Hopp til hovedinnhold
Kunde med takk-pose og munnbind
Bærekraft og miljø
Ekstra lønnsomt med gjenbruk hos Fretex
G
jenbruk lønner seg for både deg og miljøet, og som Usbl-medlem får du nå 10 prosent bonus for hver gang du handler hos Fretex sine gjenbruksbutikker.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
2. mai 2022

Usbl har et stort fokus på det grønne skiftet med deling og gjenbruk gjennom andre aktører og i eget virke som en del av en klimareise, og er nå en stolt samarbeidspartner med Fretex

Med den yngre garde i spissen har kampen mot bruk og kast-samfunnet tatt seg kraftig opp de siste årene. Det ansvaret vi alle må ta for at verden skal nå klimamålene, har flyttet fokus fra å kjøpe nytt til økt gjenbruk.

Usbl heier på gjenbruk og grønne tiltak

– Arbeidet og verdiene Fretex bidrar med er imponerende, sier direktør for kommersiell utvikling i Usbl, Hallvard Bratberg.  

– Det er få, om noen, som har gått i bresjen for å bekjempe bruk- og kast-samfunnet i samme grad som Fretex har gjort med sin innsamling og videresalg av klær, tekstiler og bruksting. At vi kan tilby våre medlemmer 10 prosent bonus når de bidrar til en grønnere verden ved å kjøpe brukt istedenfor nytt, ser vi på som en ekstra motivasjon. Sammen kan vi nemlig gjøre en forskjell, mener han.

Bilde av mann i dress på gaten
Direktør for kommersiell utvikling, Hallvard Bratberg

Mange gir bort brukte klær

Du visste kanskje ikke at mote- og tekstilbransjen er en av verstingene når det kommer til forurensende industrier, bare slått av oljeindustrien. Her er Fretex secondhand bruktbutikker en viktig bidragsyter i kampen for økt kunnskap og bedre tilgang på brukte skatter. Og vi i Usbl er stolte samarbeidspartnere med Frelsesarmeens bidrag til en grønnere verden. 

“Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe” er ett av Fretex’ motto. Innlevering av brukte klær er noe mange allerede gjør. Fretex mottar hele 22 000 tonn med klær og tekstiler årlig. Det aller meste som kommer inn fra norske givere, går til gjenbruk hos miljøbevisste Fretex-kunder. Det lille som ikke egner seg til gjenbruk, kan benyttes til kreativ redesign, pussefiller eller alternativ energigjenvinning.

Sprer viktig kunnskap om gjenbruk

Holdningen til gjenbruk har endret seg kraftig på få år, og Fretex er en viktig aktør som sprer kunnskap. De har knyttet til seg både influensere og andre bevisste aktører, for å opplyse befolkningen om hvilke konsekvenser det har på miljøet at vi kjøper nytt hver gang vi har behov for å oppgradere garderobe, eller trenger ting til hus og hjem. Disse skremmende fakta synliggjør hvorfor gjenbruk av klær og tekstiler er så viktig: 

 • Det kreves rundt 1400 liter vann bare for å produsere én enkel t-skjorte. Noe som tilsvarer mer enn 10 fulle badekar. 
 • Vannmengden som går med på å produsere tekstilene en gjennomsnittsnordmann kjøper per år, er mer enn det samlede vannforbruket til én husholdning på tre personer, inkludert matlaging, rengjøring, bad og toalettspyling.
 • CO2-utslipp fra 2000 kjørte kilometer med en familiebil er det samme som utslippet fra tekstilforbruket til en gjennomsnittlig skandinav. 
 • CO2-utslipp per år fra tekstilforbruket til én enkel person er høyere enn strømforbruket fra alle husholdningsapparatene våre. 

 

Lavere priser gir økt forbruk

Er du en av de som kan finne plagg med merkelappen på, og som du ikke visste du hadde?

Du er i så fall ikke alene. I snitt har vi nordmenn 359 plagg i garderoben, og minst hvert femte av disse plaggene er aldri eller sjelden i bruk. Faktisk så kjøper vi alle mellom 13 og 16 kilo nye klær og tekstiler hvert år, og det at prisene er mer enn halvert siden 1995 er også noe av det som bygger opp under det enorme forbruket. Det kreves bevisstgjøring og nye forbruksmønstre for å sette en stopper for overforbruket mange av oss bidrar til.

Slik fungerer Usbl-medlemsfordelen hos Fretex

Du får 10 prosent bonus for hvert kjøp du gjør i Fretexs fysiske bruktbutikker. Bonus betyr at du får litt penger tilbake hver gang du handler, og disse pengene kan du for eksempel bruke på neste kjøp.

Her kan du lese mer om medlemsfordeler i Usbl.

Bilde av noen klær brettet med et resirkuleringsskilt i forkant.

5 gode tips for et grønnere forbruk

Dersom du er en av de som har lyst til å bidra og gjøre endringer i eget liv, har Fretex noen gode råd som gjør at du kan etablere en økt grad av gjenbruk i din hverdag.  

 1. Ta godt vare på tingene dine
  Det enkleste gjenbruket er å benytte det du har, så lenge som mulig. Dersom du fjerner flekker med en gang uhellet er ute, trenger du kanskje ikke vaske hele plagget. Ofte kan det være nok å bare lufte plagget, uten vask.  

 2. Tenk før du kjøper nytt
  Still deg alltid spørsmålene om dette er noe du faktisk trenger og om du kommer til å ha glede av kjøpet i lang tid. Er svaret nei, spar heller både miljø og lommebok og tenk alternativt. 

 3. Velg brukt istedenfor nytt
  Både Fretex og andre bruktbutikker kan være rene skattekistene for deg som vil bidra til en grønnere hverdag. Her kan du finne helt unike plagg som gjør at du skiller deg ut fra alle de som velger klær fra kjedebutikker med lave priser og høyt volum. 

 4. Vær en ambassadør for gjenbruk
  Jo mer vi snakker om problemet, desto flere blir bevisst på konsekvensene av bruk og kast-problematikken og ser etter løsningene.

 5. Bra for kloden, billigere for deg
  Det å gå på skattejakt hos Fretex er en velsignelse både for miljø og lommebok. Og gjennom Usbl’s samarbeid med Fretex får du som medlem hos oss enda mer å rutte med gjennom bonusordningen som er inkludert i medlemskapet.

Inspirasjon og tips