Hopp til hovedinnhold
Fritid

Endelig klart for jazzfest i Oslo igjen

G
jennom blant annet å løfte frem unge, norske jazztalenter og arrangere spontane pop up-konserter i utvalgte borettslag, ønsker Usbl og Oslo Jazzfestival å gi det lille ekstra til byens borgere og gjester.
8. juli 2021
Tekst: Knut Christian Moeng | Foto: Torill Krook Karlsen, Anna Rogneby, Peder Ebbesen

Usbl’s filosofi matcher perfekt med hvordan Oslo Jazzfestival tenker. Nedpå, folkelig og med gode verdier. Samt et ønske om å skape spennende miljøer hvor innbyggerne selv blir involvert. Vi kjente helt fra starten at dette samarbeidet hadde god grobunn, forteller Hallvard Bratberg. 

Han er direktør for kommersiell utvikling, og ansvarlig for det samarbeidet boligbyggelaget har med Oslo Jazzfestival. En festival som i år feirer 35-års jubileum, og med det er den lengstlevende musikkfestivalen i Oslo.

 

Direktør i Kommersiell Utvikling Usbl, Hallvard Bratberg.

Verdi for medlemmer og for kulturen

Usbl har et varmt hjerte for både boligbygging og befolkningen, og gjennom sitt samarbeid med Oslo Jazzfestival bidrar de på sin måte til å løfte og bredde det kulturelle tilbudet i hovedstaden, ifølge Bratberg. 

– Vi har prosjekter hvor borettslag og sameier kan søke om å få arrangere konsert i egen bakhage eller tilsvarende, med stor suksess. I fjor hadde vi blant annet konsert med vinneren av vår egen Usbl Jazztalent-pris, Daniela Reyes Holmsen, på Ammerudlunden Sykehjem. Det ble helt fantastisk og høyt verdsatt. Året før arrangerte vi konsert med Hot Club de Norvege i et stort borettslag på Majorstua, hvor mange beboere og naboer samlet seg i bakgården. Dette er så hyggelige og fine ting å kunne gi til Usbl’s venner, kunder og medlemmer, sier han.

Usbl løfter unge talenter

Usbl Jazztalentprisen deles i år ut for tredje år på rad, og er en viktig del av samarbeidet mellom Usbl og Oslo Jazzfestival. Vinneren får et stipend på 30.000 kroner fra Usbl, samt en mulighet til å opptre på neste års festival. 

– Vi synes det er viktig å være med å legge til rette for at unge musikere kan få utvikle sitt talent og drive med det de elsker. Jeg kjenner personlig folk som snakker veldig varmt om de mulighetene de har fått igjennom nettopp Oslo Jazzfestival, og deres fokus på unge fremadstormende musikere. Nå har ikke vi noe med selve utvelgelsen av vinneren å gjøre. Det er det en godt kvalifisert gruppe i Oslo Jazzfestivals regi som styrer. Vi skal bygge flotte byrom og leiligheter, og denne vinneren overlater vi til jazzekspertene å kåre, forsikrer Hallvard.

 

Karin Krog og Hanna Paulsberg møtes for å tolke Dexter Gordon. Foto: Peder Ebbesen.
Usbl Jazztalent-prisvinnerer Veslemøy Narvesen med et stjernelag av norsk jazzmusikere. Foto: Anna Rogneby.

Sentral samarbeidspartner

- Gjengen i Oslo Jazzfestival ser på Usbl som en av våre mest sentrale samarbeidspartnere, og sammen har vi gode kommunikasjonsplattformer som vi begge drar nytte av, forteller Øyvind Larsen, som er daglig leder i Oslo Jazzfestival. Han ser på samarbeidet som et langsiktig arbeid som de skal utvikle sammen. 

– Usbl er fremoverlente og særdeles drevne i sine kommunikasjonsstrategier, noe vi i jazzfestivalen drar lærdom av. Til gjengjeld håper vi at vi med 35 års festivalerfaring, bidrar med kunnskap om det å jobbe med kreative krefter, som er nøkkelen i jazzmusikken. 

Med Usbl har de også etablert jazztalentprisen som er et av festivalens sentrale tiltak i arbeid med unge jazzmusikere, forteller han. 

– Jazzen er en musikkform som til stadighet er i utvikling. Det er derfor viktig for oss å bidra i denne utviklingen og å være pådrivere for at unge musikere skal kunne utvikle seg. Som festival jobber vi med unge i flere prosjekter. Fra Buzz workshop, som er for de helt unge, Nordisk showcase for jazzstudenter og til Usbl talentpris som henger aller høyest. 

Mottakeren av denne prisen får et stipend og blir i tillegg invitert til festivalen for å gjøre et eget prosjekt i hovedprogrammet. I 2019 gikk prisen til Daniela Reye Holmes, og hennes konsert i 2020 var blant de meste forhåndsomtalte konsertene på programmet. Årets talentpris-konsert er med trommeslager Veslemøy Narvesen, som har satt sammen et stjernelag av norsk jazzmusikere.

Vi synes det er viktig å være med å legge til rette for at unge musikere kan få utvikle sitt talent og drive med det de elsker.

Hallvard Bratberg, Usbl

Gleder seg til åpning

Øyvind Larsen og Hallvard Bratberg er garantert ikke alene om å glede seg til endelig å kunne nyte god musikk sammen med andre jazzentusiaster i Oslo by. Godt spredt på scener rundt om i hovedstaden, fra Sentralen, Nasjonal Jazzscene Victoria, Salt Art & Music til Stortorvets Gjæstgiveri.

–Jeg er glad i musikk, også jazz, og har vært på mange av Oslo Jazzfestivals konserter opp gjennom. Det har vært veldig bra. I fjor ble det jo en noe nedskalert festival, men nå åpnes det for publikum igjen i større grad. Allerede første dag, den 16. august, kan vi oppleve fjorårets Usbl Jazztalent-vinner Veslemøy Narvesen på Victoria Nasjonale jazzscene. Det blir nok stort. Både for oss, og for henne, avslutter Bratberg.

Her ser du programmet for Oslo Jazzfestival som går av stabelen i perioden 16 - 22. august. Og husk at du som Usbl-medlem får 25 % rabatt på alle konsertene under Oslo Jazzfestival. Bruk rabattkode usbljazz21 for å få rabatt.

Inspirasjon og tips