Hopp til hovedinnhold

Onsdag 6. november er telefon og chat stengt på kundesenteret fra kl 11. 

Onsdag 6. november er telefon og chat stengt på kundesenteret fra kl 11. 

Bolig
Slik lyssetter du boligen på best måte
R
iktig bruk av belysning er essensielt for å skape et godt bomiljø. Her får du ekspertens tips om hvordan du får mest ut av akkurat din bolig - om den er liten eller stor.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
8. november 2021

– Stikkordene her er planlegging, planlegging, planlegging. Det er det viktigste, og kanskje det vanskeligste, sier Helle Berg Olsen. Hun er prosjektleder i EXPO NOVA og har jobbet med belysning i 22 år. Både for private, bedrifter og innen hotell og restaurant. Lys er noe hun kan og brenner for.

Prosjektleder i EXPO NOVA, Helle Berg Olsen

Bruksområder og fargevalg

Har du kjøpt ny bolig som er under oppføring, eller kanskje fått tilslag på en leilighet du vil pusse opp, har du et godt utgangspunkt. Romløsning og bruksområder er nemlig to viktige faktorer når du skal legge en belysningsplan. Hvilke materialer og farger du har eller velger, har også stor påvirkning på sluttresultatet i følge Berg Olsen.

– Det er nesten umulig å legge opp en belysningsplan før du vet hvordan du har tenkt å bruke rommene. Du bør også bestemme deg for om du skal ha mørke eller lyse flater. Er det noen reflekterende flater? Er det blanke eller matte flater. Hvilken retning  skal du se og hvordan unngå at du blir blendet av teknisk belysning, som downlights og skinner. Her er det mange faktorer som spiller. Mange tenker dessverre at belysning tar vi til slutt og bare putter inn noen lamper. Så blir man kanskje ikke så fornøyd med sluttresultatet som du skal leve i og bo med i lang tid, sier hun.

Men skulle du allerede ha flyttet inn og møblert, er det uansett gode råd å hente fra vår ekspert.

Velg multifunksjonelle lamper, som for eksempel kan ha både en lesefunksjon og en allmennlys-funksjon.

Helle Berg Olsen, prosjektleder i EXPO NOVA

Hvordan belyse mindre leiligheter

Trenden er at mange av oss bor mindre, smartere og mer kompakt. Da er det spesifikke faktorer du bør tenke på når det kommer til belysning. Men det finnes mange smarte løsninger, i følge vår ekspert.  

– Velg multifunksjonelle lamper, som for eksempel kan ha både en lesefunksjon og en allmennlys-funksjon. På den måten slipper du to armaturer, og sparer litt plass. Det er også kommet veldig mye bra innen oppladbare lamper, som kan være smart for små enheter. Da kan du for eksempel ta med deg lyskilden ut på balkong om du har det, uten å være avhengig av en stikkontakt akkurat der hvor du skal ha lys, forteller hun.

Fleksible på lysstyrke

Det er også smart å velge lamper som håndterer et bredt spekter av lysstyrke. Slik at du både kan få det gode vaske- og arbeidslyset, samtidig som du kan få dimmet ned. Dersom du har både stue, kjøkken og spiseplass i samme rom, vil du da kunne skape stemning i rommet med fleksible lyskilder, forteller prosjektlederen.  

– For små enheter er det med farger på vegger og interiør veldig viktig. Velger du mørke farger i små enheter, vil behovet for lys bli større. Det å ha noen flater som er lysere og som reflekterer mer lys, vil også gjøre at rommet fremstår større. Du kan bruke lys for å manipulere små rom til å fremstå som større enn de er. Derfor er valg av farger veldig viktig opp mot belysning, forklarer Berg Olsen.

Belysning - rom for rom

Har du en bolig med flere rom, er det et par tips det kan være verdt å ta med seg. Helle Berg Olsen tar oss med på en vandring gjennom det klassiske norske hjem, og gir gode råd for hvordan du best bør tenke rundt belysning, rom for rom.

Stue

– Dette er jo rommet som skal gi en følelse av avslapning. Stemning er et viktig stikkord, samtidig som du bør unngå lys som blender. Suppler med gode leselys. Stuen er jo gjerne der hvor du setter deg ned med en god bok eller kanskje et strikketøy. I stuen har du kanskje også noen fine ting du har lyst til å fremheve. Det å bruke punktbelysning for å fremheve bilder eller pene møbler i rommet er en fin måte å gjøre stuen til et mer spennende, tredimensjonalt og levende rom.

Kjøkken

– På kjøkken er det essensielt med godt arbeidslys. Her er igjen fargen på flater som benkeplate og skapfronter viktig. En hvit benkeplate vil reflektere lys ut i rommet, mens en i sort granitt for eksempel, ikke vil reflektere i særlig grad før du legger matvarer, skjærefjøl eller andre ting på benken. Hvor lys treffer og hva det treffer, er viktig å tenke på. Et kjøkken med mørke fronter og mørke benkeplater trenger mer lys mot vegger og gulv for å gi følelse av lys.

Kjøkkenbordet er ofte et flerbruksbord, både for servering og for mer praktiske sysler, med ulike behov for lyssetting fra taklampe. Velger du et glassbord, ikke gå for en taklampe med åpen bunn. Da vil lyset reflekteres fra lampe, til bord og tilbake i øynene, noe som oppleves veldig ubehagelig. Dimmer er en selvfølge.

Spiseplass

– Igjen, dette er ofte en flerbruksplass. Har du en liten leilighet, vil spiseplassen kanskje være der du både spiser, betaler regninger og kanskje er det der du har ditt hjemmekontor og barna gjør lekser. Da må belysningen kunne dekke mange behov. Fra et godt arbeidslys til å gjøre bordet mer dempet, hyggelig og intimt. Monter en dimmer så du kan endre lysmengde. Har du få lyspunkter i rommet, bør du velge en lampe som også gir mer allmennlys, og ikke bare lys ned på bordet.

Soverom

– Et soverom i dag er ofte et rom for mer enn å sove, spesielt etter de siste to års pandemi. Kanskje er det også hjemmekontoret ditt, hvor du må sørge for å ha et godt arbeidslys. De fleste har garderoben sin på soverommet, og det er greit å kunne skille sorte og mørkeblå sokker og jakker. Det finner smarte LED-løsninger for det. Det er også viktig å ha et generelt, godt lys til rengjøring, men som kan dimmes. Samtidig er det det siste du ser før du sovner, og du skal kunne kjenne på behag, kanskje lese på sengen uten å vekke eventuell partner. Noen, kanskje spesielt eldre mennesker, ønsker et svakt LED-lys som slår seg automatisk på, og viser vei til badet, dersom du skal opp om natten.

Badet

– Her er lyset ved speilet det viktigste å tenke på. Velg et som er blendingsfritt og skyggefritt. Det vil si at når du står og speiler deg og får lys kastet i ansiktet bør ikke lyset skape skygger.  I dusj anbefaler vi å legge lite lys, og unngå å bruke lys rett mot hodet. Det er viktigere at du får lys mot badets lyse flater, mot håndklær eller mot et badekar for eksempel. Det kan være med på å gi refleksjon og skape stemning. Vi snakker ofte downlights, for da kan du forme rommet på en god måte. Har du én taklampe vil det være ganske begrenset utover dimmefunksjon.

Entré

– I en entré trenger du også lys til garderoben. I tillegg er det det stedet hvor du kommer hjem, hvor du tar imot gjester, det siste rommet du forlater før du går, så det å skape en hyggelig stemning i entreen er viktig. Spesielt dersom det er i nær tilknytning til oppholdsrom som kjøkken og stue, noe det naturlig nok er i mindre leiligheter. Da er det ikke lurt å velge en sterk taklampe du ikke kan dimme. Nøkkelen her her kombinasjonen med godt lys og stemningslys. Det kan gjøres ved å ha et godt takarmatur eller pendel, samtidig som man går for en vegglampe, eventuelt en bordlampe på en kommode eller en benk.

Den største fallgruven

Du har sett deg ut en lampe, og tenkt: Den var fin. Det er en veldig vanlig tilnærming. Men ikke den smarteste, spør du vår kvinne på feltet. 

– En lampe er så mye mer enn en form. En lampe er også lys. Og kanskje er lyset fra akkurat denne lampen ikke det optimale for ditt bruk og plasseringen du har tenkt. Dette ser vi kanskje oftest når det kommer til spisebord. Uansett er det viktig å definere bruk, funksjon og behov før man velger seg et armatur. 

For å sikre mest mulig fleksibel bruk av belysning, bør man gå for dimmere. 

– Jeg vil anbefale dimmere over alt, med unntak av tekniske rom og boder og den slags. Og for oss nordmenn er dimming blitt en selvfølge, forteller Berg Olsen.

Mindre bruk og kast

For Helle og hennes kollegaer i EXPO NOVA står mindre bruk og kast høyt på agendaen. Det å investere mer i lamper og armaturer som kan leve litt lengre, som har et godt design, gode materialer og er miljøvennlig produsert, og som kan repareres av produsent, er en sterk og viktig trend. 

– Vi forsøker å jobbe med produsenter som ønsker å lage ting som varer, og der man kan bytte ut deler om noe skulle gå galt. Vi jobber hardt for å unngå at folk kjøper billige ting og bare kaster dem når de er lei dem. Alle som jobber med ting har et veldig stort ansvar for å produsere ting som kan leve lenge, avslutter hun.

Inspirasjon og tips