Eiendom og økonomi
Usbl Deleie
10.7.2023
Usbl Deleie er en fleksibel boligordning, som kan bli din vei inn på boligmarkedet. Her får du alt du trenger å vite om boligkjøp med Deleie.
Sliter du med å møte kravet til egenkapital for å få kjøpt din drømmebolig? Med Usbl Deleie kjøper du bare en del av boligen. Din andel kan være mellom 50 - 90 %, mens resten av boligen eies av Usbl, som du betaler en markedsmessig husleie til. Det er uansett du som disponerer boligen i sin helhet. Da er ikke behovet for full boligfinansiering nødvendig, noe som kan være løsningen for alle som ikke har nok egenkapital, eller får hjelp av kausjonist.
Medlemskap i Usbl
Kriterier for boligkjøp med Usbl Deleie
Ikke alle kan kjøpe bolig gjennom Usbl Deleie, og ordningen omfatter kun utvalgte Usbl-boliger. Her er noen kriterier og regler for denne fleksible boligkjøpsordningen:
- Hvis en bolig er tilgjengelig for Usbl Deleie, kan du selv velge om du ønsker å kjøpe den som en deleiebolig eller som et ordinært kjøp.
- Du må være medlem av Boligbyggelaget Usbl.
- Du må ha finansieringsbevis som tillater deg å kjøpe ønskede andelen av boligen.
- Boligen du ønsker å kjøpe gjennom Deleie må være din primærbolig.
Deleie krever mindre egenkapital
Selv om du har høy nok lønn til å klare nedbetalingen av boliglån, kan kravet til egenkapital spenne bein på boligdrømmen. Kravet til egenkapital følger boligforskriften som til enhver tid er politisk bestemt. Per dags dato må du stille med en egenkapital på 15 % av den totale kjøpesummen. Her kan Usbl Deleie være løsningen for deg som sliter med å stille med nok egenkapital.
Fordelen med Usbl Deleie er at man kan kjøpe en andel av en bolig, som igjen gjør at du reduserer kravet til egenkapital. Ett eksempel:
Hvis du kjøper en deleieandel på 50 % av en bolig, med en total kjøpesum på fem millioner kroner, vil egenkapitalkravet være 15 % av 2,5 millioner kroner. Det betyr at egenkapitalen du må stille med er kr 375 000 i stedet for kr 750 000, som det jo ville vært om du kjøpte 100 % av boligen med én gang. Dette gjør Usbl Deleie til et godt alternativ for deg som har noe egenkapital, men mangler nok egenkapital for å kjøpe boligen.
Husk finansieringsbevis
Som ved alle andre boligkjøp, trenger du finansieringsbevis for å kjøpe bolig gjennom Usbl Deleie.
Du kan velge hvilken som helst bank, men det er verdt å merke seg at ikke alle banker tilbyr lån for deleieboliger. Usbl har et samarbeid med DNB som kjenner godt til konseptet og tilbyr gunstige betingelser for boliglån til Usbl-medlemmer.
Hvilke boliger kan kjøpes med Usbl Deleie?
Hvilke leiligheter som kan kjøpes som med Deleie varierer fra prosjekt til prosjekt.
Ta kontakt med megler dersom du er interessert i å høre mer om Deleie på spesifikke leiligheter.
Slik kjøper du bolig med Usbl Deleie
En Usbl Deleie-bolig kjøpes på vanlig måte. Ta kontakt med megleren og banken din for å starte kjøpeprosessen.
Normale regler for forkjøpsrett gjelder for boligkjøp med Usbl Deleie. Når våre nye prosjekter legges ut for salg, vil forkjøpsretten gjelde i en avgrenset periode. Informasjon om dette finner du på nettsiden for hvert enkelt boligprosjekt. Etter salgsstart vil det ikke lenger være forkjøpsrett på boligene.
Når kjøpekontrakten inngås, må du betale et forskuddsbeløp på 10 % av kjøpesummen. Her er det forutsatt at forbeholdet om byggestart er hevet.
I et normalt leieforhold krever utleier et depositum som sikkerhet for ubetalt husleie og unormal slitasje eller skader. I stedet for krav om depositum eller garanti, tar Usbl pant i en del av boligen som sikkerhet. Dette innebærer at Usbl tinglyser pant i din eierandel for å sikre krav på inntil kr 250 000.
Dersom du avbestiller før vedtatt byggestart, må du betale et gebyr på kr 100 000. Hvis du avbestiller etter vedtatt byggestart, kan Usbl kreve erstatning for økonomisk tap. Grunnen til erstatningskrav kan være at Usbl må selge boligen på nytt og dermed pådrar seg ekstra kostnader som blant annet nytt meglerhonorar, ekstra markedsføringskostnader og/eller må selge boligen til en lavere pris enn den opprinnelige kjøpesummen.
Viktige spørsmål knyttet til Deleie
Viktige spørsmål knyttet til Deleie
Sameiere ved kjøp av Usbl Deleie-bolig
Det er fullt mulig å kjøpe en Usbl Deleie-bolig sammen med andre, for eksempel din partner eller et søsken. Som sameiere eier dere begge boligen sammen med Usbl og blir solidarisk ansvarlige for alt av forpliktelser knyttet til boligen.
Sameieren kan kjøpe seg inn i din eierandel av boligen både før og etter overtagelse. Hen kan også kjøpe Usbl’s andel, men da må sameieren kjøpe ut andelen i sin helhet.
Økning av eierandel i boligen
Eierandelen i boligen, kan økes både før og etter overtagelse.
Fram til det er to måneder før overtagelse av boligen, kan du øke eierandelen din med intervaller på 10 % for eksempel til 60-, 70-, 80-, 90- eller 100 %. Prisen på boligen vil være den samme som da du inngikk kontrakten. I tillegg må du betale et administrasjonsgebyr til Usbl og dekke omkostninger i forbindelse med oppkjøp av eierandel.
Etter at du har overtatt boligen, kan du øke eierandelen din to ganger i året, 15. mars og 15. september. Også her kan du øke med intervaller på 10 %. Prisen på eierandelen er minimum det den var ved kontraktsinngåelsen. Hvis det skjer en prisvekst, vil det skje en oppjustering etter prisindeksen til Eiendom Norge som gjelder for området. I tillegg kommer et administrasjonsgebyr til Usbl, samt omkostninger som dekker kostnadene forbundet med oppkjøpet.
Betaling av felleskostnader ved deleie
Du og Usbl er som deleiere ansvarlige for hver deres andel av felleskostnadene. Summen settes etter hvor mye du eier av boligen. Eier du 60 % av boligen, betaler du også 60 % av felleskostnadene. De resterende 40 % betales av Usbl.
For å gjøre det enkelt, betaler Usbl hele summen til borettslaget, og fakturerer deg for din andel av felleskostnadene.
Husleie ved deleie
Ved deleie innebærer det at du kjøper en andel på mellom 50 og 90 % av en bolig. Den gjenværende andelen eies av Usbl, og du betaler en markedsbasert husleie for denne delen av boligen. Husleien er basert på prosentandelen av boligen du ikke eier. Jo større andel av boligen du eier, desto mindre prosentandel av markedsleien betaler du i husleie til Usbl.
For å illustrere dette kan vi bruke et eksempel: La oss si at du eier 80 % av boligen og markedsleien for boligen er kr 15 000. I dette tilfellet vil du betale 15 000 kr x 20 % = 3000 kr i husleie til Usbl.
Salg av en Usbl Deleie-bolig
Du kan når som helst etter overtagelse velge å selge en Usbl Deleie-bolig. Du og Usbl deler da meglerkostnader og salgsinntekter i henhold til eierandelen i boligen. Du har også muligheten til å overføre din andel til nærstående, forutsatt at den nærstående påtar seg de samme forpliktelsene som du selv har hatt og kan fremlegge finansieringsbevis. Nærmeste familie vil være ektefelle, barn og slektninger i rett opp- og nedstigende linje.
Tilvalg, oppussing og vedlikehold
Du kan kjøpe tilvalg eller be om endringer på vanlig måte når du er involvert i Usbl Deleie. Det betyr at du har muligheten til å tilpasse boligen etter dine preferanser og behov. Når du velger tilvalg, er det viktig å merke seg at du selv må betale for disse endringene. Det er ingen påvirkning på eierandelen mellom deg og Usbl som følge av tilvalgene du gjør, men vurder nøye om du ønsker å bruke pengene på tilvalg.
Du betaler selv for all oppussing og kostnader forbundet med dette gir deg ingen økt eierandel i boligen eller prisreduksjon ved oppkjøp av eierandelen.
Fordi du disponerer hele boligen, er du også ansvarlig for forpliktelser knyttet til bruk og vedlikehold av boligen.
Hva er forskjellen på Usbl Deleie og Leie til Eie?
I likhet med Usbl Deleie, er også Leie til Eie en god løsning for deg som mangler egenkapital til boligkjøp. Den store forskjellen er beskrevet i navnene til de to løsningene fra Usbl:
Ved Leie til Eie leier du boligen mens du sparer opp egenkapital. Denne kan kan du velge å bruke på å kjøpe boligen.
Ved Usbl Deleie kjøper du en andel av boligen, noe som gjør at størrelsen på egenkapitalkravet blir mindre. Så kan du kjøpe opp eierandelene fra Usbl etter hvert.