Hopp til hovedinnhold
Bolig
Ny bolig eller bruktbolig - Hva lønner seg?
L
urer du på om du skal forvandle et oppussingsobjekt til et hjem eller om du bare skal flytte inn i noe helt nytt og flott? Disse faktorene utgjør en forskjell ved kjøp av ny og brukt bolig.
11. november 2020
Tekst: Sempro | Foto: Solheimstunet, Usbl

Det finnes et hav av både brukte og helt nye boliger på markedet, men hva bør du velge? Det er både fordeler og ulemper uansett hva du går for. Det viktigste er å finne ut hva som passer best for deg, mener Janicke Krokvik, marked-og salgsansvarlig i Usbl. 

Splitter ny drøm

Det er noe helt spesielt med en splitter ny bolig der ingen har bodd før deg. Du er den første som setter nøkkelen i døra, den første som lager mat på kjøkkenet og den første som bruker badet. Ingen har laget hull i vegger eller ripet opp gulvet. Alt er nymalt og ubrukt, og du trenger ikke tenke på større vedlikehold på mange, mange år fremover. 

- Ved å kjøpe nytt slipper du oppussing og får en bolig med god standard. Du har også gjerne mulighet til å gjøre tilvalg, slik at boligen får den standarden og det stilmessige uttrykket du selv ønsker, sier Krokvik. 

Dersom det skulle oppstå feil har du både garanti og reklamasjonsrett på boligen. Det gir deg et mye sterkere rettsvern enn om du kjøper en brukt bolig. 

- Kjøper du nybygg har du mulighet til å få rettet feil fra utbygger, så lenge det ikke dreier seg om brukerfeil. Det gjelder i fem år etter overtakelse, sier Krokvik. 

Lavere avgifter med nybygg

Mange har inntrykk av at det er dyrere å kjøpe nytt enn brukt. Men ser man på totalkostnadene, kommer en ny bolig ofte godt ut. I tillegg til at du slipper oppussingskostnader, betaler du også mindre i avgifter. 

- Du slipper dokumentavgift på hele kjøpesummen. I stedet betaler du kun dokumentavgift av tomteverdien, forklarer Krokvik. 

Potensielt kan du også tjene på tiden det tar å ferdigstille boligen. 

- Normalt sett kjøper man ny bolig i et boligprosjekt cirka to år før det er ferdigstilt. Dermed har man mulighet til å få med seg en prisstigning både på boligen man allerede eier og den man kjøper, sier Krokvik.

Boliger som kommer for salg

Fordeler ved ny bolig

  • Garanti i 5 år etter overtakelse
  • Fast pris - ingen budrunde
  • Lav dokumentavgift
  • Ny bolig er et trygt valg
  • Alt er nytt
  • Miljøvennlig

Ny bolig - passer det meg?

Janicke Krokvik mener ny bolig er en investering som passer det fleste, så lenge man ikke har det travelt. 

- Kjøper må ha god tid ettersom det gjerne tar opp mot to år før boligen står ferdig, sier hun. 

- Nybygg passer spesielt godt for deg som vi ha det enkelt og slippe oppussing, legger hun til.

Brukt bolig

Føler du at du er nødt til å se det du kjøper ferdig, er kanskje en brukt bolig det rette for deg. 

- Ved nybygg kjøper man bolig basert på et prospekt, mens man ved kjøp av brukt bolig har mulighet til å få se boligen før kjøp, sier Krokvik. 

Hun forteller også at de som har dårlig tid gjerne velger brukt bolig. 

- Ved kjøp av brukt bolig har man mulighet til å overta relativt raskt normalt sett innen tre måneder. Kjøper man prosjektert bolig må man gjerne vente lenge på ferdigstillelse og overtakelse. Brukt bolig passer derfor godt for dem som ikke har mulighet til å vente lenge på overtakelse.

Fordeler brukt bolig

  • Kan overtas innenfor et kort tidsrom
  • Du får se boligen før du kjøper den
  • Mulig å pusse opp og oppgradere etter eget ønske

- En brukt bolig passer også for dem som ønsker å kjøpe og selge i samme marked. For mange kan det føles usikkert å kjøpe noe som man ikke skal overta før om to år. I denne tiden må man vente med å selge boligen man allerede eier, uten å vite hvilken vei markedet går, sier Krokvik.

Velg en trygg utbygger

Finner du ut at nybygg er riktig valg for deg, bør du også ha i tankene hvem som er utbygger. Det er nemlig store forskjeller når det gjelder hvem man kjøper av. 

For nybygg har man fem års garanti, så husk at du potensielt skal ha med utbyggeren i en god stund i fremtiden. Velger du en stor og sikker utbygger, kan du være tryggere på at den ikke forsvinner, går konkurs eller du får andre problemer med den. 

Usbl har over 70 års erfaring som boligutvikler. Vi har god økonomi og samarbeider med solide aktører og anerkjente arkitekter. Som forretningsfører følger vi opp byggeprosjektene våre lenge etter at de er ferdigstilte. Vi ordner opp sånn at du skal trives i boligen din. Det mener vi at skiller oss fra andre boligbyggere.

Inspirasjon og tips