Hopp til hovedinnhold
Bolig
Kom foran i boligkøen med pappas medlemskap
N
oen medlemskap lønner seg mer enn andre. Det vet Malin Lundereng (26) fra Trondheim som sikret seg en Usbl-bolig i Oslo sentrum takket være pappas medlemskap i et annet boligbyggelag!
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
14. februar 2024

Pappas medlemskap og ansiennitet i boligbyggelaget TOBB ble redningen da Malin fra Trondheim fikk jobb i Oslo - en by hvor det er vanskelig å nå fram i et tøft leiemarked. Takket være storbysamarbeidet med Usbl, kom Malin foran i køen for å finne seg en leiebolig. 

Vanskelig leiemarked

Noen måneder tidligere ante ikke Malin at hun skulle ende opp i Oslo. Men med mastergraden i boks, begynte Malin Lundereng (26) jakten på jobb. Hun søkte på flere stillinger, både i hjembyen Trondheim og Oslo. Gleden var stor da hun fikk fast jobb som markedsfører i Hevold Group i Oslo. 

- Jeg var meget fornøyd og spent på både ny jobb, ny by og nytt sted å bo, forteller Malin. Men gleden ble til frustrasjon i møte med boligmarkedet i Oslo høsten 2023. For den nyinnflyttede trønderen var én av mange unge som fikk et brått møte med et tøft leiemarked og priser som stadig nådde nye topper.

I tillegg hadde flere private utleiere enn vanlig solgt utleieboligen sin etter pandemien, både på grunn av høyere renter og mer beskatning enn tidligere.

NYTER STORBYLIVET: Malin Lundereng bor på koselige St. Hanshaugen midt i Oslo.

Boligjakten 

Malin var forberedt på at hun måtte bruke noe tid på å finne en leiebolig, men det skulle ikke bli lett. Og etter å ha fartet Oslo rundt på utallige visninger, ble gleden forvandlet til stor frustrasjon.

– Leiemarkedet i Oslo er ganske annerledes enn i Trondheim. Det er dyrere og ganske mange flere som kommer på visninger, forteller Malin. 

– Jeg kjente på stress og frustrasjon i en liten periode , men så ble TOBB-medlemskapet til pappa redningen, sier hun meget fornøyd.

 

Tok over pappas medlemskap 

Men hvordan har det seg at Malin sikret seg Usbl-bolig til leie med et TOBB-medlemskap? TOBB er jo et boligbyggelag med kjerneområde Trondheim og omegn. 

Svaret er ordningen Storbysamarbeid hvor medlemmer har forkjøpsrett på rundt 100.000 boliger over hele landet. Samarbeidet gjelder for medlemmer i Usbl, TOBB, Bate, BOB, Sørlandet boligbyggelag, Bodø og Tromsø. Dermed kommer TOBB-medlem Malin foran i køen ved leie og eventuelt kjøp av en Usbl-bolig, og vice versa. Dette gjelder både kjøp og leie av leiligheter. 

– Da pappa hørte om dette, fikk han overført sitt TOBB-medlemskap til meg. Og allerede dagen etter dro jeg på visning i en Usbl-leilighet, forteller Malin. 

Mange på visning

– Vi var sikkert 10 personer på visning samtidig. De fleste var medlemmer i Usbl, så jeg hadde ikke så store forhåpninger etter å ha registrert meg, sier hun. 

Malin var sikker på et Usbl-medlemskap var mer verdt enn et TOBB-medlemskap når kampen sto om en Usbl-leilighet. 

– Jeg turte ikke å tro på at pappa sitt gamle medlemskap var nøkkelen, forteller hun. 

Dagen etter ble Malin oppringt av utleiekonsulenten fra Usbl. Det ble en av de beste telefonsamtalene hun hadde hatt. Malin hadde fått tilslag på leiligheten fordi hun hadde lengst ansiennitet.

Det er nå jeg virkelig ser verdien av et slikt medlemskap

Malin Lundereng

Medlem for resten av livet!

- Pappa ble medlem i TOBB i 2017, og det er altså grunnen til at jeg nå leier en nydelig Usbl-leilighet på St.Hanshaugen i Oslo sentrum, sier Malin fornøyd.

– Jeg er evig takknemlig for medlemskapet, og jeg skal være medlem resten av livet. Det er nå jeg virkelig ser verdien av et slikt medlemskap, og det gjorde jeg ikke for ett år siden, innrømmer Malin.

– Ny jobb, ny by og endelig ny leilighet. Jeg er evig takknemlig for Storbysamarbeidet – det er en fantastisk ordning, også for de som skal leie bolig, sier en meget fornøyd Malin Lundereng.

FORDELER: – Vi opplever at våre utleieboliger over tid har blitt en viktig medlemsfordel, sier Julija Molandsveen i Usbl. (FOTO: Usbl)

En viktig medlemsfordel

– Vi opplever at våre utleieboliger over tid har blitt en viktig medlemsfordel, sier Julija Molandsveen, direktør for Eiendomsdrift og Serviceleveranser i Usbl.

– Når det gjelder hvor lang ansiennitet de som får tilslag på leiebolig har i snitt, så vil det variere. Men ansienniteten kan aldri bli lenger enn fra den datoen Usbl inngikk samarbeidet med det andre boligbyggelaget, understreker hun.

God standard på utleieboliger

Usbl har rundt 550 utleieboliger i Oslo og samtlige er tilgjengelige for deres medlemmer.

– Vi ønsker å øke antallet utleieboliger fremover, og i 2023 overtok vi en blokk med 53 leiligheter i Grefsenveien 44 på Storo, sier Usbl-direktøren og legger til: 

– Usbl’s utleieboliger er av god standard og ligger i midtsjiktet når det gjelder pris. Basert på våre målinger, har vi veldig fornøyde leietakere og mange velger å ha langvarige leieforhold.

Forkjøpsrett i hele landet med Storbysamarbeid

Medlemskap i Usbl gir deg forkjøpsrett på nærmere 100.000 boliger i hele Norge, både ved boligkjøp og leie av bolig. Her er Usbl’s partnere i Storbysamarbeid, fra sør til nord:

Inspirasjon og tips