Hopp til hovedinnhold
Fritid
Tips til kjøp av sykkel til tur og fritid
M
ed en god sykkel kan du komme deg ut på mange fine sykkelturer. Her er gode råd når du skal finne sykkelen eller elsykkelen som passer for deg.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
13. april 2021
Tekst: Grethe Rønningen | Foto: Xeed og Sport 1

Når skiene er lagt bort for sesongen, er det på tide å finne fram sykkelen og komme seg på tur. For nå kan naturen nytes fra sykkelsetet.

Om du ikke er av typen som liker sykle i terrenget og på stier, finnes det mange skogsbilveier og fjellveier som er supre for tursykling, uansett alder og form. Men sykkelturen er avhengig av en sykkel som passer både deg og underlaget.

Sport 1 Innlandet

Rabatt og bonus hos Sport 1 Innlandet!

Oppsøk ekspertise ved kjøp av sykkel

– Skal du ha en god sykkel som passer akkurat deg og ditt bruk, er det best å oppsøke en fagbutikk, sier butikksjef Roger Gråv ved Sport 1 Lillehammer.

– At et varehus eller en kjede selger sykler, betyr ikke at de kan noe særlig om sykler og kan hjelpe deg med å finne sykkelen for deg, understreker han.

Her gir den erfarne butikksjefen i Sport 1 deg noen gode og enkle råd når du skal velge sykkel til tur og fritid.

Hybridsykkel, terrengsykkel eller landeveissykkel?

– Det viktigste er å finne en sykkel med riktig størrelse, en som passer til din høyde. Dessverre kjøper mange en for stor sykkel. Det gjelder også sykler til barn, sier Roger.

Hvilken type sykkel du velger, avhenger av hva du vil bruke den til. Skal du sykle i terreng og skogsbilveier, trene på landevei, til tur eller for å komme deg rundt i byen?

– Få av oss driver med terrengsykling. For det aller meste sykler vi på grusveier og asfalt, og da er hybridsykkel et godt valg, også som tursykkel. Hybridsykkelen er en mellomting mellom terrengsykkel og landeveissykkel og kan brukes året rundt, sier butikksjefen i Sport1.

Hybridsykkel kan benyttes på grusveier, på asfalt og i byen, både til tur og nyttetransport.

Roger Gråv, butikksjef ved Sport 1 Lillehammer

Allsidig gravelsykkel

En gravelsykkel, også kalt grusracer og blandeveissykkel, er blitt et godt alternativ for mange. Dette er en svært allsidig sykkel som har egenskaper du finner igjen fra både terrengsykkelen og landeveissykkelen.

– Gravelsykkelen er allsidig og kan brukes på de fleste typer underlag. Den er også blitt en backpackersykkel. Mange som drar på sykkelekspedisjoner og sykler lange avstander med mye bagasje, bruker gravelsykkel, forteller Roger.

Gravelsykkelen er også fin hvis man pendler et stykke til og fra jobb og til treningsturer.

Sykkeldekk som triller godt

Mens terrengsykkelen har dekk som er 50-60 mm brede, ligger har hybridsykkelen litt smalere sykkeldekk, et sted mellom 37 og 45 mm. 

– Midten på dekket er glattere med mindre spor. I tillegg er dekkene nokså store, noe som gjør at hybridsykkelen triller godt. Samtidig har den grovere dekkmønster på sidene for bedre grep når det trengs, forteller Roger.

Sykkelstyre og sykkelsete som passer deg

– Sykkelsete og sykkelstyre er kontaktpunkter med kroppen og dermed viktig med hensyn til komfort.

Mens landeveissykler og gravelsykler har bukkestyre, har hybridsykkelen et vanlig, flatt styre.

– Du kan få sykler med ulik høyde. Har du for eksempel vond rygg, kan det være bedre med litt oppsving på styret så du får litt rettere og mer oppreist rygg, forteller butikksjefen i Sport 1.

– Styreframspringet kan justeres slik at det passer til din kropp og hvordan du liker å sitte på sykkelen. Og skulle ikke sykkelstyret passe, kan det som regel byttes med noe som passer ditt behov, sier Roger.

Et godt sete på tursykkelen kan være avgjørende for om turen blir bra eller ikke. Det skal tross alt ikke være ubehagelig på sykkeltur.

– Et godt sykkelsete er som regel ikke prioritert på sykler i lavere prisklasser. Sitter du ikke godt, er det bra å kjøpe et nytt sete som er godt å sitte på, tipser han.

Elsykkel er for alle!

Roger skjønner godt at elsykkel har blitt populært. Selv om han også har vanlig sykkel, tar han seg ofte rundt på elsykkelen sin.

– Veldig mange har byttet ut bil nummer to med elsykkel. Det er her vi opplever å ha den største kjøpergruppen. Det er lett å komme til og fra jobb, men elsykkelen er kjempefin til turbruk også. Det er moro å komme lengre og sykle 10 mil i stedet for fem mil, og det gjør at flere faktisk kommer seg på sykkeltur, mener han.

– Du kommer lenger opp i fjellene, og du får sett mer, sier han.

– Hva bør jeg tenke på ved kjøp av elsykkel?

– Det er mye de samme rådene som jeg gir ved kjøp av vanlig sykkel. Forskjellen ligger i valg av motor og batterier, forteller Roger.

Valg av motor på elsykkel

Type bruk bør være avgjørende når du velger elsykkel. Plasseringen av motoren har mye å si, og her ligger også prisforskjellen.

– De rimeligere elsyklene, de som ligger under 15 000 kroner i pris, har motor på forhjulet.

Elsykler i klassen over har motor i bakhjulet og mer kraft.

Den beste trekkraften finner du hos elsykler med krankmotor. Det vil si at motoren sitter ved pedalene. Disse elsyklene koster mer, men gir også den beste sykkelopplevelsen. Skal du bruke sykkelen mye i lange bakker og/eller dra for eksempel barnehenger, trenger du en kraftigere motor. Da er en kraftig krankmotor å foretrekke, råder Roger. 

En elsykkel med krankmotor vil koste fra ca 30.000 kroner og oppover.

Vedlikehold og vask av sykkelen

Bruker du litt tid på rengjøring av sykkelen og enkel vedlikehold, har du glede av sykkelen i lang tid.

– Det syndes mye med vask av sykkelen, sier Roger fra Sport 1.

– Vask sykkelen jevnlig, og i hvert fall når den er møkkete. Ellers holder det med en gang i uken. Da får du mindre slitasje og sykkelen varer lengre.

Har du det travelt, så spyl i hvert fall av den verste skitten før det tørker, foreslår han

– Husk også kjedevask og smøring av sykkelkjede når du er i gang.

Sporty medlemsfordel

Rabattene og bonusordningene hos Sport 1 Innlandet har på kort tid blitt en veldig populær medlemsfordel, forteller Hallvard Bratberg, direktør for kommersiell utvikling i Usbl.

Usbl-medlemmer har 10 prosent rabatt på alle ordinære kjøp og 5 prosent bonus på alle kjøp i de mange Sport 1-butikker i Innlandet fylke. Sport 1 er kjent for god fagkunnskap, spesielt innen ski, sykkel, løp og friluftsliv.

Mange av butikkene er ligger i områder som er kjente steder for sport og friluftsliv, for eksempel Sjusjøen, Skeikampen, Vinstra, Lom, Hafjelll og Lillehammer, i tillegg til Hamar, Raufoss, Gausdal og Brumunddal.

– Ikke bare medlemmer som bor i Innlandet har tatt i bruk medlemsfordelen. Også mange tilreisende og hytteeiere fra Østlandsområdet har oppdaget fordelen ved å handle hos Sport 1, sier Hallvard. Og han er slett ikke overrasket over at medlemsfordelen er populær.

– Butikkene er flotte og de ansatte kan virkelig faget sitt. Det merker man med en gang!

Inspirasjon og tips