Hopp til hovedinnhold
Hage, balkong og utemiljø
Bienes favorittmat
U
sbl har inngått et samarbeid med den idealistiske foreningen La Humla Suse. De jobber for at humlene skal få bedre levekår i Norge, slik at bestanden innen de ulike humleartene øker, eller i det minste holder seg stabil, og større engasjement rundt humlenes liv. Vi oppfordrer alle til å ta vare på bier, humler og andre pollinerende insekter.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
25. mai 2021
Tekst: Grethe Rønningen | Foto: Getty Images, Unsplash

Bier trenger jevnlig påfyll av mat, og kanskje kan akkurat din balkongkasse eller blomsterbed bli et populært spisested samtidig som du nyter de fine fargene og lar humla suse i sommer.

Her er fem populære planter hos pollinerende insekter.

1. Stemorsblomster fra vår til høst

Stemorsblomster er klassikere i norske bed og krukker. Den overlever lett noe kuldegrader og passer derfor godt i et norsk vår- og forsommerklima. 

Med litt stell overlever stemorsblomsten fra vår til høst. Ved å knipe bort visne blomster og klippe litt blomster til pynt, kan du få blomsten til å blomstre langt utover sommeren, noe som er populært spesielt hos bier, humler og sommerfugler.

2. Favoritten fuksia

Pollinerende insekter velger seg veldig gjerne fuksia. Dette er en busk som trenger godt stell med hyppig gjødning. Kniper du av blomster holder den seg kjempefin lenge. 

Plant den i ampler og krukker og la den overvintre i kjelleren.

3. Jordbær – en smak av sommer

Selv om du ikke har hage, kan du glede deg over jordbærplanter i for eksempel ampel. Og her kan du dele matfat med bier, humler og sommerfugler som ikke er ute etter bærene, men nektaren i de søte hvite og gule blomstene. 

Jordbær trives dersom de får vann og gjødsel gjennom hele sesongen, og jo mer sol, desto søtere bær.

4. Georginer – et langt sommereventyr

Georginer, også kjent som dahlia, kan du sette ut tidligst i juni. Blomstene gjør uteplassen vakker og tiltrekker seg raskt bier og humler. Med riktig stell blomster georginene lenge.

Når sesongen er over, og før frosten, kan du ta inn knollene, la dem ligge mørkt gjennom vinteren og plante dem igjen våren etter.

5. Solhatt holder ut

Stauden solhatt er en fryd, og spesielt når de fleste andre blomster har gitt opp for denne sesongen, gjerne ut i oktober, før de klippes ned i påvente av neste vår. 

Solhatt trives like bra i verandakasser og krukker, som i blomsterbed. Den finnes i mange nydelige farger og er populær hos bier, humler og sommerfugler.

La humla suse

Nå kan styrer i borettslag og sameier enkelt bestille «humlepakker» gjennom foreningen La Humla Suse. De tilbyr blant annet en stor og en liten pakke, som begge inneholder opplæring i humlelivet og humlekasser. I den store humlepakken, med navnet «Humlevenn», får man i tillegg veiledning i humlevennlig beplantning, hjelp til å lage naturlige insekthotell, oppfølging med mer.

Kilder: lahumlasuse.no, blomstermeny.no, mestergronn.no, hageland.no

La Humla Suse jobber for å sikre humlenes levekår i Norge.

Lyst til å bidra?

Frøbytte

Bytt frø med naboer og venner. Det er både rimeligere og koseligere enn å kjøpe i butikk. 

Flere humlevennlige planter

Noen blomster og planter er populære i matveien for både mennesker og insekter som bier, humler og sommerfugler. Noen av de mest populære plantene er tomater, bærbusker, frukttrær, bønner, solsikke, agurkurt, oregano, timian og peppermynte. 

Sjekk flere hageblomster som faller i smak hos bier og humler på blomstermeny.no

 

Inspirasjon og tips