Hopp til hovedinnhold
Bærekraft og miljø
10 nyttige og grønne julegaver
S
trever du med å finne gaver til jul? Her er 10 supre tips til grønne julegaver som er mer bærekraftige og som mottakeren garantert har bruk for!
Estimert lesetid: ca. minutt(er)
30. november 2020

I år er det en annerledes jul. Vi oppfordres til å starte julehandelen tidlig for å unngå store folkemengder og stå for tett inntil hverandre. Flere enn ellers vil bestille årets julegaver på nett, og vi vet at de store julefestene antakelig må vente til 2021.

Men jul blir det jo! Og akkurat som i fjor er det mange som strever med å finne julepresanger som kommer til både nytte og glede.

For trenger faren din enda et slips, og trenger kjæresten enda et par øredobber? Og hva med foreldre som har alt og som ikke ønsker å fylle opp skuffer og skap med flere ting enn de allerede har samlet gjennom et langt liv.

Tenk annerledes til jul! Gå for disse kortreiste julegavetipsene som folk har bruk for, samtidig som du kan støtte lokale bedrifter og tjenester som sikrer norske arbeidsplasser.

Her er 10 tips til nyttige og grønne julegaver.

Gavemedlemskap

Gi en gave som betyr noe!

1. Usbl-gavemedlemskap

Gi barn og unge i familien fordeler den dagen de skal kjøpe sin første bolig. Medlemskap i Usbl gir forkjøpsrett på tusenvis av boliger i hele landet, men også en rekke andre fordeler og rabatter ved kjøp av varer og tjenester som for eksempel strøm, banktjenester, forsikring og byggevarer.

Usbl-medlemmer under 18 år slipper å betale årskontingent inntil de er myndige.

Som Usbl-medlem får du fordeler ved kjøp av varer og tjenester fra våre samarbeidspartnere, noe du kan utnytte når årets julegaver skal anskaffes.

Her er enda flere julegavetips som gir fordeler for Usbl-medlemmer:

2. Trygg og brukt iPad fra IT Marked

Tenk på lommeboka og miljøet og kjøp en brukt iPad til jul!

En iPad er en populær gave for alle, og fordi den er så lett å bruke, kan også eldre med liten kyndighet med data og it-utstyr, ha stor glede av et lesebrett. Hos IT Marked finner du brukte iPad-er av god kvalitet, med god ytelse og holdbarhet, akkurat som om du skulle kjøpt den ny. IT Marked har et bredt sortiment av iPad-er i nettbutikken. Her er det 30 dagers åpent kjøp og 1 års garanti. Og om du skulle lure: Alle lesebrett blir slettet etter strenge krav og oppgradert til den nyeste iPad OS slik at de er klare for bruk. Du får iPaden tilsendt foliert i en miljøvennlig eske og får med den originale laderen.

IT Marked har også brukte og rensede laptoper, mobiltelefoner fra Samsung og iPhones pluss mye annet it-utstyr.

Som Usbl-medlem får du 5 prosent bonus på kjøp av alt it-utstyr fra IT Marked.

3. Mindre matsvinn med Adams matkasse

En matkasse med middager for hele uken er perfekt for travle barnefamilier, eller besteforeldre som ikke så lett kommer seg i butikken.

Reduksjon av matsvinn er en viktig for å få et mer bærekraftig samfunn, men det er ikke alltid lett å beregne selv hva en familie på fem eller to trenger å kjøpe inn for å lage middag gjennom en uke. Da kan Adams matkasse hvor du får akkurat det du trenger av ingredienser for en uke med middager, være en fin løsning. I tillegg får du prøvd nye oppskrifter og et avbrekk fra de «vanlige» middagsrettene du kanskje har gått lei. Og når man også kan få maten levert hjem på døren på ettermiddagen, kan det jo ikke bli bedre. Så praktisk, lettvint og med minimalt av matsvinn.

Adams matkasser finnes i ulike løsninger: Ekspress familie med raske og enkle retter å lage, Vegetarkasse, Inspirasjon og Inspirasjon Ekspress for dem som vil prøve nye smaker, Fri for-kassen med smakfulle oppskrifter uten laktose og gluten samt Familie pluss for familier på inntil seks personer. 

Usbl-medlemmer får 200 kroner rabatt på de tre første matkassene. Er du Usbl-medlem og får et et gavekort med middager fra Adams matkasser, får du  rabatt på matkassene når gavekortet benyttes. 

4. Lokalproduserte glass hos Hadeland Glassverk

Gå for lokalproduserte julepresanger av god kvalitet!

Dra på førjulsbesøk til Hadeland Glassverk på Jevnaker. Her får du julestemning samtidig som du gjør unna juleshoppingen og finner flotte lokalproduserte glassprodukter samtidig. Mange av glassproduktene du finner utsalgene her tilhører ikke kategorien bruk og kast, men er brukspresanger som vil bli tatt vare på. Blant seriene er norske designglass fra Finn, Tangen, Odysse, Capri og mange flere.

Sjekk også den nydelige og julete serien Dompap med glassfigurer, julepynt, servise, glass og skåler.

Usbl-medlemmer får 5 prosent bonus på kjøp i nesten alle utsalg hos Hadeland Glassverk, med unntak av lampebutikken og matservering.

5. Verktøy fra Monter

Gi bort noe som trengs i verktøykassa hjemme!

Da kan du slippe å kaste eller kjøpe nytt når noe går i stykker. Reparer heller med verktøy fra Monter! Hos Monter finner du verktøy og jernvare som kan redde en ødelagt stol, eller gi et gammelt skap nytt liv. Monter har alt som trengs for å reparere, fikse og pusse opp i stedet for å kjøpe nytt. Start med verktøykassen Fatmax 18", kr 425 til han eller hun som ennå ikke har redskap, så er det bare å fylle på med verktøy alle husstander har bruk for.

Eller hva med Dewalt drill XR 2x1 5 AH 18V, kr 1699 som kan løse mange oppgaver.

Usbl-medlemmer har 5 prosent bonus på hele kjøpet hos Montér-butikker i hele landet. Du finner oversikten her.

6. Gi bort en rundvask eller vindusvask med CityMaid

Er dette årets beste julepresang? For hva er vel bedre enn å få noen andre til å ta den årlige rundvasken av boligen, eller vindusvasken som du gruer deg til hver gang.

Å gi bort en tjeneste er en av de grønneste julepresangene du kan gi. En rundvask eller vindusvask er garantert en gave som kommer til å bli benyttet!

Som Usbl-medlem kan du kjøpe tjenester hos CityMaid med 5 prosent bonus, også gavekort. CityMaid er en Miljøfyrtårnbedrift og bruker rengjøringsmidler som er mer miljøvennlige, er en offentlig godkjent renholdsbedrift og de ansatte er i fast stilling.

7. Gi bort kjøretimer hos Wright Trafikkskole

Har du barn eller barnebarn som skal ta bilsertifikat? Da er nok kjøretimer en kjærkommen julepresang. Usbl-medlemmer har 5 prosent bonus på kjøretimer hos Wright Trafikkskole, og kan også kjøpe gavekort til for eksempel barn eller barnebarn. Det kan brukes på både opplæring, kurs og undervisningsmateriell.

Wright Trafikkskole finnes over store deler av landet. Sjekk hvor her.

8. Miljøvennlig styling- og hårprodukter fra Youth

Som Usbl-medlem får du hele 20 prosent rabatt på hår- og stylingprodukter fra nettbutikken Youth. Her selges produkter du finner igjen hos frisørsalonger. Youth satser på bærekraftige, miljøvennlige, økologiske og veganske merker som skal være allergisertifiserte og svanemerkede, for eksempel Baruffaldi Bio Line, Grazette of Sweden og Falengreen. Hos Youth finner du også den helt nye miljøvennlige hårpleieserien ACT NOW fra Indola. Den er vegansk og hårproduktene er laget av naturlige ingredienser og oljer. Også det aller meste av emballasjen er fullt resirkulerbar.

9. Fin stemning med miljøvennlige bordlys

Skap stemning med vakre og trygge lykter i vinter!

Usbl har samarbeid med Bohus Lillehammer hvor du kan finne mange flotte julepresanger før jul og attpåtil få  5 prosent bonus på hele kjøpet. Ønsker du å tenke miljø, også et sunt innemiljø, kan lysene og lyktene fra TenderFlame være en kjempefin gave. Lysene har rentbrennende flammer slik at du får en lukt- og røykfri flamme som er ren og ikke skader helsen. TenderFlame har lys, bordbrennere og til og med pipefrie ildsteder til innendørs og utendørs bruk.

10. Miljøvennlig og praktisk fra Tilbords

Kutt ned på søppelet på kjøkkenet!

Hos Usbl’s samarbeidspartner Tilbords, finner du en rekke produkter som kan bli grønne og populære julepresanger. Her er en noen gaveforslag som gjør at du kan redusere bruk av plast og gladpack på kjøkkenet:

Concept Zero matlokk i silikon som er fri for mikroplast. Hver pakke har seks lufttette matlokk i ulike størrelser som kan puttes i oppvaskmaskinen, i fryseren, mikroen og ovnen.

Concept Zero bakepapir som er gjenbrukbare bakeark uten skadelige kjemikalier. Enkle å bruke, enkle å vaske. 

Concept Zero sugerør i metall eller glass som kan erstatte engangssugerørene i plast.

De nevnte miljøvennlige lyktene og lysene fra TenderFlame finner du også hos Tilbords som som gjennom Usbl-medlemskapet har 5 prosent bonus på kjøp. Sjekk sortimentet her.

Inspirasjon og tips