Hopp til hovedinnhold

Kjøpe ny bolig - 7 gode grunner til å kjøpe ny bolig

Vurderer du å kjøpe bolig i et nybygg? Her er syv gode grunner for å kjøpe ny bolig.

Eldre dame med som sitter på en hvit sofa med en laptop i fangen, mens hun hører på musikk med hodetelefoner.

Skal du gå for brukt eller helt ny bolig. Det er som regel godt med brukte boliger å få tak i. Sjansene for å få fatt i en kliss ny bolig, er derimot færre. 

Usbl bygger boliger for fremtiden, og våre nye boligprosjekt har mye fokus på bærekraft, i tillegg til et godt bomiljø og bra nabolag. Fordelene ved å kjøpe en helt ny bolig hvor du er den første som bor der, er mange. Her er syv av de gode grunnene for å velge nyoppført bolig hos Usbl.

1. Garanti i 5 år etter overtakelse

Du har fem års garanti og reklamasjonsrett på boligen. Denne garantien er lovfestet og gir deg et mye sterkere rettsvern enn om du kjøper en brukt bolig. Skulle du oppdage feil eller mangler ved overtakelse eller i løpet av de fem første årene du bor i boligen, har du rett på å få feilene utbedret og reparert. 

I tillegg tar vi en gjennomgang av boligen sammen med deg ett år etter overtakelsen, for å kontrollere at alt er i orden.

2. Fast pris - ingen budrunde

Du slipper å gå inn i utmattende og ofte litt for spennende budrunder. Alle Usbls nye boligprosjekter selges til fastpris. Dermed slipper du hektiske budrunder som går langt over takst. 

Du vet hva boligen koster og hva du må forholde deg til. Utfallet blir dermed mer forutsigbart. 

For å kjøpe ny bolig fra Usbl, er det smart å være medlem i Usbl slik at du kan nyte godt av blant annet forkjøpsrett på boliger.

3. Lav dokumentavgift

Mange tror at dokumentavgiften er en avgift på boligsalg. Det er det ikke. Dokumentavgiften betales ved tinglysning av dokumentet, eller skjøtet, som overfører hjemmelen til fast eiendom.

Det er forskjell ved kjøp av andelsleilighet i et borettslag og selveierleilighet i et sameie.

Kjøper du bolig i borettslag, slipper du dokumentavgiften, men det gjør du ikke ved kjøp av bolig i sameie. Ved kjøp av brukt bolig i sameie, må du betale en dokumentavgift som utgjør 2,5 prosent av kjøpesummen.

Men dokumentavgiften er mye lavere for en ny bolig i sameier. Grunnen til at dokumentavgiften er langt mindre for nybygget bolig enn for bruktbolig, er at avgiften beregnes fra tomteverdien til den nye boligen og ikke ut fra hele kjøpesummen. 

4. Trygge boliger med nye byggestandarder

Våre boliger følger nye byggestandarder og forskriftskrav om våtrom, teknisk anlegg, brannsikring, tilgang på dagslys, oppbevaringsplass, materialer og miljø.

Her er det bare å flytte rett inn uten tanke på oppussing, oppgradering av bad eller elektrisk anlegg. 

5. Lavere kostnader med ny bolig

Det er noe helt spesielt å flytte inn i en helt ny bolig, hvor absolutt alt er nytt og urørt. Har du kjøpt boligen i prosjektfasen, har du også hatt mulighet til å velge for eksempel dører, kjøkkenløsninger, farger på veggene, gulvet du foretrekker og andre tilvalg utenom standardløsningene. Dermed trenger du ikke tenke på oppussing når du flytter inn.

Moderne vinduer holder godt på varmen og mer isolasjon gjør at du slipper unødvendig høye strømregninger på grunn av oppvarming av hjemmet ditt.

Luftsirkulasjon og ventilasjon er bedre i nybygg. I mange nye bygg kan varme gjenvinnes, og noen nye boliger har også vannbåren varme.

6. Miljøvennlig

Myndighetene har satt visse miljøkrav for alle nye bygg som bygges. Nye boliger har derfor mer miljøvennlige standarder enn bruktboliger.

I Usbl satser vi på bærekraftige løsninger og er godt i gang med å BREEM-sertifisere våre boligprosjekter. BREEM er et verktøy for miljøsertifisering av bygninger og er mye brukt internasjonalt. Dette gjelder valg av materialer, arealbruk, transport, helse og miljø, avfall, forurensning med mer. 

I tillegg er Usbl miljøfyrtårn og medlem i Grønn Byggallianse, noe som innebærer at vi har forpliktet oss til å følge strakstiltak i alle nye boligprosjekt.

7. Det er trygt å kjøpe ny bolig av Usbl

Usbl har over 70 års erfaring som boligutvikler, har god økonomi, samarbeider med solide aktører i byggebransjen og bruker anerkjente arkitekter i planleggingen og utformingen av nye boliger. 
Vi bygger boliger i et langsiktig og bærekraftig perspektiv, og som forretningsfører følger vi byggeprosjektet lenge etter at det er ferdigstilt og ordner opp i hverdagen for at du skal trives i boligen din. Dette skiller oss fra andre, tradisjonelle boligbyggere.

Kilder: Kartverket, Husredaksjonen.no