Hopp til hovedinnhold

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Husk fristen for å sende søknad til Bomiljøfondet 1. mai! 🌱

Friis’ gate 6 har Norges beste bomiljø!

Hurra for Borettslaget Friis’ gate 6 i Oslo. I tøff konkurranse med borettslag og sameier landet rundt, vant Usbl’s borettslag seieren og er kåret til Norges beste bomiljø. Det er fortjent!

Tekst: Grethe Rønningen | Foto: Erik Hannemann og Ellen Stokland

Det har vært en god uke for styret og beboerne i borettslaget Friis’ gate 6, midt i tjukkeste Oslo. Først vant de Usbl’s pris for beste bomiljø og fikk overrakt 50.000 kroner til aktiviteter eller tiltak i Usbl-borettslaget. Deretter vant de driftige og entusiastiske beboerne NBBLs bomiljøkåring 17. november, i konkurranse med de beste bomiljøene landet rundt. Prisen er en stor fest for alle i borettslaget.

– Vi vet ikke helt hva vi skal bruke pengene til ennå. Det må vi finne ut av, men til nytte blir det, sier styremedlem Rønnaug Hartz i borettslaget. – Og fest blir det jo helt sikkert!

Hvorfor vant Usbl-borettslaget bomiljøprisen?

– Her er det trygt å bo. Borettslaget fremmer fellesskapet og har aktiviteter for både barn og voksne. Og det er god delingsøkonomi slik fellesarealene blir brukt, sier Anders Bårtveit, leder i Usbl’s Bomiljøfond. Sammen med kundeansvarlig for borettslaget, Aleksander Wærenskjold, delte han ut sjekken på 50.000 kroner.

– Vi ser at det opprettes fellesarealer i både sameier og borettslag, men de blir ikke alltid brukt. Her ser vi at mange engasjerer seg og fellesrommene blir brukt, sier Alexander. 

– Helt fra borettslaget ble planlagt og bygget, var det lagt opp til at et sosialt fellesskap med mange fellesområder, forteller Rønnaug, som har bodd i Friis’ gate 6 fra starten. Hun flyttet inn for 34 år siden. Borettslaget, som ligger på Grønland i Oslo, ble bygget av Usbl i 1986.

Men for at folk skal trives og bruke fellesarealene, må de være trivelige og nyttige. Der har styret i borettslaget vært dyktige og flinke til å sende søknader til både Oslo kommune og Bomiljøfondet i Usbl. Pengene har kommet fellesskapet til gode på alle måter, for her treffes folk i hverdagen, over en kaffekopp, på fellesmiddager eller i blomsterbedet. Folk vet hvem som bor her. Det gir trygghet.

– Vi er en landsby i byen. Her er det trygt å vokse opp, sier Rønnaug.

Vinnere av bomiljøprisen!: Årets vinnere av Usbl’s bomiljøpris er borettslaget Friis’ gate 6. De er vinnerne av en premiesjekk på kr 50.000, overrakt i borettslagets storstue 15. november. Fra venstre: styremedlemmene Rønnaug Hartz og Joakim Hanssen Lund, leder Anders Bårtveit fra Usbl’s Bomiljøfond og kundeansvarlig Aleksander Wærenskjold.

Rom for alle

– Det er veldig annerledes å bo her, sammenlignet med andre steder. Her ikke bare kjenner jeg til naboen, men jeg kjenner vedkommende godt, sier Joakim Hanssen Lund (26). Han har engasjert seg ekstra og er styremedlem i borettslaget.

– Da jeg kjøpte leiligheten min, var fellesområdene viktige, forteller Joakim.

I kjelleren har borettslaget et biljardrom hvor han gjerne henger ut med kompiser, som visstnok er litt misunnelige, ifølge Joakim. Men bygården på Grønland har så mye annet å by på. I hver etasje er det fellesområder.

Det store lekerommet har massevis av leker og svært populært blant borettslagets yngste. I etasjen over finner du et mediarom med prosjektor og stort lerret. Her er det filmkvelder og sportssendinger hvor alle har adgang.

Et eget syrom og egen snekkerbod har alt som trengs for de kreative og fingernemme i Friis’ gate 6. Borettslagets treningsrom har tipp topp utstyr, tredemøller, treningssykler og romaskin inkludert. Og etter økta kan man ta badstu. 

Liten leilighet, men stor plass!

Hver etasje har veranda, og uteplassen på bakkeplan er en skjermet liten oase som blir flittig brukt av store og små. Rett inn fra uteplassen ligger selve storstua, nyoppusset og fin, og med stort kjøkken.

– Her arrangeres det møter, konserter, foredrag, fester, bryllup, konfirmasjoner og bursdager. Til og med samling etter begravelse har vi hatt her, forteller Rønnaug. Arealet kan bookes til arrangementer, men her kan også beboerne bli med på fellesmiddager om de vil, man kan spille eller bare ta en kaffe sammen. Og da Oslo var nedstengt under koronaen, ble lokalene satt opp til arbeid fra hjemmekontor.

– Du trenger ikke så stor leilighet, når du har så mange felles rom, mener Joakim.

Problematikken liten plass når familie og venner kommer på besøk, er løst ved at to fine felles gjesterom står klare. Her kan beboerne booke gjestene inn for kr 100 pr døgn.