Hopp til hovedinnhold
1478375497
Fritid
Festivalvettregler
E
ndelig er det festivalsesong igjen, og som vi har gledet oss! Vi har timer og dager med musikk, gode venner, spennende mat, favorittartistene våre og (forhåpentligvis) sol å se frem til.
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
27. juni 2024

Er du en av sommerens festivaldeltakere? Vi har lagd en liten festivalvettregel-liste til deg, sånn at du får en trygg og fin festivalopplevelse. 

1. Planlegg godt på forhånd

Tid og sted: Dobbeltsjekk at billetter stemmer og at du har kontroll på datoer god tid i forveien. 
Overnatting: Skal du være på festivalen over flere dager? Ha en god plan for overnatting! Dersom du ikke skal bo på camp, men heller leie et sted å sove er det lurt å booke dette tidlig. Flere hoteller og utleiesteder fylles opp i forbindelse med festivaler, og mange setter også opp prisene jo nærmere festivaldatoene. Sørg også for å sjekke transportmuligheter både fra og til festivalområdet. Flere festivaler ligger avsides til, ta en ekstra titt på Google Maps før du setter ut på landeveiens eventyr til fots. 

Som medlem i Usbl kommer du foran i køen når du skal kjøpe bolig og forkjøpsrett på over 90 000 boliger! Du får også en rekke medlemsfordeler som kan komme godt med i sommer. Bli medlem i dag!

509404015

2. Pakk smart

Klær etter vær: Mange av oss har et eget Pinterest-board fullt av festival-looks og planlegger outfiten flere uker i forveien. Dessverre er det få ting som er så uforutsigbart som det norske været, så det er lurt å følge godt med i dagene før avreise. Husk også at dagene på festival kan bli lange - med mye forskjellig vær. Selv om det virker varmt når du drar til festivalen kan været slå om, ta alltid med en varm genser og et par med tørre sokker i sekken. 
Nødvendige ting: Solkrem, regnponcho, (tom) vannflaske, powerbank til mobilen, gnagsårplaster og ørepropper er essensielt! 
Mat og drikke: De fleste (om ikke alle) festivalene har vannstasjoner. Ta med deg en tom vannflaske og fyll på gjennom hele dagen. Det er viktig å holde seg hydrert, og i stekende sol er det fort gjort å bli dehydrert. Ha med snacks slik at blodsukkeret ikke blir for lavt og for at du får i deg næring. 

 

3. Sikkerhet

Vær obs på dine omgivelser: Hold et øye med vennene dine og avtal møteplasser dersom noen skulle komme bort fra gruppen. Del snap-location om det gjør det enklere. 
Beskytt verdisakene dine: Ha verdisakene dine på et sikkert sted. 
Ikke ta imot drikke fra fremmede.  

1125673493
1389862310

4. Respekter omgivelsene

Ta hensyn til miljøet: Rydd opp etter deg. Bruk søppeldunker og resirkuleringsstasjoner. Selv om du er redd for å miste den supergode spot’en du har fått før neste konsert, trenger du ikke å kaste den tomme koppen på bakken. Samle de tomme koppene og gå på rundgang for å kaste søppel. Flere festivaler har pant på tomme kopper, ta derfor vare på disse til du skal kjøpe ny runde. 
Respekter andre: Vis hensyn til medfestivaldeltakere og de som jobber på festivalen. Det jobber mennesker døgnet rundt for at du skal få en fin festivalopplevelse. Gjør opplevelsen fin for de også:) 

 

5. Kjenn dine grenser

Alkohol og rusmidler: Drikk med måte og unngå rusmidler. Kjenn dine grenser og pass på at det ikke går utover deg selv eller andre. Det er kjedelig å ikke huske noe fra favorittartistene sine, og det er faktisk ikke det samme å se 20 sekunders klipp fra egen snap-story dagen derpå. 
Helse: Få nok søvn og hvile. Ta pauser når du trenger det. Respekter egne grenser, det er som regel mange fine og rolige aktiviteter å gjøre på festivalene mellom slaga. 

 

6. Ha en plan B

Uforutsette hendelser: Vær forberedt på at ting ikke alltid går som planlagt. Ha en plan B for transport og overnatting.

471225946

7. Vær klar over festivalens regler

Les festivalens retningslinjer: Sett deg inn i hva som er tillatt og ikke tillatt på festivalområdet. Dette inkluderer regler om hva du kan ta med deg inn på området, åpningstider og eventuelle restriksjoner. Flere festivaler har egne Premium-områder, og dersom du blir tatt i å snike inn på begrensede områder kan du miste hele festivalpasset ditt. 

 

8. Sosiale medier

Del med omhu: Husk både eget og andres personvern når du deler ting på sosiale medier. Ikke del noe til forkleinelse for andre. Hadde det ikke vært kult om det selv var deg, så er det ikke kult for den det gjelder heller. Og er du sikker på at du trenger å filme hver eneste sang? Hvis ja: Kos deg. Men må hver sang på story? Hvis ja: Kjør flymodus på mobilen og ta en ny vurdering. 
Tagg festivalene: Bak enhver festival står det en hel haug med mennesker som har gjort alt for at du skal ha det gøy på festival. Tagg festivalene i dine bilder og la de se hvor mye du koser deg! 

1181401645

9. Ting tar tid

Husk at det tar tid å komme seg inn på festivalområdene, så sett av god tid! Ikke gå glipp av din favorittartist fordi du står i sikkerhetskontrollkø. 

 

10. Hjelp hverandre <3

Ser du noen som ser litt fulle eller slitne ut? Noen som er lei seg, gått seg vill, tomme for strøm eller ikke vet hvor scenen de leter etter er? Det koster veldig lite å hjelpe andre. Henvis vedkommende til vektere på festivalen, eller hjelp de selv om nødvendig. 

 

11. KOS DEG!

Livet er langt og lykken er kort, men festival er én lang, lykkelig affære. Kos deg, lev i nuet og sett pris på hva du opplever. Skap minner du kan leve på i lang tid fremover <3 

Inspirasjon og tips