Hopp til hovedinnhold

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

594033814
Eiendom og økonomi
5 råd for sjekk av brannslukningsutstyr
D
et er for sent å sjekke hvor brannslukningsutstyret befinner seg og hvilken tilstand det er i, når det først brenner. Her er gode råd og rutiner for å ta vare på brannslukningsutstyr hjemme, i borettslag og sameier.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
25. oktober 2022

Heldigvis er det ikke så mye som skal til for at du kan føle at du har rutiner på plass for å unngå brann, samt oversikt og kontroll på brannvarslere og brannslukningsutstyr. Enten du er en beboer eller sitter i styret, kan noen ganske enkle leveregler gjøre hverdagen og livet langt tryggere. Oversikt og kontroll på brannvernet er godt for nattesøvnen, og det er større sjanse for at du klarer å beholde roen dersom det faktisk skulle begynne å brenne.

1036759422
GODKJENT RØYKVARSLER: Både boligeiere og styrer i borettslag og sameier bør sørge for at kun godkjente røykvarslere, helst med innebygget batteri, blir benyttet.

1. Sørg alltid for forebygging av brann

Forebyggende arbeid er det aller viktigste og beste brannverntiltaket du kan gjøre. Istedenfor å blir varslet om brannen i kaffetrakteren i tide, er det enda bedre om kaffetrakteren ble skrudd av før brannen oppsto.

Ved å være bevisst på hvor fort en brann kan oppstå, er det kanskje litt lettere å huske på brannvern, også i hverdagen. Til sammenligning vet vi godt hvor farlig det er å kjøre bil, og derfor er de aller fleste av oss nøye på å bruke sikkerhetsbelte og følge generelle kjøreregler. Styrene i borettslag og sameier er viktige for brannsikkerheten. De spiller en viktig rolle for å minne deg og meg på brannvern, blant annet ved å sende ut nyttige informasjonsskriv og ha på plass gode HMS-rutiner for brannsikkerhet. Verktøyet Bevar HMS for borettslag og sameier kan være til god hjelp her.

2. Bruk godkjente røykvarslere

De fleste dødsbranner oppstår om natten, og med røykutvikling øker faren for at du ikke våkner av deg selv. Derfor er en fungerende røykvarsler helt avgjørende for brannsikkerheten i hjemmet ditt. Hver etasje i boenheten skal ha en godkjent røykvarsler. Det samme gjelder i fellesområder i borettslaget og sameiet. Det er styrets ansvar å påse at alle brannvarslere i fellesområdene fungerer og har batterier.

Det aller beste, og anbefalte, er å sørge for å ha røykvarslere med innebygget batteri. Røykvarsleren skal ha en varighet på åtte til 10 år før den skiftes ut med en ny enhet.

942158336

3. Ha riktig brannslukningsutstyr

Når ulykken først er ute, er minutter, for ikke å si sekunder, dyre. En brann kan spre seg fryktelig fort. Enhver bolig skal ha manuelt brannslukningsutstyr som er boligeierens ansvar. Slikt utstyr kan være brannslange eller brannslukningsapparat. 

For de aller fleste vil et pulverapparat være den beste og mest allsidige løsningen. Velger du dette, skal det være et såkalt ABC-pulverapparat på minimum seks kilo.

Brannklassene ABC betyr at apparatet er i stand til å slukke de aller fleste branner:

• Klasse A – organiske materialer som tre, papir og tekstiler

• Klasse B – væsker som bensin, olje, lakk og maling

• Klasse C – gasser som propan, butan og metan

• Brann i elektrisk utstyr opp til 1000 V

Skum- eller vannapparat skal være på minimum ni liter, eventuelt seks liter med effektivitetsklasse på 21A. Boenheter over flere plan bør ha slukningsutstyr i hver etasje.

4. Sjekk at brannslukningsapparatet fungerer

En annen felle det er livsviktig å unngå, er defekt utstyr. Om pulverapparatet står bortgjemt over lengre tid, kan pulveret klumpe seg og sette seg fast i bunnen av beholderen. Slik holder du pulverapparatet i orden:

• Vend pulverapparatet opp-ned.

• Legg øret inntil og hør etter om pulveret sildrer gjennom apparatet. Skulle det ha satt seg fast, kan du forsøke å banke det løs med en gummihammer.

• Sjekk også at pilen på trykkmåleren står på grønt, slik at pulveret kommer ut når du trenger det.

• Gjør sjekken to ganger i året. Legg gjerne inn et varsel i kalenderen din som påminnelse.

Gjør du dette jevnlig, får du både kontrollert og vedlikeholdt brannslukningsutstyret ditt, samt en liten påminnelse om hvor apparatet er plassert, hvordan det fungerer og hvor tungt det er å håndtere.

Pulverapparat skal inn til service hvert 10. år, mens apparater med skum skal inn hvert femte år. Styret i borettslaget eller sameiet skal også kontrollere alle brannslukningsapparater i fellesområdene hvert år.

Slik holder du pulverapparatet i orden:

  • Vend pulverapparatet opp-ned.
  • Legg øret inntil og hør etter om pulveret sildrer gjennom apparatet. Skulle det ha satt seg fast, kan du forsøke å banke det løs med en gummihammer.
  • Sjekk også at pilen på trykkmåleren står på grønt, slik at pulveret kommer ut når du trenger det.
  • Gjør sjekken to ganger i året. Legg gjerne inn et varsel i kalenderen din som påminnelse.

5. Skaff deg et brannteppe

Som et tillegg til annet slukningsutstyr, er et brannteppe en smart og rimelig investering. For mange kan et pulverapparat på seks kilo være ganske tungt å håndtere. Særlig der det bor mange eldre, kan både et brannteppe og en mindre håndslokker på kjøkkenbenken gjøre en stor forskjell.

Et brannteppe er et teppe du enkelt kaster over flammen, som effektivt kveler og slukker mindre branner. Ved små branner på kjøkkenet, som i en brennende gryte, er et brannteppe helt perfekt. Har du det lett tilgjengelig, gjør du deg selv og de du er glad i, en stor tjeneste dersom uhellet skulle skje.

En bonus med brannteppe er også at du kan pakke deg inn i det for å beskytte deg mot flammer ved evakuering. Du får kjøpt branntepper hos blant annet Jernia, Power, Biltema, Clas Ohlson og Kjell & Company og lignende butikker.

Tips! Et brannteppe er en kjempefin julepresang til dem du er glad i.

Ta HMS på alvor

Styret i borettslaget eller sameiet har ansvaret for å møte myndighetenes krav til helse, miljø og sikkerhet (HMS). Styret plikter å ha oversikt over alle fellesarealer og fellesinstallasjoner, fra brannsikring til utstyret på lekeplassen. Bevar HMS for borettslag og sameier er et nettbasert verktøy som hjelper borettslag og sameier med å ivareta kravene til oppfølging av HMS. Ta kontakt med oss i dag for å høre mer om systemet.

Inspirasjon og tips