Hopp til hovedinnhold
Bærekraft og miljø
Fornøyd med bildeling i borettslaget
Å
dele er bra, både økonomisk og for miljøet. Det har de skjønt i Åsbråten borettslag. Her brukes bildelingstjenesten Otto, som gir alle beboere med førerkort tilgang på bil like utenfor døra.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
14. desember 2022

Når bærekraft og gode løsninger går hånd i hånd, er det enklere å bidra med noe positivt. Det er erfaringen i Åsbråten borettslag som ligger idyllisk til på Holmlia, en forstad helt syd i Oslo. 

Lyden av hakkespetten i grantreet like ved minner oss på at dette er et borettslag med nærhet til naturen. Det er god plass til mange biler her, og slik sett er ikke beboerne like avhengig av bildeling som hos mer sentrumsnære borettslag. Likevel har de valgt å takke ja til bildedelingstjenesten Otto. Åsbråten borettslag ønsker nemlig å gjøre en forskjell. Styreleder John Petter Reinertsen står på parkeringsplassen og smiler når vi møter han.

– Vi synes at det er en veldig god idé å dele på biler, både fordi det kan redusere antallet biler vi har rundt omkring, men også fordi det er en god tjeneste for beboerne, sier Reinertsen.

BIL FOR ALLE: Bildeling i borettslaget er en god tjeneste for beboerne, sier styreleder i Åsbråten borettslag John Petter Reinertsen.

Enkelt å dele bil

Gjennom en enkel app kan hvem som helst i borettslaget og nærområdet benytte seg av Otto-bilene som står klare til bruk. For en familie som ikke trenger bil hver dag, er det en fin tjeneste å ha tilgjengelig like utenfor inngangsdøren.

John Petter viser oss hvordan man låser opp bilen ved hjelp av telefonen. Otto-appen ber han ta noen bilder av bilen for å dokumentere bilens stand, før han kan sette seg inn og starte opp motoren.

– Det er en ny og fin bil som er veldig kurant å kjøre. Her ligger alt av bruksanvisninger og registreringspapirer klart også. Men det lukter litt manneparfyme her, sier han og humrer lurt.

Flere dropper bilen

Det er en økende trend, særlig blant unge, å droppe eller utsette bilkjøpet. I dag har kun halvparten av Oslos innbyggere egen bil. Det betyr at det er mange der ute som kan ha god nytte av et bildelingstilbud rett i nærheten.

– Vi ser at behovet for Otto er der ute, og at mange velger å ikke ha bil fordi bildelingstjenestene begynner å bli såpass tilstrekkelige, sier Kristoffer Paulsen. Han er markeds- og produktsjef i Otto, et initiativ fra Bertel O. Steen.

Paulsen tror at flere unge begynner å få et annet forhold til bilen. For yngre generasjoner er ikke bilen lenger det statussymbolet den pleide å være. I dag er klima, bærekraft og gjenbruk blitt viktige identitetsmarkører hos mange.

Når vi også vet at privatbilen står stille store deler av tiden, er det gode grunner til å tro at bildeling er kommet for å bli. I gjennomsnitt står bilen parkert hele 95 prosent av tiden, og en delebil kan erstatte mellom 5 - 15 privatbiler. Så kanskje kan man tenke at det egentlig er litt rart at alle skal ha hver sin bil når den likevel er så sjelden i bruk.

Medlemmer av Usbl får 10 % bonus på elsparkesykler, elsykler og biler fra Otto. 

Kristoffer Paulsen er markeds- og produktsjef i Otto.

Frir opp areal

– Det er jo til fellesskapets beste at vi får færre biler, sier John Petter Reinertsen i Åsbråten borettslag. Han nevner deling av ressurser, bedre luftkvalitet, mindre støy og minimering av parkeringsbehovet til fordel for mer plass til parker, lekeplasser og grillområder.

– Det handler jo mye om vaner, så kanskje kan det på sikt få flere av oss til å innse at vi ikke trenger egen bil. Du kan kjøre ganske mye med Otto i stedet for å kjøpe egen bil til over 300 000 kroner, sier styrelederen.

– Du kan kjøre ganske mye med Otto i stedet for å kjøpe egen bil

John Petter Reinertsen i Åsbråten borettslag
GREI APP: Med Otto-appen får du tilgang på bil, eventuelt også en el-sparkesykkel eller el-sykkel, nær deg.

– Det er jo til fellesskapets beste at vi får færre biler

John Petter Reinertsen, styreleder i Åsbråten borettslag

Hver bil til sitt bruk

– Hvilke biler som er tilgjengelige, avhenger av geografi og demografi, forteller Kristoffer Paulsen fra Otto. Ved å analysere bruksmønster og behov, kan bilene plasseres ut der de har størst nytte. I sentrumsnære områder i Oslo, hvor det er veldig mye inn- og utflytting i leiligheter, kan det for eksempel være stort behov for varebiler med god plass bak.

– Så er det jo opp til oss å levere en bildelingstjeneste som er god nok til at den oppleves tilgjengelig for beboere, og at tilbudet optimaliseres til etterspørselen, sier han.

En tjeneste som tilbyr biler for ditt behov til en gitt tur, er noe du aldri vil kunne få kun med egen privatbil. En handletur på IKEA krever en helt annen bil enn en svipptur med venner til stranda for å bade.

– Tidligere hadde vi en stor og fin kassebil stående her i borettslaget som du kunne kjøre på vanlig sertifikat. Den brukte jeg da jeg hadde kjøpt en diger sovesofa. Det var veldig greit å bare slenge den bak i bilen og suse av gårde, forteller styreleder John Petter fra Åsbråten borettslag.

Bil nummer to

For beboerne i Åsbråten borettslag har Otto vært et positivt tilskudd til hverdagen. For dem som ikke har egen bil, fyller tilbudet et åpenbart behov. Men også for beboerne som allerede har bil, kan bildeling være en nyttig ordning å ha i umiddelbar nærhet.

Er dere to eller flere hjemme som deler på en og samme bil, kan behovet for en bil nummer to oppstå. Men kanskje ikke ofte nok til at det vil være naturlig å kjøpe en ny bil. Da er Otto grei å ha i lomma.

Dette er Otto bildelingstjeneste

Otto inngår som en av Usbl’s medlemsfordeler. Med Otto i borettslaget eller sameiet har du en bil tilgjengelig like utenfor døren. I den praktiske Otto-appen kan beboere booke en kvalitetsbil når det trengs. De kan også låne en elektrisk sparkesykkel eller elsykkel.

Otto tar seg av alt som har med bilvask, dekkskifte og service å gjøre. Utgifter som bompenger og drivstoff kommer i tillegg.

Bildelingstjenesten Otto der du bor?

Er ditt borettslag eller sameie interessert i å komme igang med bildeling? Ta kontakt med Otto eller les mer denne kundefordelen hos Usbl her.

Slik bruker du Otto-appen:

  • 1. Last ned appen og registrer deg med BankID og betalingskort. Otto sjekker førerkortet ditt automatisk.
  • 2. Finn en bil i nærheten og lås den opp med appen. Du bruker appen på mobiltelefonen som nøkkel under hele leieperioden.
  • 3. Alle Usbl-medlemmer får 10% bonus på bruk av Otto. For å få bonusen må du legge inn «usbl» og ditt medlemskortnummer (uten mellomrom) i appen. Bonusen blir overført til din bonuskonto, men husk at du må ha lagt inn betalingskort på "Min side"
Inspirasjon og tips