Hopp til hovedinnhold
Oppussing
Rubis tips til oppussing på lavbudsjett
D
a Rubi Therese Sørvik og døtrene Freja og Otilde skulle etablere seg i nytt hjem, var det i en leilighet som trengte fornying. Med dugnadshelp fra familien og stor egeninnsats med oppussing på lavbudsjett, ble boligdrømmen til virkelighet.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
21. mai 2022

Av og til tar livet en ny vending. Da Rubi Therese Søvik og døtrene Freja (9) og Otilde (7) startet jakten på sitt fremtidige hjem, var det flere kriterier som skulle oppfylles. Budsjetter måtte holdes, potensialet i leiligheten burde være stort og oppussing på lavbudsjett måtte til. Men det aller viktigste var at de to jentene fikk en så enkel hverdag som mulig.

Ventet tålmodig på riktig leilighet

– Først og fremst var det barnas skolekrets som avgjorde hvilket område jeg kikket i. Deretter avstanden til skolen, og til offentlig transport, forteller Rubi. 

I tillegg var hun også ute etter en leilighet med tre soverom, så den lille familien skulle slippe å måtte flytte igjen på grunn av plassmangel og jentenes behov for egne rom på sikt. 

– Finn-søket ble nærmest urealistisk smalt, med kun én gate i området som hadde blokker med fire-roms leiligheter. Så da var det bare å vente til riktig prosjekt dukket opp i feeden, forteller Rubi.

Satset alle kort på Usbl

Selv med begrenset utvalg av borettslag som kunne dekke Rubis og jentenes behov, var det en adresse som utpekte seg. På Bøler lå det nemlig et Usbl-prosjekt fra 60-tallet som oppfylte de fleste kriterier. Det gjaldt både plassering, prisnivå og, ikke minst, romløsning. Her var leiligheten som kunne oppfylle boligdrømmen for familien. Det måtte bare en dose tålmodighet til.  

– Det var en lang prosess! Aller først tok jeg kontakt med en venn som bodde i borettslaget, og som tipset meg om å melde meg inn i Usbl. Som medlem trengte jeg jo ikke så lang ansiennitet for å dra nytte av forkjøpsretten

Deretter fulgte jeg med på Finn i nesten ni måneder før denne leiligheten kom for salg. Og da var det bare å slå til, forteller hun.

God energi og stort potensiale

Rubi har en medfødt sans for det vakre og estetiske, og et skarpt øye for potensialer. Og med god hjelp fra familien var det bare å brette opp ermene og starte prosjekt boligdrøm. 

– Leiligheten hadde utrolig god energi, helt overveldende fantastisk utsikt, perfekt intern beliggenhet i borettslaget og kort vei til skolen. Det var et renoveringsobjekt, og både bad og kjøkken var utdatert og slitt. Men jeg så potensialet, og har heldigvis en dugnads-glad familie i ryggen. Jeg er ikke så verst med gjør-det-selv-prosjekter selv heller, forteller tobarnsmoren.

FØR, UNDER OG ETTER: Både veggen mellom kjøkken og stue, samt overskap, ble fjernet for å gi Rubi og jentene det luftige og åpne kjøkkenet de hadde ønsket seg.

Terapi i hvert hammerslag

For noen er oppussing noe herk, som gjerne delegeres til de profesjonelle. Rubi derimot, har gjort prosessen til noe positivt. Og her var det duket for en skikkelig rosa epoke.

Usbl-leiligheten på Bøler i Oslo går under navnet “jenteleiligheten”, og den er pusset opp i fullt familiedemokrati. 

– Det har vært en drøm! Det er terapi i hvert hammerslag. Rett og slett en fantastisk følelse å se at leiligheten sakte, men sikkert ble likere og likere visjonen, og ikke minst fordi jeg har gjort så mye selv, med god hjelp fra en handy far, og en familie som møter opp mann- og kvinnesterke på dugnad, forteller hun.

Det var et renoveringsobjekt, og både bad og kjøkken var utdatert og slitt. Men jeg så potensialet og har heldigvis en dugnadsglad familie i ryggen.

Tok med jentene i prosessen

Når du står foran et totalrenoveringsprosjekt må du prioritere. Og for Rubi var det en stor selvfølge at det var jentenes rom som sto først i køen. Og de fikk selvfølgelig være med å bestemme. I denne familien hersker det stort sett demokrati. 

– Jeg fokuserte på å ferdigstille deres rom aller først – og ta de med i prosessen med innredning og interiør. De fikk velge seng, lamper, tapet og farger selv. Denne gangen sto sminkebord, badekar, og en huske på lekerommet øverst på ønskelista. Det tok ikke lang tid før «moffa» (morfar) stod med drillhammeren og festet kroker i taket, ler hun.

Full enighet rundt stil og fargevalg

Det er kanskje ikke så ofte at en trio på 7, 9 og 36 år er helt enig når det kommer til innredning og fargevalg. Men det var faktisk tilfellet når familien Sørvik skulle innrede sitt nye hjem. 

– Heldigvis har jentene og jeg en stil som sammenfaller perfekt. Ingen jenteleilighet uten rosa kjøkken, tross alt! De er i en rosa- og lilla periode nå, og min rosa-lilla periode tok aldri slutt, forteller Rubi.

Det er også barna som har laget kunsten på veggene. 

– Fra de var bare et halvt år gamle har vi jobbet med lerreter, og barna er jo naturtalenter når det kommer til abstrakt kunst. 

Det blå maleriet over sofaen brukte jentene seks måneder på å lage, da de bare var ett og tre år gamle. Det er min absolutt favoritt-gjenstand i leiligheten, og har helt sikkert 50 lag med maling. Selvfølgelig med litt veiledning fra mor, smiler hun.

Gulvdrømmen som forsvant

Med et prisnivå på boliger som nærmer seg hinsides, og med ansvar for to jenter som skal aktiviseres og som trenger sitt, nådde ikke budsjettet til å oppfylle alle drømmer. Men det lever Rubi fint med. Hun ser til og med det positive i reserveløsningen. 

– Prioriteringen som satt lengst inne, var at jeg måtte velge vekk eikegulvet i fiskebein som jeg har drømt om i en evighet – rett og slett for at budsjettet skulle holde til hele oppussingen. Men jeg er superfornøyd med det litt utradisjonelle rutemønsteret jeg endte opp med, som er lite vink til 60-tallet, da blokka ble bygget. Det passer nesten enda bedre til den litt brutalistiske stilen på murblokken, sier hun fornøyd.

RUBIS BESTE KJØP: Sofaen er fra IKEA og heter Söderhamn, den består av moduler og gjør det utrolig lett å variere hvordan stuedelen er innredet. Dessuten har det kommet utrolig mange flotte trekk til sofamodellen fra andre leverandører. Blant annet et olivengrønt trekk i fløyel som står på Rubis ønskeliste.

En dus drøm

Som tidligere stylist, moteredaktør og nå kreativ leder i byråbransjen, er Rubi vant til å omgi seg med estetikk og vakre ting. Og hun er langt over gjennomsnittet kompetent til å gjøre det beste ut av det meste. Også når det kommer til innredning og dekorering av egen bolig. 

– Jeg trekkes veldig mot en lun og varm palett som skaper en avslappende atmosfære. Men også mot det ultrafeminine og overraskende, som skaper energi og glede. Jeg er svak for alle pasteller, og særlig rosa, lavendel og lysegult. Så leiligheten er blitt en salig miks. Men det er fare for at det blir mer pasteller fremover når vi er tre i leiligheten som vil ha farger på både vegger og tak.

Vakkert og praktisk

Selv om Rubi har basert hele arbeidslivet rundt det estetiske aspektet, har rollen som tobarnsmor endret hennes tilnærming til mye. Hjemme skal det både være trendy og praktisk. 

– Hadde du spurt meg før jeg fikk barn, hadde jeg svart utelukkende trendy. Men nå synes jeg det er viktig å ikke bo i et “utstillingslokale”. Alle møbler jeg har kan søles på uten at det gjør noe. Her skal det leves og herjes, og da må man ha ting som tåler det. Spisebordet er et Finn-kupp fra House Doctor - og er helt perfekt, det blir bare finere og finere etterhvert som det brukes.

Gleder seg over sluttresultatet

Etter hundrevis av arbeidstimer begynner det meste å ta form. Bare timer før fotograf ankommer for å ta bilder til denne reportasjen, ble siste malingsstrøk lagt. Og det er en storfornøyd Rubi som tar imot oss. 

– Jeg er faktisk aller mest fornøyd med soverommet! Det er så fint lys der, og alt det rosa på vegger og tak gir både ro og en lett energi. En feminin drøm! Fargen heter Fransk Marmor fra Fargerike, og er den perfekte nyansen, for den er litt kaldere enn de mer “møkkete” rosafargene som Deco Pink. Jeg er også superfornøyd med taklampa som er litt uvanlig, men helt perfekt i rommet. Neste plan for soverommet er å skape en kunstvegg, forteller hun.

Nytt bad i sikte

Det kreves tålmodighet når du skal totalrenovere en leilighet. Det er fortsatt et par rom som gjenstår før Rubi kan legge bena på bordet for denne gang. 

– Nå blir det eget soverom på storesøster Freja der vi i dag har et lekerom. I tillegg skal taket males i en dus beige-rosa, Devine fra Jotun, etter tips fra stylistkollega Tone Kroken. Men det jeg gleder meg aller mest til å ta tak i, er badet. Der blir det “gjør-det-selv” på alt som ikke innebærer rør og elektrisk, våtromssparkel for å jevne ut veggene, nye sekskantede marmorfliser på gulvet og ny innredning, forteller Rubi.

Endelig hjemme

Men selv om tobarnsmoren ikke er helt i mål med oppussingen har hun en skikkelig god følelse når hun låser seg inn etter en travel dag i byråbransjen. 

– Da kjenner jeg på følelsen av at jeg endelig er hjemme – fysisk og mentalt. Det blir ikke bedre enn det, avslutter hun!

ENKEL FORNYELSE: Rubi har faste søk på Finn.no for å få tak i godsaker som står på ønskelista. Mye har fått et strøk maling, blant annet stuebordet fra Jysk, som var hvitt og som har fått brun plate og svarte bordben.

Maling og tapet

Liker du stilen? Her er fargene og tapetet som er brukt i oppussing av Rubys leilighet:

 

Inspirasjon og tips