Hopp til hovedinnhold

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Hage, balkong og utemiljø
10 tips til hagearbeid om høsten
F
elles uteområder i borettslag og sameier, eller din egen hage – uansett er det lurt å gjøre et stykke hagearbeid om høsten.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
15. oktober 2021

Her deler Erik Testad fra Usbl Boservice sine 10 beste råd og tips til hagearbeid om høsten. Med godt stell og prepping av gressplenen, samt beskyttelse og beskjæring av busker og trær, gjør du uteplassen og hagen klar for vinteren.

Leder for Usbl Boservice, Erik Testad

Sjekkliste for hagearbeid om høsten

Erik Testad i Usbl Boservice har 10 ting på listen over hva som bør gjøres ved stell av uteområder og hager om høsten, blant annet:

  • raking og klipping av gressplenen.
  • kalking og gjødsling av plenen.
  • anlegging av ny gressplen.
  • beskjæring av busker og trær.
  • tildekking av blomster, roser og stauder.
  • planting av blomsterløk.

Få jobben gjort med Usbl Boservice!

1. Raking, klipping og stell av gressplenen

– Med riktig stell om høsten, får du en bedre gressplen om våren. Det viktigste er å klippe og rake gressplenen.
Er det mye løvverk på gresset, bør du få det bort slik at ikke gresset «kveles» under et tett teppe av løv, noe som samtidig kan føre til soppdannelser en fuktig høst. God ivaretakelse av plenen på høsten, fører til en plen som blir mye tidligere grønn på våren og du forebygger soppsykdommer som kan oppstå.

Du kan rake eller bruke en gressklipper som kverner bladene slik at de ligger igjen. Da gjør naturen og meitemarker jobben selv og gjør de kvernede bladene om til gjødsel.

Dersom borettslaget eller sameiet ditt bruker Usbl Boservice, vet dere at det utelukkende benyttes bioklippere som er det aller beste. Vi unngår helst kunstgjødsel og bruker bioklipperne for å kverne bladene fint opp. Gresset vokser senere om høsten, så ikke klipp gresset kortere enn fem centimeter. Da har det bedre evne til å benytte soltimene og blir bedre rustet for vinteren.

2. Kalking og gjødsling av plenen om høsten

– Kaliuminnholdet er viktig for å ikke få frost og gule flekker i plenen. Er det problemer med isbrann i plenen, kan det være for lite kaliuminnhold i jorda. Kalium er plenens frostvæske, og riktig innhold av dette kan unngå frost og dødt, misfarget plen på våren.

Før vi tilfører ekstra næring kan det være lurt å ta en jordprøve som viser næringsinnholdet. Er det for mye kalk, blir jorden surere. Derfor er det viktig å ta jordprøve før du gjødsler eller kalker plenen.

Som regel er det ok å gjødsle en til to ganger i løpet av september og oktober. Ved behov kan du bruke høstgjødsel med høyt innhold av kalium og lavt innhold av nitrogen.

3. Unngå helst vanning av plenen

– Vann generelt plenen minst mulig. Rotsystemet vender seg oppover med for mye vannforsyning. Det er bedre at rotsystemet trekker seg ned. Men er høsten veldig tørr, er det innenfor å vanne litt.

4. Anlegg ny gressplen om høsten

– Tenker du på å anlegge gressplen, er høsten en fin tid å gjøre det på. Det beste er i tiden august til september. Da er kvelder og netter fuktige. Det er mer regn som gir naturlig vanning, noe som er bra for rotstrukturen. Du kan så gress helt fram til høst- og vinterstid, før frosten kommer.

5. La gressplenen være i fred

– Når frosten kommer, skal du la plenen få være i fred. Tråkkes det for mye på plenen, brekker gresstråene og du kan få isbrannn i plenen. Har telen lagt seg og du tråkker på plenen, kan du få et islag. Når snøen kommer, vil den isolere plenen.

6. Beskjæring av trær, busker og stauder

– Høsten er en fin tid for beskjæring av busker og stauder, samt av trær som er blødere. Det vil si at de har mye sevje som trekker seg tilbake inn i røttene. Blødere som plommetrær, kirsebærtrær og bjørk er bra å beskjære sent om høsten slik at treet sparer energi.

Busker og kratt kan beskjæres ca. en fjerdedel av størrelsen, avhengig av typen. Unngå å klippe syrin og rododendron på høsten. Beskjæring av eksempelvis syrin utføres rett etter avblomstring, da neste sesongs skudd kommer nesten med en gang. Har du en heldekkende grønn hekk, kan den klippes om høsten eller vinteren.

7. Bind opp planter og busker før vinteren

– Dersom plantene tåler liten snømengde, kan de bindes opp slik at ikke grenene knekker. Da forhindrer du også at busken brer seg for mye utover.

8. Dekk til blomster, roser og stauder

– Dekk til blomster og planter. Da kan de overleve hard frost. Frosten kan gå spesielt hardt utover roser. Bruk gjerne granbar eller vinterduk.

Også potteplanter som står ute over vinteren bør dekkes til. I tillegg kan du sette dem på en isporplate eller et liggeunderlag. Dekk over med papp eller granbar og sett pottene i ly inntil en vegg. Har du oliventrær, bør du sette dem inn.

Pelargonia klippes ned og settes til overvintring i en mørk og kjølig kjeller. Hageplanter i blomsterbed kan dekkes til med granbar, småkvist og bladverk. Tildekking av blomster og bed om høsten er ikke bare smart med tanke på beskyttelse mot frost. Enkelte planter kan være utsatt om våren når varmen kommer. Hvis kulden kommer tilbake, får planten sjokk av temperatursvingningene.

9. Plant blomsterløk før frosten

– Ønsker du deg tulipaner, påskeliljer og andre løkplanter til neste vår, skal du plante blomsterløkene om høsten, før oktober og frost. En tommelfingerregel er å sette løken dobbelt så dypt som løken er høy. Jobb litt med jorden slik at den er porøs og fin. Når løken er satt, kan du vanne godt.

10. Rydd bort vannslangen i høst

– Husk å skru av koblinger på krana utendørs og koble fra vannslangen.

Hjelp til hagearbeid om høsten?

I Usbl Boservice leverer vi en rekke vaktmestertjenester og håndverkertjenester til borettslag og sameier. Blant annet kan man få hjelp til stell og oppgradering av uteområder, slik som hagearbeid om høsten. Les mer om Usbl Boservice her.

Inspirasjon og tips