Hopp til hovedinnhold

Kistefos

Kistefos kan by på arkitektur i verdensklasse, industrihistorie, kunstutstillinger og en imponerende skulpturpark i naturskjønne omgivelser.

Spennende museumsbesøk hos Kistefos

Legg turen til Kistefos på Jevnaker. Usbl-medlemmer får nå 20 % rabatt på alle type billetter (minus guidet tur) hos Kistefos.

Husk å vise medlemsbeviset når du kjøper billett for å få rabatt.

Kistefos Museum åpner dørene til ny sesong 30. april

Kistefos er en unik kulturdestinasjon beliggende i vakre omgivelser på Jevnaker. Kistefos er bygd på det tidligere fabrikkområdet til Kistefos Træsliperi AS og består i dag av en imponerende skulpturpark, to kunstgallerier med skiftende utstillinger, samt et industrimuseum.

I 2019 åpnet signaturbygget The Twist som har høstet en rekke priser og nominasjoner for sitt spektakulære design. Kistefos' misjon er å bevare bygningene og den industrielle arven på området, samtidig som man feirer det beste fra norsk og internasjonal samtidskunst.

 

Årets skulptur:

Amerikanske Carol Bove (f. 1971) har laget et monumentalt, stedsspesifikt verk til Kistefos' sesongåpning.

Bove er født i Sveits og oppvokst i Berkeley, California. Hun er utdannet ved New York University og har hatt soloutstillinger på bl.a. Kunsthalle Zürich, Palais de Tokyo i Paris, og Institute of Contemporary Art i Boston. I 2017 representerte hun Sveits på Venezia-biennalen. Bove er for tiden representert på The Metropolitan Museum of Art i New york med fire skulpturer for The Facade Comission

Verket heter PASANASAP er tro mot hennes stil og uttrykk, og skapt i hennes foretrukne materiale de seneste årene: stål.

Bove besøkte Kistefos i 2018 og forelsket seg i det stille skogsområdet sør-vest for The Twist. Her går kyrne på beite, elva renner roligere og døde furutrær har omskapt terrenget på stemningsfullt vis. Området er en hittil uutnyttet del av skulpturlandskapet

og Boves arbeid utvider dermed Kistefos både geografisk og kunstnerisk.

Skulpturen på Kistefos er laget med stål fra et lasteskip som sank utenfor Fedje i 2007. MS Server var på vei til Murmansk da det blåste opp til storm. Åtte meter høye bølger gjorde at mannskapet måtte evakueres med helikopter og skipet til slutt sank til bunns i to deler.

Den bakre delen av skipet, bestående av 1500 tonn stål, ble hevet i 2018. Stålet i Boves skulptur kom fra denne delen av skipet. På tross av de harde, tunge materialene hun bruker, har de ferdige verkene en letthet i seg, som gjør at de oppfattes myke, lette og medgjørlige.

 

The Twist viser utstillingen: Liquid Life

Årets utstilling i The Twist er en gruppeutstilling kuratert av Martha Kirszenbaum og består av verker fra sju internasjonale visuelle kunstnere, et lydverk, samt en serie musikk- og danseforestillinger. Fem av verkene er laget spesielt for Kistefos.

Du kan lese mer om utstillingen her. 

Nyttig informasjon:

Midt i skulpturparken, i hjertet av Kistefos, er vår hyggelige kaféplass. Her finner du også museumsbutikken, toaletter og en lekeplass for barna.

På grunn av dagens situasjon med smittevern er all servering lagt utendørs denne sesongen. Kaféplassen har i denne anledningen blitt rustet opp med større utsalgssted for mat og flere sitteplasser.

All serveringen er basert på lokalprodusert mat fra Øvre Kjekshus Gård. Varme og kalde småretter er laget av kjøtt, ost og grønt fra gården, samt lokalt elgkjøtt fra Kistefos Vilt.

I området mellom Parkering Sør og The Twist finner du vår lille foodtruck som serverer enkle retter. 

Museumsbutikken Smia legger vekt på flott design og god kvalitet. Her finner du alt fra interiørartikler og smykker, til kunstbøker, leker og godteri, kaffe og te. Flere av produktene er laget av kunstnere og håndverkere fra nærområde, og vi har lagt vekt på å tilby fine ting som du ikke finner alle andre steder. Glem heller ikke å ta med deg noe gode matvarer fra lokale leverandører. I museumsbutikken er det lett å finne den perfekte gaven!

Les mer på kistefosmuseum.

Foto: Visit Innlandet