Hopp til hovedinnhold
Bolig
Derfor bør du sikre deg ny bolig i Ski
D
et finnes et sted hvor by møter land, natur møter kultur, og du kan gå på skitur hele året. Med ny bolig i Ski får du alt.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
16. juni 2022

Det har skjedd mye i Ski de siste årene, men det skal skje mye, mye mer. Ski sentrum står i en helt unik situasjon på grunn av den nye Follobanen som snart åpner dørene for trafikk. Med dobbeltspor, Nordens lengste togtunnel og direktetog til Oslo S, er du kun en 11-minutters reise fra jobb, uteliv og kulturtilbud i hovedstaden.

I tillegg vil Ski sentrum gjennomgå enorm endring i de nærmeste årene. Med ny bolig i Ski vil du være med på eventyret.

Nytt torg i hjertet av Ski

Vi treffer varaordfører i Nordre Follo Hans Martin Enger (MDG) på parkeringsplassen utenfor rådhuset i Ski sentrum. Den grå plassen vil snart vike for et helt nytt torg som vil bli en frodig møteplass midt i hjertet av byen.

Kunst og kultur skaper et godt sted å være

Men det vil alltid være uenighet i hva og når noe skal prioriteres. De fleste er nok enige i at et rikt kulturliv, lokaltilbud som blir brukt og et yrende folkeliv er en oppskrift på et godt sted å være. Det er likevel de folkevalgte som planlegger byene og som er ansvarlige for hva sentrum fylles med. 

Det som før var en god by å leve i, er ikke sikkert er en god by i fremtiden, mener varaordføreren. Netthandel har begynt å utfordre varehandelen. Det gjør at arealet varehandel tidligere har opptatt blir frigjort. Da blir det rom for andre ting i Ski sentrum. 

– Spørsmålet er da hva vi kan fylle sentrum med, som gjør at folk har det bra. Vi vil prioritere kunst og kultur, lek og aktivitet for barn og unge, og god mat, sier han.

FREMTIDENS BY: Hans Martin Enger, Varaordfører (MDG) i Nordre Follo, har stor tro på at Ski vil bli et enda bedre sted å bo fremover.

Moderne byplanlegging

Det er også et uttalt mål å bygge tett og innenfra og ut. Snakker du med byutviklere, vil de insistere på at man må bygge kompakt for at det skal være godt å leve der. Bygger du perifert og med stor avstand blir ikke tilbudene brukt. 

– Aller tettest skal det bli rundt nye Ski stasjon. Men da må også parker og natur få plass slik at det blir godt å leve her. Det er et kjempeviktig mål for byutviklingen i Ski. Det skal ikke bli gråere, vi skal heller løfte frem naturen og gjøre den mer tilgjengelig.

PÅ ØSTSIDEN: Sett fra Jernbanesvingen, her kommer en kombinasjon av hotell og kontorer. Illustrasjon: AART/SLA

Ny togtunnel knytter Oslo og Ski tettere

Ski sentrum gjennomgår store endringer, og slik har det også vært en stund. Sammen med varaordføreren spaserer vi de få minuttene det tar fra rådhuset og ned til den nye stasjonen. I dag er undergangen under toglinjene stengt på grunn av arbeidet som pågår, så turen tar noen minutter ekstra. Men snart åpner passasjen opp for de reisende, og sentrum vil bli langt mer tilgjengelig for hele Ski. 

For i desember 2022 smeller det. Da skal etter planen Follobanen åpne for trafikk, og med det markeres en ny begynnelse for Ski. Det er ikke annet å forvente enn store ringvirkninger av det som er Norges største samferdselsprosjekt. 11 minutter til Oslo S gjennom nordens lengste jernbanetunnel vil gjøre at Ski kommer enda tettere på resten av landet. 

Krevende periode for Ski sentrum

Folk har levd med byggingen av Follobanen over tid. Hans Martin innrømmer at det er krevende for en by å være under ombygging. Likevel er det ingen løsning å gjøre mest mulig på kortest mulig tid, mener han. Det viktigste er at Ski er og blir et godt sted å bo, ikke at flest mulig skal bo her.

– Det er noe vi er bevisste på. Det vil være perioder hvor det bygges tett på folk, fordi det skal vokse frem nye boliger og ny næring. Samtidig skal det være en god by å være i mens det pågår, forklarer han. 

Han tror at for de aller fleste har det gått veldig fint, særlig nå som det nærmer seg åpning. Den siste sjarmøretappen gjør at byen fylles av en forventning om at noe snart skal skje. 

– Vi ser lys i enden av Blixtunnelen, sier han og smiler lurt.

Vi vil prioritere kunst og kultur, lek og aktivitet for barn og unge, og god mat.

Hans Martin Enger, Varaordfører (MDG) i Nordre Follo

Usbl er på banen 

De folkevalgte spiller selvsagt en sentral rolle for utviklingen av Ski i årene fremover, og er nødt til å sørge for at infrastrukturen i sentrum holder følge med resten av utviklingen. Men kommunen gjør ikke byen alene. Næringsliv, kulturaktører, innbyggere og utbyggere er alle med på å skape gode lokalsamfunn. 

Trond Knudsen er regionleder i Usbl Follo og Østfold med kontor i Ski. Han syns Nordre Follo er et av de aller mest spennende stedene Usbl er involvert i om dagen, og Ski er kanskje det stedet hvor det vil skje mest fremover.

BY I ENDRING: Trond Knudsen, Regionleder i Usbl Follo og Østfold, tror vi vil se store endringer i tiden som kommer.

– Usbl er utrolig fornøyde med at vi er med på det som skjer i Ski. Utviklingen kommer til å være stor. At vi får mer grønne områder og et mer yrende uteliv tror jeg er veldig bra for sentrum, sier Knudsen.

Folkefest med Skiløpet

Usbl er opptatt av å være med på det folk er opptatt av og sponser en rekke aktiviteter og arrangementer for både barn og voksne. For eksempel er Usbl en av hovedsponsorene for Skiløpet, et årlig gateløp som arrangeres første lørdag i september. 

– Skiløpet er årets folkefest i Ski sentrum, og her kan alle fra de aller minste til de aller eldste være med. Usbl Follo og Østfold er opptatt av å være involvert i lokalsamfunnet, så vi arbeider tett med flere aktører for å gjøre Ski til et sted hvor folk skal trives, forteller Trond Knudsen.

SKILØPET: Usbl håper å kunne bidra til å at flere ser gleden i å være sammen, og benytte det Ski har å by på.

11 minutter mellom nye Ski stasjon og Oslo S

Over de neste årene er det forventet at Nordre Follo vil få opp mot 8500 nye innbyggere, og av disse vil en stor andel bosette seg i Ski. Han er overbevist om at Follobanen vil bety mye for byen. 

– Follobanen kommer til å gjøre det særdeles enkelt å bo i Ski. Når det er 11 minutter til Oslo S, er det nesten som å bo midt i byen, legger han til.

At vi får mer grønne områder og et mer yrende uteliv tror jeg er veldig bra for sentrum.

Trond Knudsen, Regionleder i Usbl Follo og Østfold

Tett på naturen

I dag finner du turområder, skiløyper, idrettsbaner og masse annet av det du forbinder med et godt sted å bo i Ski. Varaordfører Hans Martin Enger er tydelig på at naturen er en viktig faktor for Ski. 

– Innbyggerne er utrolig opptatt av nærhet til friluftsområder med skog og fjord og flotte høydedrag. Det at vi både kommer så nærme Oslo S og likevel er så tett på naturen, er en kvalitet som innbyggere setter stor pris på, sier Enger.

Derfor er det også besluttet at det ikke skal bygges ned mer natur. All fremtidig utbygging i Ski skal skje på allerede utbygde arealer. Så selv om det blir tettere og mer folk i Ski sentrum, skal det skje uten å gå ut over folks behov for nærhet til naturen. 

Hyggebo - din nye bolig i Ski

Landlige omgivelser med kort vei til Oslo sentrum og pulserende byliv tror Truls Myrbråten blir et viktig trekkplaster i årene som kommer. Han er eiendomsmegler i Foss & Co og ansvarlig megler for Hyggebo, Usbl’s satsning i Ski. Likevel er eiendomsmegleren tydelig på at Ski er en by i endring. 

– Du vil nok få pulserende byliv i Ski sentrum etterhvert også, så du må litt utenfor sentrum om du vil ha den landlige følelsen. Der er Hyggebo en veldig god blanding av det vi skryter av i Follo, påpeker Myrbråten, og sikter til boligprosjektet som ligger kort vei fra stasjonen.

Et nytt boligprosjekt fra Usbl med gangavstand til Ski sentrum.

ANSVARLIG MEGLER: Det er kombinasjonen av yrende folkeliv og avslappende omgivelser som vil gjøre Ski til et særlig spennende område i årene som kommer.

Økt interesse for Ski 

Når Follobanen åpner vil dette etter alle solemerker å dømme gjøre Ski til et enda bedre sted å bo og jobbe. Utviklingen i Ski sentrum vil gjøre at det blir enda flere som bor og jobber der, og byens status som knutepunkt blir enda sterkere enn i dag. 

– Det er ikke noe tvil om at etableringen av næringen som kommer i kjølvannet av kort kommunikasjon med Oslo med Follobanen vil gjøre at flere vil få øynene opp for denne veien ut av byen, sier Myrbråten.

Han tror også det vil bety mye for boligmarkedet fremover. 

– Jeg tror de med gangavstand til Follobanen vil kunne få en prisstigning som overgår det vi har sett i dette området tidligere, sier han. 

Lovende fremtid for unge og gamle

Tilbake på kontoret tar også varaordføreren en titt i krystallkula. Han tror vi vil se en stor forandring over de neste årene. Blant annet kommer det en ny videregående skole som vil ligge midt i sentrum og som vil bidra til et rikt folkeliv. 

– Jeg håper vi vil se mange flere utendørs i Ski enn det vi gjør i dag. At folk er ute mellom byggene og drar nytte av byen både i jobbsammenheng og på fritiden. Jeg håper vi får en enda mer levende og menneskevennlig by enn det er i dag.

Fakta om Ski

  • Ski er administrasjonssenter for Nordre Follo kommune.
  • Ski fikk bystatus i 2004.
  • Det er rundt 20 500 innbyggere i Ski (2021).
  • Byen er en stasjonsby og regionens viktigste handels- og servicesenter.
  • Byen har flere regionale og offentlige institusjoner som Follo tingrett, Øst politidistrikt, Arbeidskontoret i Follo, Ski sykehus (avdeling av Akershus universitetssykehus), og flere videregående skoler, og her kommer Østlandets Blad ut.
  • Kilde: Store norske leksikon
Inspirasjon og tips