Hopp til hovedinnhold
Bolig
Sjekkliste for brannsikring i borettslag
B
åde styret og beboerne har ansvar for brannvern. Her er en sjekkliste for brannsikring i borettslag og sameier.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
9. desember 2024

Forebygging av brannulykker er den beste brannsikringen i borettslag og sameier. Men skulle brannen først oppstå, gjelder det å ha brannvarsling og slukningsutstyr lett tilgjengelig, men også at brannvernrutinene er ivaretatt.

Her får du tips og råd til hvordan borettslaget eller sameiet kan sikre at brannvernet  ivaretas av styret, men også av beboerne.

(PS! De samme rådene og reglene som gjelder for brannsikkerhet i borettslag, gjelder også for sameier, i tilfelle kun borettslag er nevnt i teksten.)

Styrets sjekkliste for brannsikring i borettslag

  • Sørg for at alle beboere har montert opp påkrevde røykvarslere og slokkeutstyr. Hver boenhet skal ha montert minimum én godkjent røykvarsler i hver etasje.
  • Del ut batteri til røykvarsler en gang i året, Ved seriekoblet/ elektrisk anlegg følges leverandørens anbefalinger.
  • Lag en branninstruks som sendes ut årlig og henges opp i fellesarealer.
  • Send årlig ut informasjon til beboere om vedlikeholdsansvar for brannforebyggende tiltak.
  • Gjennomfør egenkontroll av bygningsmassen to ganger i året for å se på blant annet rømningsveier og brannseksjonering.
  • Sørg for at fellesområder har varslere/slokkeutstyr som virker. 
  • Sørg for at fellesområdet, elektrisk anlegg o.l. er i god stand.
  • Pass på at rømningsveier og ganger er frie og ikke sperret.
  • Ha et godt internkontrollsystem med aktiviteter rettet mot brannsikkerhet.

Jevnlige kontroller og brannforebyggende tiltak

– Det viktigste for å unngå brann, er å sørge for at alle forholdsregler er tatt og at utstyr er i orden, forteller Aleksander Vethe Sandvig, tjenesteansvarlig Bevar og prosjekt- og byggeleder i Usbl Prosjekt.

– Styret bør sørge for å ha kontroll på bygningsmassen, gjennomføre nødvendige kontroller og gjøre brannforebyggende tiltak. Det vil si at man gjennomfører jevnlige kontroller av blant annet elektrisk anlegg og påser at sprinkleranlegget virker, understreker han.

Lovpålagte krav til HMS  i borettslag og sameier

Brannsikkerhet i borettslag og sameier er ikke noe et styre kan velge bort. Det er en del av det lovpålagte og kontinuerlige HMS-arbeidet. Styret må jobbe forebyggende og dokumentere jobben de gjør rundt brannvern. I tillegg skal det gjennomføres brannøvelser med beboerne.

BRANNFOREBYGGING: Kontroll av sprinkleranlegg i fellesområder er en viktig del av brannsikringen i borettslag og sameier.

Brannvarsling er styrets ansvar

I tillegg til brannsikring av fellesområder og byggmasse, mener Vethe Sandvig at styrene også bør legge til rette for at hver beboer gjør tiltak som er nødvendige for å unngå brann og for å kunne slukke raskt dersom ved branntilløp. 

– Styret i et borettslag har faktisk ansvar for at hver enkelt boenhet har riktig varslerutstyr og håndslokker, selv om de ikke har mulighet til å kontrollere at dette virker som det skal, sier han. Bygglederen fra Usbl Prosjekt mener at god informasjon og tilbud om å hjelpe beboerne til å sjekke røykvarslere og slukningsutstyr i boligen, vil minimere sjansen for branntilløp i boligen og spredning til bygget.

– Dette handler om å verne liv og helse. Skulle det oppstå brann er det viktig å oppdage det tidlig sånn at folk får tid til å komme seg ut og eventuelt ha mulighet til å slokke et branntilløp, sier Vethe Sandvig.

– Det kan være lurt å ha med informasjon om brannsikkerhet i et skriv som man sender til beboerne, hvor man informerer om viktigheten ved dette.  I tillegg har styret ansvar for fellesområder, at disse er i god stand og at brannvarsling og slokkeutstyr her er i orden, understreker han.

GREIT Å VITE: I tillegg til å eie et, er det lurt å gjøre seg kjent med hvordan brannslukkingsapparatet fungerer.

Branninstruks og rømningsveier i borettslag

Sørg for at alle beboere har fått en branninstruks. heng den opp i fellesarealer, slik som i heisen, på oppslagstavler og del den på borettslagets hjemmesider eller FB-sider. Branninstruksen bør inneholde viktig informasjon som:

  • Telefonnummer til brannvesenet
  • Adressen til borettslaget/sameiet inkludert bygning
  • Lokalisering av slokkeutstyr
  • Bruk av felles brannalarmanlegg
  • Rømningsveier
  • Oppmøteplass ved rømning

Påminn også beboerne om hvor viktig det er med ryddige rømningsveier. Ganger bør ikke være fylt med barnevogner, sykler, skostativ og andre private ting som kan være i veien ved brann. I tillegg skal brannbilen ha fri tilgjengelighet til alle bygg i borettslaget eller sameiet.

Brannsikring av tekniske rom

Styrer i eldre bygårder/bygninger bør også undersøke om det er blitt gjennomført noen ekstra tiltak for å sikre mot brann i de tekniske rommene som skulle befinne seg i bygningen. 

– Dette er rom hvor det oftere oppstår brann og i eldre bygninger kan brannsikringen rundt slike rom være svært dårlige. Her vil det lurt å se på alternative tiltak som kan redusere risikoen for spredning ved et eventuelt branntilløp. Er dere usikre på tilstanden kan dere kontakte Usbl Prosjekt for bistand. Det finnes enkelte grep som kan gjøres for å minimere brannfaren, sier Vethe Sandvig.

Ved vedlikeholdsarbeid, ombygginger og renovering av bygningsmasse, må styret være påpasselig når det kommer til å følge opp brannsikkerheten. Dette er et område hvor Usbl Prosjekt kan bistå styret. 

Aleksander Vethe Sandvig, Usbl Prosjekt

Trygg lading av elsykler i borettslaget

Med stadig flere elsykler og elsparkesykler har det også vært en økning i branntiløp og branner. Mange er redd for tyveri og velger å ta med sykler og sparkesykler inn for oppbevaring og lading. El-doningene har litium-ion-batterier som tåler mye belastning og har lang brukstid. Men har elsykkelen eller elsparkesykkelen en produksjonsfeil eller skade, kan det resultere i et overopphetet batteri som tar fyr under lading. I tillegg utvikles det giftige gasser når batteriet blir overopphetet.

Det anbefales å få bestemmelser om lading av elsykler og elsparkesykler i borettslaget og sameiet, inn i husordensreglene slik at ladingen skjer på en trygg måte og på et egnet sted. Kontakt gjerne ditt lokale Usbl-kontor for råd og hjelp.

BRANNTEPPE: Ved å ha et brannteppe lett tilgjengelig hjemme, kan du raskt kvele små branner før de sprer seg og utvikler seg til større branner.

Har du god brannsikring av hjemmet ditt?

Som beboer, har du ansvar for brannsikkerheten i egen bolig:

  • Test om røykvarsleren fungerer hver måned
  • Bytt batteri på brannvarsler én gang i året. Ved seriekoblet/ elektrisk anlegg følges leverandørens anbefalinger
  • Sjekk at håndslokkeren fungerer som den skal
  • Rengjør og pass på at varsler/slokker ikke er tildekket
  • Si ifra til styret om det er noe som er galt eller ikke fungerer
  • Sørg for å ikke bruke skjøteledning til fastmonterte installasjoner

I alle nye boliger fra 2010 er det påbudt med fastmontert konfyrvakt. Ved oppussing gjelder kravet om fastmontert komfyrvakt dersom det legges opp ny kurs til platetopp/komfyr.

Sjekk av eget brannsikringsutstyr

– Mange borettslag pleier å ha felles utskiftning av håndslokkere og detektorer cirka hvert femte år. I tillegg er det viktig at beboerne følger opp med å vende på håndslokkeren et par ganger i året, forteller Aleksander Vethe Sandvig fra Usbl Prosjekt.

Har du en brannslange plassert et eller annet sted i boligen anbefales det at også denne sjekkes en gang i året: Rull ut slangen, sjekk at kranen virker og at slangen er uten sprekker. 

– Det er fort gjort å glemme eget brannsikringsutstyr, men det er en viktig faktor for at utstyret fungerer den dagen det skulle oppstå et branntilløp, sier Vethe Sandvig.

TEST RØYKVARSLEREN: Sørg for at røykvarsleren fungerer og sjekk den jevnlig.

Velg en optisk røykvarsler

Har du flere røykvarslere, anbefales det at de er seriekoblede slik at alle piper samtidig når alarmen går. Det skal være minst én røykvarsler pr. etasje, men det anbefales å ha seriekoblede røykvarslere på alle soverom i tillegg. 

Velg helst en optisk røykvarsler som også oppdager partikler ved ulmebrann og branner som utvikles sakte, noe som er vanlig fra elektrisk utstyr. 

På nyere røykvarslere trenger du ikke å bytte batterier. Her er det innebygd batteri og hele røykvarsleren byttes etter ca. 10 år. Uansett bør røykvarsleren testes jevnlig for å være sikker på at den fungerer. 

Noen har fremdeles røykvarslere hvor batteriet bør testes og byttes i løpet av ett år. Bruk gjerne røykvarslerens dag 1. desember til påminnelse om å teste røykvarsleren og/eller bytte batteri (på gamle røykvarslere).  

Slik tester du røykvarsleren

Hold inn testknappen i noen sekunder. Røykvarsleren skal da begynne å pipe høyt. Om den ikke gjør det, må du bytte ut røykvarsleren. Har du en røykvarsler av den gamle sorten, kan du bytte batteri og gjenta testen. Piper det fortsatt ikke, må du kjøpe en ny. 

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap anbefaler uansett å bytte til en ny røykvarsler etter 8-10 år.

Røykvarslere sier ifra når batteriet begynner å bli dårlig. Da vil den gi fra seg korte pip. I disse tilfellene må du bytte batteri så fort som mulig. Det er anbefalt å uansett bytte batteri én gang i året.

BRANNFARLIG KOS: Desember er den måneden i året det skjer flest branner, og én av grunnene er økt bruk av åpen flamme. Unngå å plassere lys oppi brennbare materialer slik som her.

6 tips for tryggere bruk av levende lys

  1. Gå aldri fra levende lys. Den som tenner lyset bør ha ansvar for å slukke det.
  2. Bruk aldri brennbare lysestaker eller lyspynt som er laget av brennbare materialer.
  3. Plasser lyset med god avstand til brennbare gjenstander.
  4. Bruk brannsikkert underlag.
  5. Ikke sett flere tente lys sammen. Lys som plasseres nær hverandre kan smelte og ta fyr.
  6. Ikke tenn lys i nærheten av trekk.
Inspirasjon og tips