Hopp til hovedinnhold
Oppussing
Christines boligdrøm
M
ed pågangsmot og egeninnsats renoverte boligeier Christine Arnesen den over 100 år gamle leiligheten så å si for egen maskin. La deg inspirere av smarte løsninger og elegant bruk av farger og interiør.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
5. mai 2023

– Jeg elsker å være hjemme, og er veldig stolt over at jeg har gjort så mye av jobben her selv, sier Christine Arnesen (35). Med små midler og gjennomtenkte løsninger, fikk hun boligen hun ønsket seg. Den klassiske sjarmen, takhøyden og alt lyset som flommer inn i fjerde etasje, listes opp som det aller beste med leiligheten. 

– I tillegg er jeg så heldig at jeg bor i verdens beste oppgang med fantastiske naboer som er blitt mine venner. Her er det bare å banke på døren hos hverandre hvis det er noe man trenger. Vi griller i bakgården og gjør masse sosialt sammen, forteller hun. 

MØT CHRISTINE: Christine Arnesen (35), er lege og jobber på sykehus. Hun bor i en 50 kvadratmeter stor bygårdsleilighet fra 1857 på Grünerløkka i Oslo.

Kjøpte boligdrømmen fra Bali

Christines boligdrøm startet for noen år siden da leiligheten kom på markedet, rett før Christine Arnesen (35) skulle på ferie til Bali. Hun fikk ordnet med privatvisning. Deretter  gikk det slag i slag.

- Noen dager etter visningen satt jeg i jungelen på Bali og kjøpte leilighet etter en ganske lang og stressende budrunde, ler hun.

For denne leiligheten stod det navnet hennes på. Hun visste hun ville ha en leilighet med stor, sosial sone og så potensialet til å få det hvis hun bare endret planløsningen.

- Jeg hadde ikke noen særlig erfaring fra tidligere annet enn å legge litt gulv hos mamma og male vegger. Allikevel tenkte jeg at dette har jeg ikke gjort før, så dét får jeg sikkert til, forteller hun.

FINE OG RIMELIGE LØSNINGER I GANGEN: Veggfargen i gangen er Silver plate fra Pure & Original. Sort hvitt foto med elefant har Christina fått i 30-års gave, og bildet med ballerina er fra Society6. Gullspeilet er vintage og Ikea-skoskapene er malt i samme grønnfarge som veggen.
Garderobeløsningen er selvlaget og ryen har hun fått av en venninne.

Ekstravakter og totalrenovering

I starten flyttet Christine inn på det gamle kjøkkenet. I flere måneder fungerte disse 10 kvadratmeterne som en midlertidig kombinasjon av kjøkken, soverom, stue og garderobe mens hun sakte, men sikkert, totalrenoverte leiligheten. Og det helt på egen hånd!

- Jeg hadde et ganske lite budsjett og visste at dersom jeg skulle få det som jeg ville, måtte jeg gjøre det meste selv, smiler hun. 

Det ble en periode uten særlig sosialt liv. For å finansiere heloppussingen av boligen, jobbet hun så mange ekstravakter på sykehus som mulig. 

MIX OG MATCH: Stuedelen av allrommet domineres av sofaen Mr. Big fra Bolia. Stålampen er vintage, taklampen fra Flos og puffen fra Bolia. Kunsten på veggen er laget av australske Kirsten Jackson.
Putene er fra Eske og pleddet har Christine strikket selv. Boucherouite-teppet er kjøpt på markedet i Marrakech, og bordene er fra Tom Dixon og Søstrene Grene.

Riving av vegger og flytting av rom

I fritiden gikk Christine løs på leiligheten. Hun fjernet både veggen mellom tidligere soverom og stue, samt det senkede taket. Deretter ble kjøkkenet flyttet ut i det store allrommet. Ved å bygge kjøleskap og høyskap inn i den gamle døråpningen, fikk hun utnyttet all plass.

Det gamle kjøkkenet ble gjort om til et soverom som nå vendte ut mot den rolige bakgården. 

Christine gjorde alt av riving. Hun tok opp gulvene og rettet det opp som best mulig før hun la det igjen. Hun fikk på plass listene og malte. Et nytt kjøkken ble satt opp og Christine fornyet kjøkkenfontene selv ved å pusse dem ned og male på nytt. 

I gangen ble det lagd en garderobeløsning, og stukkaturen i stuen ble satt opp etter at det senkede taket var fjernet. 

SPISEPLASSEN: Som skille mellom stuedelen og kjøkkendelen i allrommet, står spisegruppen med bord og stoler designet av Hans J. Wegner. Alle stolene er vintage. På veggen henger bilde av svenske Bo Svensson. Vasen på bordet er fra favorittbutikken Carousel som ligger i nabolaget, og lysestakene er fra Pols Potten.

Sparte til ønskeløsningene i boligen

- Det mest utfordrende var egentlig å bo oppi kaoset og ikke ha tid til å gjøre noe annet, men i etterkant er jeg utrolig stolt, sier hun.

På tross av et sparsomt budsjett, har hun ikke gått på akkord med noe, og har valgt å spare fremfor å gå for en rimeligere variant eller annen løsning fordi hun lett ville gått og irritert seg over andrevalget. 

- Da jeg for eksempel skulle ha nytt kjøkken, fikk jeg for meg at jeg skulle ha benkeplate i arabescato-marmor. Da tok jeg altså så mange ekstravakter på jobb for å få råd, og så å si hele avdelingen på jobb hørte om den marmorbenkeplaten, ler hun.

SOVEROM OG GARDEROBE: Med en lettvegg innerst i soverommet, fikk Christine laget sitt lille walk-in garderobeskap. Soverommet er malt i Sahara Dust fra Pure & Original. Taklampen er fra Gubimultilite, sengeteppet fra Ikea, sengetøy fra Myyk og ullteppe fra Granit. Bildet på veggen er en plakat fra Dearsam.no og leselampen er fra Globen Lightning. Gardinene er fra Ellos.

Nøye valg av farger 

Farger har alltid vært viktig for Christine, og hun visste at hun måtte ha de riktige fargene rundt seg for best mulig trivsel. Men da vegger og interiør skulle males, syntes ikke Christine at fargevalgene satt på første forsøk. Derfor gikk hun omstendelig og metodisk til verks. Hun ble en hyppig gjest hos den lokale fargehandelen på Torshov for å kjøpe utstyr til oppussingen og finne maling. Det ble mange turer innom for å finne de riktige fargene. 

- I tillegg var jeg i butikken ganske lenge om gangen fordi jeg er så ubesluttsom, men på den måten ble jeg ganske godt kjent med alle som jobbet der. Etter en stund fikk jeg til og med rabatt, så jeg var nok en ganske god kunde, ler Christine.

Nyanser i grønt og fersken 

Hun fikk god hjelp i fargehandelen, men i ett av rommene satt ikke fargen helt, ikke før en ansatt i butikken tipset henne om en blekgrønn nyanse. Det var akkurat den fargen Christine hadde sett for seg.

På soverommet ville Christine ha en dempet ferskentone. Også her kjøpte hun en mengde maleprøver før hun traff.

- Til slutt fikk jeg med meg prøver på nesten hele Pure & Originals fargekart. Valget jeg falt på til slutt, kunne jeg ikke blitt mer fornøyd med, smiler hun.

FORNYET IKEA-KJØKKEN: For Christine var det viktig at kjøkkenet skulle være som et møbel i rommet, og ikke som et typisk arbeidskjøkken. Innredningen er fra Ikea, men alle frontene er grunnet og malt i fargen Old Wine fra Pure & Original. Veggene er malt i Skin Powder fra samme leverandør. Benkeplaten er Arabescato marmor kjøpt via Benkeplatespesialisten og taklampene fra Lee Broom.
UTNYTTET PLASSEN: Det som opprinnelig var døråpningen mellom gangen og det tidligere soverommet, nå kjøkkendelen i allrommet, har gitt plass til innfelte skap og kjøleskap malt i samme ferskenfarge som veggene.

Storfornøyd med burgunder kjøkken

Da hun skulle velge farger på rommet sitt som liten jente, ble det lilla vegger og grønne lister. Christina er fortsatt glad i farger, og det synes spesielt godt på kjøkkenet som er alt annet en hvitt! 

– Det burgunderrøde kjøkkenet er blitt et møbel og smykke i rommet, så det er jeg glad jeg turte å gå for, sier hun. Egentlig skulle jeg ha svart kjøkken, men jeg kom heldigvis til et punkt hvor det ikke føltes riktig. Da jeg så veggfargen Old Wine hjemme hos Else Kåss Furuseth i et magasin, skjønte jeg at det var burgunder kjøkken jeg ville ha!

SMÅTT KOSELIG: Balkongen vender inn mot en skjermet bakgård med trær.
Her har Christine møblert smart med en sofa fra Jotex, et lite bord fra Eske, balkongkasser fra H&M og en levegg i bambus fra Jollyroom.
Inspirasjon og tips