Hopp til hovedinnhold
Fritid
5 tips til vask og reparasjon av sykkel
S
par penger og gi sykkelen en god service hjemme. Her er 5 enkle tips til vedlikehold, vask og reparasjon av sykkel.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
4. november 2020
Tekst: Bettina Bjørn & Grethe Rønningen, Sempro | Foto: Getty Images & Unsplash

Selv om det noen ganger kan være på sin plass med proff sykkelservice, er det mye du kan gjøre selv når det kommer til vedlikehold, vask og reparasjon av sykkel. 

De fleste av oss er spesielt opptatt av å gi sykkelen service og en god overhaling når vårtegnene viser seg og gater og fortau endelig feies fri for grus. 

Er du flink til å gi sykkelen litt omtanke, vask og vedlikehold også utover våren, sommeren og høsten, vil du beholde sykkelen din i god stand lenge.

Enkle råd til vask og reparasjon av sykkel

Enkelt vedlikehold, vask og reparasjon av sykkel, kan alle få til. Det minste du bør gi sykkelen din, er en god våroppuss når du gjør sykkelen klar til bruk. 

Her gir Morten Baatnes, sykkelentusiast hos hos Intersport Sentrum i Oslo, sine 5 beste tips for vedlikehold, vask og reparasjon av sykkelen som du fint kan klare selv:

1. Gi sykkelen en grundig vask

Fyll en bøtte med varmt vann og ha i litt Zalo eller avfettingsmiddel som fås kjøpt i sportsbutikker. 

Bruk en svamp til å fjerne det verste av skitt og støv fra sykkelen. 

Vask sykkelen nedenfra og opp. 

Vær særlig grundig når du vasker kjede og tannhjul. Det kan være lurt med et gjerne et ekstra sterkt avfettingsprodukt på disse områdene.

2. Sjekk av sykkelbremsene

Når sykkelen har stått lenge, er det ekstra viktig å sjekke at alle sykkeldelene fungerer som de skal.

Gå over sykkelen og sjekk om det er skader på sykkeldekk eller bulker i rammen på sykkelen. 

Ta en test av sykkelbremsene. Du kan sjekke om bremsene på sykkelen fungerer godt ved å holde inne bremsen mens du triller sykkelen fram og tilbake. Forsikre deg om at det er nok motstand når du bremser sykkelen. 

Se etter om det er nok bremsebelegg igjen på bremseklossene. Du kan også få varsel om at det begynner å bli dårlig med bremsebelegg hvis bremsene lager rar lyd. Fortsetter du å sykle med nedslitt bremsebelegg, kan bremseskiva bli ødelagt.

De fleste kan enkelt bytte bremseklosser selv, men har du en sykkel med skivebremser er det litt mer komplisert. Da kan det være lurt å ta med sykkelen på verksted. Vær nøye når du sjekker at vaierne på bremsene er like hele og ikke ruster. I så fall bør du påføre tyntflytende teflonolje.

Bruker du sykkelen daglig, bør du skifte bremseklosser minst en gang i året, men bremsene på el-sykler bør byttes oftere enn på vanlige sykkel. Grunnen er at vekten på sykkelen er større og gir dermed mer belastning på bremsene.

1137317260

3. Test sykkelgir og sykkellykter

Før du starter sykkelsesongen, bør du sjekke sykkelgiret. Gir som ikke skifter ordentlig, er noe av de vanligste feilene på en sykkel. 

Både justering av gir og skifte av sykkelgir kan du gjøre selv. 

Ta en liten prøverunde på sykkelen mens du skifter gir, for å sjekke at alt er i orden her. Du bør også se til at for- og baklyktene virker hvis du skal sykle på mørke kvelder.

4. Smøring av sykkelkjede og giret

Det er viktig at kjedet og de bevegelige delene av giret blir smurt godt inn med olje. Du kan gjerne bruke en spray, det er både lettvint og effektivt. Det er viktig at du ikke sprayer olje på felgen eller bremseskivene – da reduserer du bremseeffekten. Beskytt dette området ved å dekke det til med en avis eller pappskive.

5. Viktig vedlikehold.

Husk at sykkelen må vedlikeholdes gjennom sesongen. 

Passer du på å holde sykkelen ren, vil du ha en god sykkel i mange år. Selv om sykkelen ikke trenger en grundig vask hver dag, bør du sørge for å tørke av søle og skitt før du parkerer sykkelen for dagen. 

Smør helst sykkelkjedet og sykkelgiret med olje ukentlig.

Så er det bare å ta på seg hjelmen og tråkke i vei – god sykkeltur!

 

Inspirasjon og tips