Hopp til hovedinnhold
Fritid
Stor trend! Lær deg hydroponisk dyrking
T
renden med å dyrke har økt de seneste årene, og med det har også interessen blitt større for hydroponisk dyrking hjemme, eller dyrking uten bruk av jord. Lær mer om hydroponi, metoden som gir raske resultater grønne godsaker i vinduskarmen året rundt.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
21. desember 2020
Tekst: Marianne Heen Johnsgård | Foto: Nelson Gardens

Hydroponisk dyrking går kort fortalt ut på å dyrke vekster i næringsberiket vann i stedet for jord. Denne dyrkingsmetoden uten jord har vært brukt i produksjon av grønnsaker i mange år, men har den senere tiden blitt mer populær også for hjemmebruk. Men hvordan kan man komme i gang med hydroponisk dyrking?

Det finnes flere løsninger på markedet, blant annet Nelson Gardens dyrkningskasse Harvy og det nylanserte norskutviklede konseptet Teig fra Den lille gartner.

Økt interesse for hydroponisk dyrking 

Veronika Nauf Steinsholt i Nelson Garden forteller at trenden med å dyrke selv har eksplodert under koronatiden. 

– Vi ønsker nærhet til maten vår og å føle mestring ved å dyrke selv. Flere og flere bor i leiligheter og har mindre boltreplass ute til å kunne dyrke. En dyrkingsboks tar lite plass og lar deg dyrke friske salat og krydderplanter i kjøkkenvinduet. Denne dyrkingsformen er også enkel å få til, og det fenger barn like godt som voksne, forteller Veronika. 

Da hun selv testet Harvy for første gang, var det barna hennes som overtok prosessen og eierskapet. 

– Det var herlig å se entusiasmen og iveren. De tok bilder av pluggene hver tirsdag for å se utviklingen. Å kunne plukke salatblader etter få uker og ha på matpakka si, var en følelse av stolthet, glede og mestring! forteller hun.

Jordfritt, rent og pent

Jørn Hammer i Den lille gartner har lang erfaring med å dyrke hydroponisk, eller «jordfritt» som han foretrekker å si. 

– Ved å dyrke direkte i vann så får plantene nyttiggjort seg av all plantenæringen, noe som er en stor økonomisk- og, ikke minst, miljøgevinst, sier han og legger til at mange allerede har smakt på resultatet av hydroponisk dyrking uten å vite det. 

– Veldig mange av grønnsakene som selges i butikken, spesielt tomater, er dyrket uten jord, forteller Jørn. 

Han synes den helt store fordelen med hydroponisk dyrking er at det er plassbesparende og mye rensligere. 

– Du slipper å kjøpe inn jord og kan nøye deg med å kjøpe inn en liten flaske plantenæring i ny og ne. De grønne plantene og det effektive plantelyset skaper også en grønn oase på kjøkkenet som gir et fint blikkfang. Tradisjonelle løsninger der man dyrker i jord gir fort et rotete inntrykk som ikke alltid passer like bra på et moderne kjøkken, sier Jørn.

Raskt resultat med hydroponi

Å dyrke på denne måten gir langt raskere resultat enn med mer tradisjonelle metoder. Mens røttene til planter som står i jord kontinuerlig leter etter næring, trenger ikke hydroponiske vekster å bruke energi på dette. I stedet kan de bruke tid og krefter på å vokse.

– Mange blir overrasket når de får ni uker gamle basilikumplanter med blader som er større enn hånda si, sier Veronika og legger til at alt av salatsorter, ruccola, pak choi og krydderplanter er spesielt godt egnet, men at også tomater, agurker og chili fungerer bra hydroponisk. 

– Salatvekster trenger ca. fire uker til de er klare for høsting, krydderplanter mellom syv og ni uker, avhengig av sortene, legger hun til.

Slik dyrker du hydroponisk hjemme

Du trenger en kasse å plante i, enten et ferdig kit eller egen løsning. Det er viktig at kassen ikke slipper inn lys, slik at fremvekst av alger hindres. Plasser kassen ved vinduet som gir mest lysinnslipp. Om høsten og vinteren er det nødvendig med kunstig vekstlys i tillegg.

Ha vann og næring i kassen, og sett på lokk med hull der du trykker ned ferdige planteplugger eller potter med leirkuler og frø, slik at den nederste delen av plugg eller potte kommer i kontakt med vannet. Når det begynner å spire etter noen uker, fyller du på med mer næring og vann, og slik fortsetter det mens plantene vokser og du etter hvert kan høste egendyrket salat og urter rett fra vinduskarmen din. 

Noen hydroponiske dyrkingsmetoder bruker i tillegg en pumpe som tilfører oksygen til vannet, noe som skal øke vekstraten og hindre råte. 

Hydroponiske prydplanter

Er du mer interessert i prydvekster enn spiselige planter? 

– Du kan fint ta stiklinger av grønnplanter for hydroponisk dyrking. Sommerblomster fungerer også, slik som pelargonia, petunia og zinnia. Selv testet jeg en Harvy med zinnia sammen med stiklinger av eføy. Det ble som en fin verandakasse, forteller Veronika Nauf Steinsholt i Nelson Garden.

Noen fun facts om hydroponisk dyrking

De berømte hengende hagene i oldtidens Babylon kan ha vært hydroponiske.

Hydroponisk består nemlig av to greske ord for vann og arbeid eller slit.

Begrepet ble lansert i 1937 av forskeren William Frederick Gericke i California, som selv hadde fått mye oppmerksomhet for sine nesten åtte meter høye tomatplanter som ble dyrket i næringsløsning i stedet for jord.

 

Kilder: Wikipedia, explainthatstuff.com

Les mer om hydroponisk dyrking:

Inspirasjon og tips