Hopp til hovedinnhold
Eiendom og økonomi
Derfor er det trygt å kjøpe ny bolig nå
V
urderer du å kjøpe ny bolig? Synes du det er skremmende å kaste seg ut i et boligmarked hvor prisene stadig setter nye rekorder og etterspørselen er enorm? Her er noen tips og råd for deg som er på boligjakt.
18. mars 2021
Tekst: Usbl | Illustrasjon: Gregers kvartal, Usbl

Så langt i år har det kraftige presset i boligmarkedet holdt seg med uforminsket styrke. Det har både boligkjøpere og boligutviklere merket godt. Eiendom Norges’ prognoser for 2021 viser en forventet prisøkning på 7,5 % på landsgjennomsnittet, og at enkelte områder, som Oslo, vil oppleve en enda sterkere prisoppgang. 

Johan Bruun, administrerende direktør i Boligbyggelaget Usbl, mener at det uansett ikke er noen grunn til å sitte på gjerdet for de fleste som ønsker å kjøpe ny bolig.

 

Man kjøper en bolig for å bo der for fremtiden. Og sånn sett så er det ingen grunn til å sitte på gjerdet og vente med boligkjøpet.

Johan Bruun, administrerende direktør i Usbl

Stort trykk i boligmarked i 2021

Utviklingen i boligmarkedet fortsetter å stige. – Prognosen til Eiendom Norge er dessverre ikke unik. Flere bransjeaktører, deriblant oss har tro på sterk boligprisvekst i 2021, sier Johan Bruun og fortsetter: 
– For med bakgrunn i de rekordlave rentene og det lave tilbudet på boliger i pressområdene, har tendensen fulgt oss inn i det nye året. Men det kan ligge en renteøkning å vente på oss.  Det er et akkumulert boligunderskudd, spesielt i hovedstaden, og det påvirker prisene. Sammen med de rekordlave rentene blir det en slags dobbel effekt. Men vi kan nok forvente en renteoppgang, kanskje to, i løpet av året, tror Bruun.

Men i det store og hele ser han ingen grunn til ikke å komme seg inn på boligmarkedet. De aller fleste av oss kjøper en bolig for å bo i den og har en lang tidshorisont på kjøpet og så lenge behovet for boliger er vesentlig høyere enn det som tilbys kan vi ikke anbefale å vente dersom man ønsker og har evne til å kjøpe bolig.

Dette påvirker boligprisene

Boligmarkedet fremover vil påvirkes av flere faktorer. Og usikkerheten rundt pandemien, og dens konsekvenser vil nok fortsette å påvirke boligmarkedet i noen grad.

– Det at vi har hatt en historisk lav styringsrente på null prosent i en god stund nå er mye av årsaken til utviklingen vi nå ser i boligmarkedet, ifølge Johan.– Men det er andre faktorer som også påvirker prisene. Arbeidsledigheten ligger ganske høyt og usikkerhet rundt arbeidsplasser vil påvirke prisene i negativ retning. I tillegg gjør det at kjøpekraften i snitt blir noe mindre enn før pandemien. Det meldes også om mindre befolkningsvekst enn tidligere antatt, grunnet mindre mobilitet og stengte grenser. Dette vil virkelig påvirke boligmarkedet fremover, sier han.

– Vi i Usbl tror ikke den sterke boligprisutviklingen vi har nå vil fortsette. Vi tror at dersom den sterke veksten som vi ser nå fortsetter vil boliglånsforskriften strammes inn igjen og med en økning i styringsrenten vil dette bidra til å dempe prisveksten.

Derfor er det trygt å kjøpe bolig

– Det vil alltid være svingninger i boligmarkedet, men med eier modellen som vi har i Norge har historien vist at det over tid  lønne seg å investere i egen bolig, mener Johan. 

– Man kjøper en bolig for å bo der for fremtiden. Og sånn sett så er det ingen grunn til å sitte på gjerdet og vente med boligkjøpet, understreker han.

Med den lave renten vi har bør du kan du ta en prat med banken for å se hva du har å rutte med og få et fastrentetilbud. Fastrente tar bort noe risikoen ved å kjøpe ny bolig. 
– Dersom du har en trygg jobb, en sikker inntekt og kanskje til og med eier bolig fra før, så er det ingen grunn til å vente med boligkjøp. Det er alltid en fordel å kjøpe og selge bolig i samme marked, understreker han.

Bli medlem

Usbl har mange nye, spennende og flotte boligprosjekter på gang. Noen ligger ute for salg allerede, men enda flere kommer. – Vi har boligprosjekter for salg i det sentrale Østlandsområdet, fra Sandefjord og Larvik i sør, nedover mot Østfold og helt opp til Lillehammer i nord. I tillegg har vi mange flotte samarbeidspartnere som tilbyr sine boliger til Usbl-medlemmer ved salgsstart, sier Johan. 

Den største medlemsfordelen i Usbl, er forkjøpsrett på både boliger i nybygg og bruktboliger.
– Så ønsker du å stille foran i boligkøen, er det bare å melde seg inn i Usbl allerede nå. Det er kanskje bare det som skal til for at du nettopp får din drømmebolig.

Råd til førstegangskjøpere

Skal du kjøpe bolig for første gang, eller kanskje til med vurderer å kjøpe en sekundærbolig, så er det uansett lurt tenke seg litt ekstra om. – Ikke kjøp over evne! Vær trygg på at du gjør det riktige, råder Johan.
Han har flere gode råd til unge som vurderer å kjøpe sin første bolig:
– Ta først og fremst en prat med banken din og sørg for at du har finansieringsbeviset klart før du begynner å gå på visninger. Det er kjedelig å finne drømmeboligen, men ikke ha mulighet for å by på grunn av manglende finansieringsbevis.

Johan råder deg som er på boligjakt til å lage en liten liste med hva du ønsker deg av en ny bolig. 
– Du får ikke nødvendigvis oppfylt alle ønskene. De fleste av oss har et budsjett, så vurder hva som er absolutt viktigst for deg.

Kjøpe eller selge først – hva er lurt

Eier du allerede en bolig, og lurer på om du skal kjøpe eller selge bolig først? 
– Rent økonomisk lønner det seg å kjøpe før man selger i et stigende boligmarked. Motsatt er det best å selge før man kjøper i et fallende boligmarked, sier Johan.
– Så er det viktig å huske på at de fleste av oss kjøper en bolig for å bo der. Vi investerer i et hjem, og da er det lurt å innrette seg slik at du bruker god tid på å finne boligen du virkelig vil trives i.
Men i et litt usikkert marked, kan det være at banken din krever at du skal selge bolig før du kjøper en ny og da må du gjøre det.

Tar det kortere eller lengre tid å selge boligen nå enn før?
– Jeg ser at omsetningshastigheten av boliger er helt på normalen og vi har et velfungerende marked. I Usbl ser vi også at kjøperne er veldig interessert i de nye boligprosjektene våre. Det er attraktive prosjekter og det er flere fordeler ved å kjøpe helt ny bolig an en ansvarlig utbygger, sier Johan.

Gode grunner til å kjøpe bolig i nybygg

– Det aller beste ved å kjøpe bolig i nybygg er at du flytter inn i noe som er helt nytt og du er den første som bor der, sier Johan. 
Og kjøper du i en tidlig fase har du gode muligheter til å påvirke hvordan boligen skal se ut innvendig ved innflytting, blant annet med valg av gulv og kjøkkenløsninger.

– Velg å kjøpe bolig av en trygg og solid aktør. Vi i Usbl er ikke bare er der for å bygge nye boliger, men også for å forvalte i ettertid. Da vet du at du alltid har en boligselger som er til stede for deg og gjør sitt aller beste for at du skal bli fornøyd i din nye bolig, sier han.

– En ny bolig skal være feilfri, men det følger alltid en garanti ved eventuelle feil og mangler, understreker Johan.
Du har også en reklamasjonsrett på skjulte feil og mangler ved kjøp av bruktbolig, men det er likevel en brukt bolig med alt det innebærer.

Illustrasjon fra Nr. 15 Malerhaugveien med mørkt kjøkken
Illustrasjon fra Nr. 15 Malerhaugveien med hvitt kjøkken

Arbeidsledighet og boligmarked

Den høye arbeidsledigheten har ikke gitt den store negative effekten som man fryktet i boligmarkedet. Ledigheten var svært høy etter at Norge ble stengt ned 12. mars i fjor grunnet pandemien, men har falt gradvis siden. Det forventes ytterligere fall i arbeidsledigheten ut året. 
– Men Statistisk sentralbyrå og andre store aktører forventer likevel at arbeidsledigheten i 2021 kommer til å ligge én prosent høyere enn hva den var før koronaepidemien. Så hva som skjer med boligmarkedet fremover er ikke godt å si. Vi i Usbl tror muligens at det vil bli en stigende prisutvikling i vår, men at det deretter vil flate noe ut, avslutter Johan.

Inspirasjon og tips