbl Nøkkelen. Målet er å erstatte nøkkelstyr med hverdagsmagi, forteller selskapets gründer og CEO, Kris Riise. Det enkleste må være å samle alle nøklene på et sted, i én app, mener han.

– Vi la merke til at veldig mange opplever mye styr grunnet fysiske nøkler og brikker. Samtidig finnes det smart teknologi som gjør at man kan flytte nøklene over på mobilen. Men det er utrolig fragmentert og vanskelig å ta i bruk. Derfor utviklet vi en løsning som abstraherer bort kompleksiteten og gjør det enkelt å komme i gang med digitale nøkler, sier Riise.

Unloc ønsker å løse problemer med fysiske nøkler, som å måtte dra hjem fra jobb fordi et familiemedlem glemte nøkkelen. Men selv om det skal være enkelt, er det viktig at sikkerheten er ivaretatt. 

– Inngangsdøren til hjemmet vårt er terskelen mellom oss og omverden. Effektive løsninger skal aldri gå på bekostning av sikkerhet. Det er et ansvar vi tar med stort alvor. Som utviklere, leverandører og ikke minst som familiemennesker med egne hjem. Løsningen utvikles med sikkerhet som høyeste prioritet. Vi har all utviklingskompetanse i Oslo, og vi har full kontroll på egen teknologi. All informasjon og kommunikasjon sendes kryptert, tilsvarende som i nettbanken. Alle viktige hendelser loggføres. Unloc blir også hyppig sikkerhetsvurdert av eksterne sikkerhetspartnere, forteller Riise.

Kris Riise i Unloc, selskapet bak Usbl Nøkkelen, forteller at appen skal være enkel og trygg å bruke. 

Mindre tid på nøkkeladministrasjon

Produkt- og tjenesteansvarlig i Usbl, Hanne Foss Torbjørnsen, har jobbet med å få på plass Usbl Nøkkelen som en del av tjenesteporteføljen. 

– Vi er opptatt av å utvikle oss og jobber for å finne nye og gode digitale løsninger for styrer og beboere. Vi tror at Usbl Nøkkelen kan lette arbeidet for styrer ved at det gjør det enklere å administrere nøkler, sier hun. 

Man kan fortsatt bruke fysiske nøkler eller brikker til å låse seg inn dersom man ønsker det, eller om mobilen skulle gå tom for batteri. Torbjørnsen håper styrer rundt om i borettslag og sameier vil ha stor nytte av den digitale nøkkelen.  

– Vi vet at det å administrere nøkler har tatt mye tid for styrene. Nå kan de heller tildele og fjerne tilganger til fellesdører enkelt gjennom en portal, sier Torbjørnsen. 

Det kan Aarsby si seg enig i. 

– Det har tatt mye tid tidligere. Sånn sett kan jeg anbefale Usbl Nøkkelen til andre borettslag og sameier. Det har heller ikke vært spesielt store kostnader knyttet til det digitale byttet, sier han.

En app for alle dører!
Nå kan du bruke mobilen som nøkkel.

 

Inspirasjon og tips