Hopp til hovedinnhold
Bolig
Slik kan du rengjøre fuger og fliser på 1-2-3
G
od og jevnlig vask av badet, trengs for å holde sopp og mugg borte og gjør vedlikeholdet enklere. Her er eksperttipsene som gjør susen når du skal rengjøre fuger og fliser på badet.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
14. januar 2022

Sørger du for å rengjøre fuger og fliser, vil du ha et bad som holder seg delikat. Men sørg for å unngå vaskefellene og hold deg til godt rengjøringsutstyr som gir rene fliser og fuger på 1-2-3.

Så ofte bør du rengjøre fuger og fliser

Fliser på badet er både pent og praktisk, og det er svært populært i norske hjem, især på baderommet. Det mange ikke tenker på, er at flisene og især fugene, trenger effektiv rengjøring i hverdagen. 

– Det er like mange tips om hvordan vaske badet, som det er veier til Roma. Den daglige vasken har ofte mye å si for fremtidig vedlikehold, og det er viktig å bruke korrekte produkter, forteller butikk- og salgsleder i Modena Gruppen, Ole Andersen. 

Fliser har i dag blitt det vanligste valget når du skal pusse opp badet. Da er du sikret pene overflater som holder seg godt over tid. Med riktig rengjøringsutstyr er det heller ikke mye jobb å vedlikeholde flisene.

– Har du sølt noe på flisene er det greit å tørke det bort med en gang med varmt vann og klut. Gulv og vegger i dusj skal vaskes minst én gang i uken for å unngå sopp eller mugg på badet. Selve baderomsgulvet bør også vaskes en gang i uken. Vegger kan vaskes etter behov, men bør vaskes 1-2 gang i året. Det samme gjelder taket, men det avhenger av hvor god ventilasjon badet har, sier Andersen.

Som medlem i Usbl får du 5 % bonus på alle kjøp og 10 % rabatt på ordinære varer hos Modena Fliser.

Milde spesialprodukter til rengjøring av bad

Med tanke på miljøet er det i dag strengere krav til hva vaskemidlene kan inneholde. Men vi har også tilgang på bedre utstyr som mikrofiberkluter, som gir mye av den samme effekten som rengjøringsmidler hadde før. Ønsker du et skinnende bad, anbefaler Andersen produkter som er spesielt utviklet for baderommet. 

– Et nøytral rengjøringsmiddel er godt egnet til alle typer overflater, også skjøre naturprodukter som marmor eller sandstein, sier Andersen. 

Det finnes en rekke nøytrale såper og rengjøringsmidler, som vanlig oppvaskmiddel, som kan kjøpes i matbutikker. Disse er som oftest laget for å kunne brukes på alle typer overflater, men ifølge Andersen får du bedre effekt av å bruke et vaskemiddel designet spesifikt for det du skal bruke den til. Feil rengjøringsmiddel vil slite bort impregneringer og andre beskyttelsesprodukter som igjen vil gjøre fremtidig vask vanskeligere, eller kunne gi misfarging av produktet. 

Modena har flere spesialprodukter for badet, disse er designet for å ta vare på impregneringer og andre behandlinger som skal beskytte naturproduktet. 

– Til den daglige rengjøringen av badet er basiske såper og vaskemidler godt egnet. De er drøye, men snille, og spesielt egnet for å fjerne fett og vanskelig smuss. De virker ofte dypt og kan brukes på de fleste flater utenom naturstein, sier Andersen.

Ikke bruk dette til vask av fliser og fuger!

– Som så mye annet i dagens samfunn, er både vaskemidler og kluter blitt snillere og smartere. Mange gjør likevel den feilen å bruke feil vaskemiddel på flis. Da kan resultatet bli verre enn utgangspunktet, påpeker Andersen. 

Her er fire vanlige vaskemidler som Andersen mener du bør være forsiktig med på badet:

1. Grønnsåpe – kun til vask  av treverk

Denne er kun egnet til ubehandlet treverk. Grønnsåpen inneholder fett som misfarger fug og naturstein. Det er også en såpe som legger igjen en svak hinne av fett på alt som vaskes. 

2. Klor – til vask av toalett og servant

Klor dreper bakterier og har en blekende effekt. Dette vaskemiddelet skal kun brukes på porselensprodukter på badet, slik som den tradisjonelle toalettskåla, servant og i badekar. Grunnen er at klor er et såpass sterkt produkt med en kjemi som kan skade fug og lim og i tillegg misfarge naturprodukter slik som treverk og tekstiler.

3. Salmiakk – effektiv mot skitt og fett i vask og do

Salmiakk er et såpass sterkt produkt at det hverken er bra for mennesker, miljø eller de ulike kjemisammensetningene i fuger og naturprodukter og betong. Salmiakken kan benyttes i porselensprodukter for å fjerne ekstrem skitt og fett fra overflater. 

4. Skurekrem best til stålvasken

Skurekrem er et sterkt rengjøringsmiddel med tilsatte partikler for å gi en «sandpapir-effekt» på overflaten. Skurekremen fjerner fett og annen skitt godt, men er også så grov at det sliter ned overflater på både badekar, glass, emaljer, naturflis mm. Den er godt egnet til stålvasken på vaskerommet eller kjøkkenet, men helst ikke på badet.

Smart vasketips til misfargede fuger

Er du flink til å bruke riktig rengjøringsmidler og vaske regelmessig, skal det ikke være noe problem å holde badet pent. Har du derimot allerede fått stygge og misfargede fuger, er det råd for deg også. 

– Det finnes flisviskelær som kan brukes både på flis og fuger. Dette produktet er både godt egnet til å fjerne ekstreme merker og skitt fra fliser, som for eksempel metallstriper eller riper fra verktøy, men er også ypperlig egnet til å viske tilbake hvitfargen i en fug. Men vær klar over at et slikt viskelær kan gjøre skade på overflater som naturstein eller håndmalte flis, så vær forsiktig når du bruker det, sier Andersen.

Effektive rengjøringsmidler til fuger

Modena har to gode rengjøringsmidler for fuger: 

Modena dagligrent er et pH-nøytralt og effektivt vaskemiddel til alle typer vaskbare overflater og er spesielt egnet for flislagte overflater. Vaskemiddelet løser effektivt opp fett, skitt og urenheter og etterlater rene, naturlige overflater. Produktet er miljøvennlig.

Modena natursten- og fliserens er et spesielt renseprodukt til flis og fug, basert på naturlig konsentrert organisk syre. Fjerner blant annet fugeslør, sementslør og kalkslør på fliser, betong og tegl.

Bonus og rabatter

Usbl-medlemmer får 5 prosent bonus på alle kjøp hos Modena Fliser. I tillegg får du 10 prosent rabatt på ordinære varer.

Inspirasjon og tips