Hopp til hovedinnhold
Oppussing
Slik får du orden i boden
H
er er gode tips når du skal få bedre orden i boden, rydde kjelleren og ta en skikkelig opprydning i garasjen.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
3. november 2020
Tekst: Grethe Rønningen, Sempro | Foto: Montér, produsentene, Getty

En ryddig kjeller, garasje med system og orden i boden eller kottet gir deg oversikt over hva du har. Det gjør alt enklere når du skal finne fram ting ved behov, for eksempel hagesaksa når du trenger. 

Det er kanskje lenge siden du visste på hva som skjulte seg innerst i rotete kott, boder og andre steder du oppbevarer skiutstyr, verktøy, grillkull, malingsspann, hageutstyr og andre ting du ikke trenger å ha framme hele tiden.

Tar du en skikkelig opprydning og etablerer et godt system for oppbevaring, er det lettere å beholde det ryddig i garasjen, kjelleren, på loftet, i boden eller kottet. Og tiden du investerer i opprydning, tjener du fort inn igjen når du slipper å lete i frustrasjon etter noe du tror du har, men ikke aner hvor du har plassert.

Her er gode tips og nyttige tjenester som gjør ryddingen av kott, bod, skap, kjeller og garasje enkel og effektiv.

Rydd eller kast, gi bort eller selg

Sørg for å starte opprydningen når du har noen dager på deg til oppgaven.

Start med å ta alt ut av boden. Rydder du i kjelleren eller garasjen bør du også rydde alt ut av rommet. Og nå kommer den viktigste jobben når du rydder: Vurder hva du vil ta vare på, hva du vil gi bort eller selge og hva som kan kastes. Er du av typen «kjekt-å-ha» og ikke klarer å kvitte deg med ting, kan det være lurt med hjelp fra en person som ikke har noe forhold til tingene du skal vurdere om du skal beholde.

Bruk søppelcontainer eller SmartBag

Ødelagte og slitte ting, søppel og rester etter for eksempel byggeprosjekt, kan du putte i avfallssekken. Det aller enkleste når du gjør opprydningen, er å bestille en container. Blir søppelcontainer litt mye kan du for eksempel bestille avfallssekkene SmartBag som hentes når de er fylt. Enkelt og greit! Sekkene finnes i liten, medium og stor.

Som medlem i Usbl får du 12 prosent rabatt på leie av søppelcontainer og henting av SmartBag avfallssekk dersom du bestiller i Ragn-Sells nettbutikk. Ringer eller mailer du bestilling, får du 10 prosent rabatt. 

Ragn-Sells driver innsamling, transport og behandling av avfall og restprodukter. Det landsdekkende firmaet har strenge miljøkrav til avfallshåndtering og gjenvinning.

Ragn-Sells tilbyr tjenester til både privatpersoner og borettslag tilknyttet Usbl.

614209140

Gi bort til gjenbruk

Har du klær, sko, leker, bøker, sportsutstyr, kjøkkenredskap, serviser, ting og tang som ikke har vært i bruk de siste årene? Nå har du en gyllen mulighet til å glede andre med ting du ikke bruker selv, og eventuelt tjene noen slanter i slengen.

En del borettslag eller sameier tilknyttet Usbl, har en ordning med Røde Kors hvor beboere kan donere klær og tekstiler. Innsamlingen foregår ved å bruke faste Røde Kors-bokser i borettslaget, eller ved å bestille egne poser til dugnader eller arrangement. Røde Kors henter donert tøy og tekstiler gratis og inntekten går til Røde Kors’ arbeid både i Norge og internasjonalt.

Ikke alle borettslag har denne ordningen, men ta kontakt med styret i borettslaget eller sameiet ditt og forhør deg om ordningen med Røde Kors dersom dette er interessant der du bor. 

Brukt fritids- og sportsutstyr kan du legge ut for salg mange steder. På Facebook er det mange lokale grupper hvor medlemmer kan legge ut ting de selger, bytter eller gir bort. 

Men fritidsutstyr kan også komme mange til gode gjennom utlånsordninger. Organisasjonen  BUA tar imot utstyr som er i god stand og har gratis utlån av sports- og fritidsutstyr, blant annet gjennom samarbeidspartnere som Usbl. Delingstjenesten er et satsingsområde for Usbl og en del av målsettingen om et mer bærekraftig bomiljø. Les mer om BUA her.

Valg av hyller til boden

Når oppbevaringsrommet er helt tømt og rengjort, kan du lettere måle opp og se hvor mange hyller du kan sette opp, hvor du vil plassere dem, hvor du kan henge opp kroker og knagger og så videre. Kanskje har du allerede mye av hyller, reoler og kroker som fungerer fint? 

Når du skal ha et godt system og oversikt i en bod som ofte er et lite rom, bør du unngå å bruke de største og dypeste reolene. Gå heller for de smalere hyllene hvor du har fin oversikt.

I en kjeller med god plass, kan du eventuelt gå for dypere hyllesystem. 

Kroker er supert for å få ting opp fra gulvet og utnytte arealet i boder ytterligere. Noen kroker er spesielt for oppheng av dekk, sykler, ski, stige og hageslange. Du finner også mange ulike universalkroker og kroker til oppheng av ulike type redskaper.

 

Inspirasjon og tips