🐣 Vårt kundesenter har noe redusert åpningstid på telefon i påsken (25. mars - 27. mars): Vi holder åpent kl 10:00-14:00 mandag og tirsdag og kl 10:00-12:00 onsdag.

 

Hopp til hovedinnhold
Eiendom og økonomi
16 smarte tips til strømsparing i boligen
L
itt her, og litt der! Strømsparing trenger ikke koste mye innsats, og små tiltak kan kutte kraftig i strømutgiftene dine – godt for kloden og godt for lommeboka.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
6. september 2021

Strømsparing trenger ikke bety at du sitter i soveposen og stirrer inn i et stearinlys i stedet for TV-skjermen en vinterkveld. Allikevel er vi nødt til å være mer bevisste på strømforbruket, for det ser ut til at de økte strømprisene er kommet for å bli.

En del av strømutgiftene blir heldigvis dekket gjennom strømstøtten til husholdningene, men interessen for strømsparing er uansett merkbar. 

Her er 16 strømsparetips du kan gjennomføre fra i dag:

 

1. Litt lavere innetemperatur

Visste du at i gjennomsnitt går over 60 prosent av strømforbruket i en vanlig norsk bolig til oppvarming? Her kan du spare mye bare ved å sette ned  innetemperaturen noen få grader. Det er ikke sikkert du kommer til å merke det! 

20 grader er passe innetemperatur for de fleste. Senker du varmen med én eneste grad, kan du spare mye hver måned. Ta frem litt tykkere inneklær i den kalde årstiden og bruk ullsokker eller tøfler.

Demp i tillegg temperaturen kraftig i rom som ikke er så mye i bruk.

2. Tidsstyring av oppvarming

Skru ned varmen om natten og når du er på jobb. Hvis du kan tidsinnstille panelovner eller bruke termostat kan du sette ned temperaturen med rundt fire grader på natten og sørge for at temperaturen går opp igjen før alle står opp. Her kan du spare mye på strømutgiftene.

Konkurransedyktig pris gjennom hele året

3. Aktiv styring av varmekabler 

Nyere varmekabler med termostat og mulighet for temperaturstyring gjør at du kan ha det varmt på badet når du og familien faktisk bruker det. Forhåndsinnstill varmekablene på badet slik at det er varmt om morgenen og mindre varmt om natten. Du kan eventuelt skru opp temperaturen før du legger deg slik at det blir varmt til du står opp, og så skru ned på dagen.

4. Lukk dørene, slukk lyset!

Steng helst av rom du ikke benytter og slå av lys i rom du ikke oppholder deg i.

5. Luft mer effektivt

Ha vinduene vidåpne i fem til ti minutter i stedet for å ha vinduet på gløtt over lengre tid. Kort og effektiv lufting gjør at ikke veggene kjøles ned.

6. Begrens trekk

Tetningslister i dørkarmer og vinduskarmer kan hjelpe mye. Men også stengte gardiner begrenser en del av trekken.

7. Kutt minutter i dusjen!

Foruten oppvarming, er varmtvann en av de to store strømslukerne hjemme. Hele 15 prosent av strømforbruket går med til varmt vann i dusjen, springen, oppvaskemaskinen og til klesvask. Bare ved å bli en mer effektiv dusjer, sparer du massevis av strøm og penger i løpet av ett år. Skru av vannet mens du sjamponerer håret og vasker kroppen.

8. Sett inn et sparedusjhode

I tillegg til kortere dusjer, kan du spare varmtvannet med en Installer sparedusj. Den kan halvere varmtvannsforbruket. Ifølge Enova kan du som dusjer 10 minutter hver dag, spare 1000 kroner årlig ved å installere sparedusjhode.

9. Full vaskemaskin!

Fyll oppvaskmaskinen eller vaskemaskinen før du setter den på.

10. Kaldere klesvask

Vask klær på 40 grader om du kan, eller 30 om mulig.  Bruk energispareprogram og begrens bruk av tørketrommel.

11. Strømeffektive hvitevarer

Velg hvitevarer som bruker mindre energi. Neste gang du bytter vaskemaskin eller kjøleskap bør du sjekke strømforbruket når du velger produkt. 

12. Åpen ovnsdør

Har du brukt stekeovnen? La døren stå åpen når ovnen skal kjøles ned igjen for å få varmen ut i rommet, men dropp det dersom du har små barn i huset.

13. Bruk LED-lyspærer

Til belysning er LED-lys å foretrekke. I LED-pærene blir mesteparten ca. 80 prosent av energien til lys, og resten til varme. I de vanlige glødepærene går 20 prosent til lys og resten til varme.

14. Slå av!

Slå av apparater helt, unngå standbyposisjon som suger strøm, som pc-er, tv-en osv.

15. Nattlading 

Har du elbil? Sørg for å programmere bilen slik at den lader når prisen er lavest, som regel på natten. Men husk at du må ha en hjemmeladeboks som er laget for elbillading og forsvarlig montert og vedlikeholdt. Bruk av vanlig stikkontakt er ikke å anbefale.

16. Kjøp varmepumpe over strømregningen!

Usbl Strøm har en avtale med Polar Kraft AS som gir deg konkurransedyktige strømpriser og to prosent bonus på forbruket ditt. Samtidig har Polar Kraft en gunstig ordning for kjøp av varmepumpe. Den innebrer at du som er strømkunde hos selskapet kan kjøpe noen av markedets beste varmepumper som du betaler ned over strømregningen, helt rentefritt. Her er det vinn-vinn-vinn!

 

Kilder: energismart.no, enova.no, enok.no, framtiden.no, sintef.no, elbil.no

Inspirasjon og tips