Hopp til hovedinnhold
Oppussing
Alettes fargerike
A
lette Hovik Kjeldsberg (33) har bare en ting å si til de som vurderer flere farger i hjemmet sitt: Gjør det! Det verste som kan skje er at du må male på nytt. Det vet Alette som fikk riktig rosafarge på åttende forsøk.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
5. mars 2024

Den 64 kvadratmeter store leiligheten på Bislett i Oslo kan enkelt oppsummeres med fargerik, leken og med en god kombinasjon av gammelt og nytt! Her glimrer de vanlige hvite og beige veggene med sitt fravær. Allerede før Alette og samboer Adrian hadde sikret seg leiligheten, var det bestemt at veggene skulle få en omgang med farger.

PERFEKT ROSA: De fire Syveren-stolene av Arne Jacobsen, kjøpt brukt på dba.dk og bordet på Lauritz. I taket henger en PH lampe designet av Poul Henningsen. Gulvteppet er en gammel Ikea-modell.
Veggene i den kombinerte stuen, spisestuen og kjøkkenet, er malt med Pink Cloud fra Jotun. På åttende forsøk satt rosafargen!

Fargene gir en god stemning

– Er du i tvil kan du eventuelt starte med en vegg i et rom eller bare en dør, men jeg synes helt klart at man bare skal kaste seg ut i det. Jo mer farger, dess bedre. Små drypp med farge gir virkelig ikke den samme følelsen og stemningen som et rom med et gjennomført fargetema gir, sier Alette.

Fargene har gjort at leiligheten oppleves mye mer personlig og hjemmekoselig enn den gjorde før Alette flyttet inn med kjæresten. Hun har bodd i flere hvite leiligheter, og kan med sikkerhet si at hennes fargesterke hjem bare påvirker henne positivt. 

– Det gjør meg glad, inspirert og kan også hjelpe på kreativiteten i perioder hvor ting kan være litt kjipt og kjedelig, forteller Alette som jobber som grafisk designer.

NØYE OPPHENG: Når Alette henger opp kunst på veggene taper hun gjerne opp formen på veggen først og bor med det i flere dager før hun til slutt henger opp kunstverket der hvor det føles riktig. På veggen ser du “Industriområde sett fra flybussen”, et silketrykk av Ingrid Lønningdal.
FARGER OVERALT! Også på serviset. Dette heter Olio Olio. Lysestaker fra Hay, mens glassvasen er etter Alettes foreldre.

Rosa, gult og mintgrønt

Allerede før leiligheten var sikret, var hun bestemt på å ha en palett med rosa, gul og lavendel. Leiligheten skulle males ferdig før paret flyttet inn, så Alette var innom mange ganger og til ulike tider av døgnet for å oppleve fargene i forskjellig lys. 

– Da vi overtok leiligheten, gikk jeg straks i gang med å teste ulike fargeprøver, forteller hun. Gulfargen satt på første forsøk og lavendelfargen på soverommet ble justert tre-fire ganger. Rosafargen i stua og kjøkkenet krevde flest forsøk. Hele åtte rosafarger ble testet før Alette var fornøyd. Og etter å ha bodd seg litt inn, ble det gjort noen fargejusteringer.

– Soverommet ble  malt i en nydelig mintgrønn farge som jeg er veldig fornøyd med, forteller Alette.

Bo med maleprøver på veggen

Etter mye testing og en del bom med blant annet rosafargen i leiligheten, har Alette et godt tips til deg som skal male og teste farger: 

– Mal opp et litt stort felt i den fargen du har lyst på, gjerne 1 x 1 meter, og gjerne på ulike vegger i rommet. Da får du et bedre inntrykk av hvordan fargen vil se ut i hele rommet. Det ideelle er å bo med fargeprøvene noen dager også, slik at man kan føle seg frem på hvordan fargene oppfører seg gjennom en hel dag. 

ENKEL OPPBEVARING: Alette lar gjerne klærne henge fremme. Klesrack og speil, LLLP klesstativ og speil av Nicholas Rose er spesiallaget i København. Bildet ved døren heter “Eldsken i byn”, et maleri av Laila Prytz. Hyllene Hyllis er fra Ikea. Sjekk det stilige sementgulvet som ble lagt over gamle fliser.
PRØVE OG FEILE: Det viktigste Alette har lært om innredning er å ikke være redd for å prøve og feile. Første forsøk var lilla vegger. Det andre var en mintgrønn nyanse som Alette er svært fornøyd med. De gule gardinene er Elora fra Jotex, sengeteppe fra Hübsch og sengetøyet Frøya er fra Høie. Over sengen henger “Absalon” et serigrafi av Sigurd Winge.

Gulv i mikrosement

Da paret tok over leiligheten, var det noen ting som bare måtte gjøres. På soverommet lå det et løst vegg-til-vegg teppe over noen gamle fliser. 

– Der gjorde vi en helt super quick fix, forteller Alette. Hun og samboeren la mikrosement over flisene.

– Det er en enkel og rask løsning som ser veldig bra ut, sier Alette om det som nå ser ut som et stilig betonggulv. 

FRISK OVERGANG: Døren mellom den pastellgule gangen og det mintgrønne soverommet er malt i en frisk rosa nyanse. Det samme er listene. Vasen på gulvet heter Flood, fra House Doctor. Den store lampen har Alette fått fra sine foreldre og masken er fra Hay.
GUL GANG: Se den fine effekten av å male dør og vegg i samme nyanse. Fargen heter Dayroom Yellow fra Farrow and Ball. Hyllene Montana Mini i fargene Amber og Camomile, har en topplate i fargen Rhubarb. Speilet Pond Mirror er fra Ferm Living.

Funksjonelle rom og interiør

Leiligheten var opprinnelig en treroms, men paret er veldig fornøyd med at den i sin tid ble gjort om til en toroms med kombinert kjøkken, spiseplass og stue. Dette gir en helt annen romfølelse og et fantastisk lysinnfall.

Alette synes det er viktig at hjemmet er funksjonelt og at hvert rom skal kunne brukes til flere ting. 

– Gangen er ikke bare en gang, men også et rom vi kan oppholde oss i. Kjæresten min flytter gjerne godstolen ut i gangen foran ovnen for å lese en bok eller avisen. Soverommet bruker jeg også som en slags stue nummer to hvor jeg kan trekke meg tilbake hvis jeg ønsker det, forteller hun. 

I tillegg liker jeg å kjøpe ting som kan brukes på flere måter. For eksempel Bonbon lampen fra Hay som kan brukes som takpendel, bordlampe eller stilles på gulvet. Det gjør det litt lettere å forsvare de dyrere kjøpene, samt at jeg kan flytte rundt på ting hvis jeg blir litt lei, sier Alette.

Medlemsfordeler ved oppussing

Som medlem i Usbl har du flere medlemsfordeler med bonus og rabatter som kommer godt med hvis du skal pusse opp, blant annet:

Spesiallagde lister og håndtak

Utover å endre palett og soveromsgulv har paret kun gjort små endringer og oppgraderinger her og der. Blant annet har de sørget for å få på plass de originale detaljene i leiligheten fra 1929.

Gulvlister manglet i store deler av stue og soverom. For å gi leiligheten tilbake sine originale detaljer, har samboerparet fått spesiallaget nye lister. 

– Alle dørhåndtak er også byttet ut med en reproduksjon av den type håndtak det var vanlig å bruke da bygget var nytt, forteller Alette.

BEHOLDT KJØKKENET: Det sorte kjøkkenet var der da Alette og kjæresten flyttet inn. Over kjøkkenbenken har de hengt opp to Ivar-skap fra Ikea malt i samme farge som veggen. Det gir et lett og lekent uttrykk. På kjøkkenbenken står en Tolomeo bordlampe fra Artemide.
NYTTIG PYNT: Innredningen skal ha en funksjon, og derfor finner du få gjenstander som kun er til pynt hos Alette. Men hva gjør vel det når det finnes så vakre kaffekanner og servise? Kaffekanne i sølv fra Georg Jensen, servise fra Olio Olio.

Alettes 3 tips til deg som vil ha farger på veggene

  • Test alltid med flere fargeprøver og ikke gi deg før du er helt fornøyd.
  • Følg med på hvordan fargen oppfattes gjennom en hel dag og test den på flere vegger i rommet.
  • Tenk på helheten og at alle fargene skal passe sammen. Ha gjerne 1-2 hovedfarger per rom og kombiner med aksentfarger som komplimenterer og kontrastfarger for å bryte opp.

Små oppgraderinger av kjøkkenet

På kjøkkenet har paret valgt å la det meste være, men har gjort noen små endringer som har gjort rommet til deres.

– Det sorte kjøkkenet er ikke noe vi selv ville valgt, men det var relativt nytt da vi overtok så der har vi bare valgt å gjøre noen små oppgraderinger, sier Alette. Fordi leiligheten har kombinert stue og kjøkken, var det viktig for paret med et så enkelt og stilrent kjøkken som mulig.

De byttet benkeplate fra en tykk laminatplate med marmormønster til en smalere, matt sort benkeplate. En ny induksjonstopp med integrert ventilator erstattet den store vegghengte varianten. 

– For å få litt ekstra skapplass på kjøkkenet har vi kjøpt to Ivar skap fra Ikea som jeg har malt i samme farge som veggen. Dette er en løsning jeg er veldig fornøyd med da hyllene gir ekstra tiltrengt skapplass uten å virke forstyrrende eller gjøre kjøkkenet mer massivt, forklarer Alette.

BRUKTFUNN: Stuen er innredet "litt på skrå" ved at sofaen skrår ut fra veggen under vinduet. Sofaen er designet av danske Erik Jørgensen og pledd og puter er fra Røros Tweed. Den flotte Flos Arco lampen kuppet Alette på Finn.no. Gulvteppe er en gammel modell fra Ikea. Den gule stolen Orange Slice Chair er fra Artifort.

Inspirert av dansk design

København er byen i Alettes hjerte, og hele åtte år bodde hun i danskenes hovedstad. 

– København har definitivt formet meg til den jeg er i dag, både på det personlige plan men også på hvordan jeg kler meg og valg av interiør. Dansk design og København som by vil alltid ha en spesiell plass hos meg og jeg tror ikke jeg er helt ferdig med å bo i den byen, forteller Alette.

Noe danskt ble med på flyttelasset. Syverstolene i cognacfarget skinn ble med hjem fra Danmark. 

VEGGPRYD: Langs den ene stueveggen står en samling hyller fra Montana Panton Wire. Lampen designet av Ana Kras for Hay, ser ut som et sukkertøy og har det treffende navnet Bonbon. På venstre side av veggen henger serigrafiet “Vinternatt” av Anders Kjær, i midten et maleri av Alettes gode venninne Helena Tusvik Rosenlund og til høyre et serigrafi av Jan Radlgruber.
ELEGANT LØSNING: Bordplaten er bruktfunn fra Finn og understellet er Montana Panton Wire. På bordet står et lite duftlys fra Ferm Living og to lysestaker, Drip Candle fra Pols Potten.

Kjøper mye brukt

Noen mennesker er bare kjempedyktige i å finne bruktskatter både på nett, i butikker og på markeder. Èn av dem er Alette som bruker en god del timer hver uke i jakten på bruktskatter. Det har ført til mange gode interiørkupp!

– Hvis du leter på Finn.no, lønner det seg å bruke en søkeagent med varsel på gjenstandene du leter etter. Men ikke glem å søke mer generelt også, for ikke alle legger ut gjenstanden med riktig navn eller vet hva de selger, tipser Alette.

Da hun kom over syverstolene fra Arne Jacobsen, bodde hun fortsatt i Danmark. 

– Jeg fant på dba.dk som er den danske versjonen av Finn.no. Brukfunnet lå ute til en latterlig billig penge, sier Alette.

Impulskjøpet står nå i leiligheten i Oslo med den perfekte rosafargen som bakgrunn. Lik dose spontanitet og planlegging, akkurat som Alette liker det.

Mer inspirasjon?

Følg Alette Hovik Kjeldsberg på instagram: @alettehk, og se hvor hun går for å la seg inspirere:

@celinehallas, @cathdelichtenberg, @trinekjaer_, @hannamw, @sussiefrank, @poppelgade, @koicolourstudio

 

Inspirasjon og tips