Hopp til hovedinnhold

La Humla Suse

La Humla Suse jobber for å sikre humlenes levekår i Norge. Lyst til å bidra?

Humlene gjør en veldig viktig jobb med å bestøve planter, og gir oss på den måten bugnende blomster og søte bær. For at humlene skal kunne fortsette å gjøre denne uvurderlige innsatsen, er det viktig at vi mennesker tilrettelegger så godt vi kan.  

Heldigvis er områder hvor humlene trives også skikkelig hyggelige for oss mennesker. For hvem liker vel ikke å omgi seg med masse vakre blomster og spiselige vekster? Tilrettelegger du for humler, tilrettelegger du samtidig for egen trivsel.  

For å gjøre det enklere for Usbl-medlemmer å tilpasse for humlene har vi inngått et samarbeid med den ideelle organisasjonen La Humla Suse. Sammen har vi laget mange fine tilbud til våre medlemmer. Det skal være noe for enhver - enten du har lyst til å lære mer, har et ønske om å gjøre noe selv på egen hageflekk/balkong eller har lyst til å dra med hele borettslaget på en ordentlig humledugnad.

Summende nabolag med Humlepakken

Mange ting blir hyggeligere når vi gjør det sammen. Som en dugnad for humla der du bor. Å dyrke på fellesområdene til borettslag er en samlende aktivitet som fenger på tvers av generasjoner og kulturell bakgrunn. Sammen kan dere skape et summende nabolag. Synes du det høres spennende ut? Dersom du bor i et borettslag eller sameie som er forvaltet av Usbl, anbefaler vi at du tipser styret om å søke Usbl’s Bomiljøfond om deN humlevennlige pakkene som La Humla Suse har satt sammen.

Pakken inneholder:

 • Humlekasser - Bolig for humler i borettslaget med installasjon – 5 stk.
 • Humledag: En representant fra La Humla Suse besøker borettslaget, og det arrangeres en Humledag der beboerne får lære mer om humler, humlenes utfordringer og tiltak som kan iverksettes. Denne informasjonsdagen er ment for å spre entusiasme og kjennskap til humlesatsningen i borettslaget. 
 • Deltakerne på Humledagen får en plakat med oversikt over Norges 35 humlearter (30 stk), og aktivitetshefter til barna.
 • Humlevennlig tilpasning av uteområder i form av veileder for utplanting av pollinatorvennlige planter (bed, uteområder, trær med mening).

Usbl Bomiljøfondet dekker hele 70% av kostnaden, både humlepakke og innkjøp av blomster etter samråd med La Humla Suse, (gitt håndterlig søkermengde) og det er løpende søkefrist gjennom hele sommeren. 

Her finner du også mer informasjon om summende nabolag og samarbeidet mellom oss og La Humla Suse.

Humlekassen Humblebo – passer både til hage og balkong

Du trenger ikke store plassen for å kunne tilby både humlevennlig mat og husrom, og gjøre en forskjell. Det er mulig å plante smart på balkongen eller hageflekken ved å velge blomster med masse nektar og pollen. Setter du ut en humlekasse i tillegg, så har du allerede åpnet en humlevennlig «bed and breakfast» 

Humlekasse kan man bygge selv, men dersom du ønsker å gjøre det enkelt kan du også kjøpe en egen Humlekassen Humlebo i hos La Humla Suse.

Nyttige tips om humler på balkongen og i hagen

Fem tiltak for humla på balkongen:

 • Sett ut en humlekasse på balkongen. 
 • Plant urter i balkongkassene dine og la de blomstre.
 • Ønsk deg en fin krukke med et gåsunge-tre, en hageblåbærbusk eller et lite frukttre.
 • Kjøp planter som ikke er sprøytet.
 • Ikke sett ut bikuber i byen. 

Fem tiltak for humla i hagen:

 • Vent med plenklipp til løvetannen har blomstret.
 • Plant i flere høyder og med ulike blomstringstidspunkt. 
 • Velg frukttrær og bærbusker til hekker og parkområder.
 • La det være noen rufsete kanter der det kan aksepteres.
 • Sett blomsterløk om høsten.