Bolig
Eiendom og økonomi
Styrets sjekkliste ved forsikring i borettslag og sameieH
er er 6 viktige ting styret bør sjekke ved forsikring i borettslag og sameie.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
10. februar 2021
Tekst: S360 | Foto: Istock
Forsikring er en trygghet når uhellet først har skjedd. Men er ditt borettslag eller sameie forsikret mot det dere faktisk trenger? Riktig forsikring er noe av det viktigste dere kan sette av tid og penger på. For når ulykken er ute, er det forsikringen som skal dekke dere.
Her svarer Usbl’s ekspert på alt du trenger å vite om forsikringer i borettslag og sameier.
Hva slags forsikring trenger borettslaget eller sameiet?
Fagansvarlig og teamleder for forsikringer i Usbl, Monica Refsdal Andersen, råder alle borettslag og sameier til å gå gjennom alt de har av avtaler. Hun erfarer at noen velger bygningsforsikring i stedet for en forsikring spesielt tilpasset et boligsameie eller borettslag.
– Jeg tror at mange ikke er klar over forskjellene. En forsikring for borettslag eller sameie dekker tyveri og skade ved brann og vannlekkasjer, men inneholder også ansvarsforsikring, dugnadsforsikring og rettshjelp. Velger du kun bygningsforsikring mister du disse tilleggsdekningene, sier hun.
– Er du usikker på om borettslaget eller sameiet har riktig type forsikring, bør du ta kontakt med forsikringsavdelingen i Usbl.
Forsikring
Usbl har lang erfaring med å tilby forsikring til borettslag og sameier.
Hva bør være forsikret?
Det finnes mange typer forsikringer å velge mellom, men borettslag og sameier bør ha disse forsikringene:
- Bygningsforsikring som dekker skade på bygning og uteområder
- Skadedyrforsikring
- Ansvarsforsikring for styret
- Dugnadsforsikring
- Yrkesskadeforsikring
- Rettshjelpsdekning
Dekningsomfanget for vann-, brann og tyveriskader er tilnærmet like hos de fleste forsikringsselskaper.
– Forskjellene ligger som oftest i tilleggsdekningene. Sjekk derfor nøye hvilke betingelser du har her, sier Andersen.
Styrets ansvarsforsikring trygger hverdagen for styremedlemmene.
– Vi ser at det er en økning i bruk av ansvarsforsikring blant borettslag og sameier. En ansvarsforsikring letter styrets byrde, sier Andersen.
Relaterte lenker
Forsikring og vannskader - hva er styrets og beboers ansvar?
– Har du opplevd lekkasje fra oppvaskmaskin, varmtvannsbereder eller andre vannskader? Da er du ikke alene. Det er desidert flest forsikringssaker knyttet til dette, forteller Andersen.
Vann kan potensielt gjøre store skader, men hvem har egentlig ansvar når lekkasjen skjer inne i en leilighet?
– Vi ser veldig ofte misforståelser rundt skader inne i leilighetene, som for eksempel vannskader fra varmtvannsbereder eller oppvaskmaskin. Styrene tror ofte at dette må dekkes av den enkelte beboers forsikring, men det er feil, sier hun.
Misforståelsen oppstår gjerne på grunn av vedtektene til borettslaget eller sameiet. Der er det gjerne vedtatt at hver enkelt beboer har ansvar for å bytte varmtvannsbereder eller sørge for vedlikehold for å unngå nettopp lekkasjer. Men har skaden først skjedd og det blir ødeleggelser på gulv, vegger eller tak, er det faktisk borettslagets eller sameiets forsikring som skal dekke det.
– Beboerne får ofte beskjed om at de må ta det via egen innboforsikring. Denne forsikringen gjelder kun innbo og løsøre, det vil si møbler og ting som de tar med seg når de flytter. Beboere i et borettslag eller sameie har faktisk ikke mulighet til å tegne egen bygningsforsikring, påpeker Andersen.
Hva må jeg gjøre når uhellet er ute og skaden har skjedd?
Forsikringen er redningen når skade oppstår. Da gjelder det å handle raskt.
– Ved vannskade er mange redde for å ringe etter rørlegger, men det er faktisk det viktigste du kan gjøre. Står vannet og fosser, er det viktig å få stoppet det raskt. Da har du ikke tid til å prøve å få tak i forsikringsselskapet først, sier Andersen.
Hun sammenligner det med at man ringer brannvesenet med en gang man oppdager brann.
– Da ville du ikke nølt! Det samme burde gjelde når vannet flommer. Vårt råd er å ringe rørlegger med en gang for å begrense skaden. Du vil i de aller fleste tilfeller få dette dekket av forsikringen, forteller hun videre.
Medlemspriser hos If
Som medlem i Usbl har du flere unike fordeler hos If.
– Vi ser veldig ofte misforståelser rundt skader inne i leilighetene, som for eksempel vannskader fra varmtvannsbereder eller oppvaskmaskin. Styrene tror ofte at dette må dekkes av den enkelte beboerens forsikring, men det er feil.
Hvordan kan styret få hjelp med forsikringene?
Forsikring for borettslag og sameier kan være forvirrende. Usbl har derfor saksbehandlere som vil bistå styret med alt innen forsikring. Det gjelder både spørsmål om forsikringsavtalen og ved skader.
– Deres saksbehandler vil ta hånd om skademeldingen på vegne av dere og sørge for at dere får riktig behandling hos forsikringsselskapet. Gjennom våre samarbeidspartnere kan dere også være trygge på at dere har en god forsikring for borettslaget eller sameiet, forteller Andersen.
– Fordelen er at vi kjenner produktet og kan hjelpe med å sikre dere riktig type forsikring. I Usbl har vi jobbet med forsikringer i mange år og har stor kompetanse på dette feltet. I tillegg blir all informasjon om forsikringene tilgjengelig i styrets portal, sier hun.
Hvilke forsikringsselskap samarbeider Usbl med?
Usbl samarbeider med forsikringsselskapene If, Gjensidige og Protector for å kunne tilby våre borettslag og sameier gode forsikringsvilkår som er spesialtilpasset.