🐣 Vårt kundesenter har noe redusert åpningstid på telefon i påsken (25. mars - 27. mars): Vi holder åpent kl 10:00-14:00 mandag og tirsdag og kl 10:00-12:00 onsdag.

 

Hopp til hovedinnhold
Oppussing
Helt ny balkong
D
et er noe helt unikt med det å kunne nyte sommervarmen på sin helt egen balkong. Derfor ble det ekstra spennende for et sameie og et borettslag i Lillehammer da de innså at balkongene deres var begynt å smuldre opp. Hva gjør man da?
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
27. april 2022

I Grønstads gate 30 og 32 i Lillehammer har det stått bygg og balkonger siden 1949. Balkongene ble bygd sammen med huset, og sto i stil med det du kan forvente deg fra den tiden. Rekkverket var i et slags bølgeblikk, og gulvet var begynt å smuldre opp etter over 70 års trofast tjeneste. Det var med andre ord ikke uventet at noe til slutt måtte gjøres.

Usbl Prosjekt kan gi inspirasjon og trygghet

Styrene tok derfor kontakt med Usbl Prosjekt, som er vår gruppe med eksperter innen blant annet vedlikehold av bygninger. Dette gjorde at de fikk en sparringspartner de kunne diskutere med, og sammen finne ut av hva som burde gjøres på veien videre. 

– Vi var også behjelpelige med å hente inn inn tilbud og priser fra entreprenører, sier Johan Grønstad, prosjekt- og byggeleder i Usbl Prosjekt Innlandet. 

Etter å ha sett over diverse tilbud og løsninger sammen med styrene i de to byggene, kalte de inn beboerne til en ekstraordinær generalforsamling. Der ble det stemt frem at det var det lokale arkitektfirmaet RAM arkitektur fra Lillehammer de ville ha med på laget.

Arkitekttegnet balkong

Arkitektene fra RAM arkitektur så på hva som burde gjøres, kunne gjøres og til slutt hva som skulle gjøres. Dette samlet de sammen til en pakke, og leverte til styret. De hadde flere møter med sameiet og borettslaget for å få et inntrykk av hva sameiet ønsket. 

– Det var to fine, karakteristiske blokker med et eget uttrykk som sto midt i sentrum av Lillehammer. Vi ønsket å beholde den lette og enkle fasaden, sier Erik Hjelle Carlson i RAM arkitektur.

Arkitekt Erik Hjelle Carlson i RAM arkitektur.

De så på litt forskjellige muligheter for hvordan de kunne gjøre dette, satt opp mot pris og omfang. De så kanskje særlig på størrelsen på balkongene. Det er viktig å finne en gylden middelvei for å få gode lysforhold. Både på balkongen, men også inne i leiligheten, som har mye å si for trivsel både inne og ute.

Farger i byen

Det var en fargerik løsning som falt i smak hos beboerne fra Lillehammer. Fra før av var murpussbyggene malt en en gul farge, og balkongene skilte seg ikke særlig ut. Nå ville de ha noe nytt. 

– De gamle balkongene som hang der fra før var malt i samme fargen som resten av veggen. Men kanskje er det en del av oss som mener at det er litt for lite farger i byene våre. Derfor var det et mål å få en litt fargerik balkong, sier Carlson.

Fargene er gjennomtenkt, og tar opp fargene som allerede var på blokkene fra før av. Rundt vinduene var byggene malt i en rød og grønn farge, og det ble derfor naturlig å videreføre dette på balkongene for å få mer farge og liv. 

Dessuten står fargene godt til omgivelsene de befinner seg i. De grønne balkongene gjenspeiler hagen utenfor. De røde fargene på nabobygget tar opp det gamle bankbygget som ligger rett nedenfor. Kulturhuset Banken er nemlig delvis kledd i rød teglstein, og skaper slik en helhet i nabolaget.

Kanskje er det en del av oss som mener at det er litt for lite farger i byene våre

Erik Hjelle Carlson

Ut med det gamle

Opprinnelig var det balkonger på begge sidene av byggene. På grunn av tilstanden på de var de nødt til å gjøres noe med, men alt har sin pris.  

– De følte ikke at de hadde behov for de små luftebalkongene på fremsiden. Derfor ble det heller tegnet inn vinduer der balkongene sto, sier Carlson.

GAMMEL BØLGEBLIKK: De gamle balkongene gikk i ett med byggene, og var begynt å smuldre opp.

Med de store, fine balkongene fremtiden snart skulle få på plass, på siden ut mot grøntområdet, var det altså unødvendig å erstatte de små balkongene med noe nytt. De ble derfor heller bare revet ned og ble en pen og ryddig fasade.

Spar penger sammen med naboen

Dette prosjektet ble satt igang av to forskjellige blokker: et sameie og et borettslag. Fordi de valgte å gå for en felles løsning sammen kunne de spare en del penger på dette. 

– Et tips er å gå sammen med noen gode naboer om litt større prosjekter, nettopp for å dele på noen av utgiftene. En del av riggkostnadene for brakker og slikt kan jo da deles på to, tipser prosjektleder Grønstad. 

Når arbeidet foregår på samme sted er det gode penger å spare om man har noen gode naboer å dele utgiftene med.

Brannkrav

Usbl er også en god samarbeidspartner når det kommer til gode, praktiske og ikke minst trygge løsninger. Blant annet ble det for balkongene i Lillehammer tatt høyde for høy brannsikkerhet. 

– Balkongene er bygget etter det som kalles r60 krav. Det vil si at du kan stå på balkongen i 60 minutter under en brann, uten at den svekkes, tilføyer Grønstad.

Vi hjelper deg med det meste

Usbl Prosjekt kan hjelpe alle typer kunder over hele Østlandsregionen. Vi er eksperter på vedlikehold og oppgradering av bygninger og tilhørende uteareal. Vår kompetanse på vedlikehold, rehabilitering og modernisering stammer fra våre rundt 50 ingeniører, arkitekter, håndverksmestre, takstmenn og forsikringsspesialister.

Ta kontakt i dag for å få hjelp til ditt prosjekt

Inspirasjon og tips