Hopp til hovedinnhold
Fritid

Finn riktige langrennsski for deg!

G
odt skiutstyr er viktig for skigleden. Her er ekspertens tips til deg som skal kjøpe nye langrennsski.
11. februar 2021
Tekst: Grethe Rønningen | Foto: Atomic og Sport 1

– De perfekte langrennsskiene gir deg optimal glid og feste i forhold til dine ferdigheter, sier butikksjef Roger Gråv ved Sport 1 Lillehammer, hvor han er ansvarlig for ski. Han er erfaren i skiløypa og har gitt råd og solgt skiutstyr i over 20 år.

Roger merker at det er en stor økning i salg av langrennsutstyr.
– Det er nok litt med situasjonen vi har vært i det siste året. Mange har nok «oppdaget» langrenn, eller tatt det opp igjen etter mange år. 
Men også skøyteski har gjort at flere prøver seg i skiløypene, og det er her vi merker den aller største økningen, forteller butikksjefen fra Sport 1.

Roger Gråv, butikksjef Sport 1 Lillehammer

 

 

Finn riktige skitype

Skøyteski eller klassisk ski? Tur, trim eller trening? Valgene er mange.
– Ta hensyn til ferdigheter og bruk når du skal finne riktige ski for akkurat deg, understreker Roger.
– Det er forskjell på å trimme og trene. Skal du gå fort, kan man gå på litt stivere ski enn for eksempel en som bare går tur. Men de fleste er nok i turkategorien, og da er ski som er mykere og gode å gå på et godt valg, mener han.

Riktig spenn i skiene er viktig for å finne de perfekte skiene for akkurat deg med godt feste og god gli. Kroppsvekten og skiferdighetene dine spiller den viktigste rollen i skivalg. 
– Vi stiller selvfølgelig spørsmål for å finne ut hva som vil passe deg og din skibruk, og da er det lurt å være ærlig, sier butikksjefen.
Hvis du juger deg ti kilo lettere, kan du få for myke ski med for lite spenn og dermed for mye feste og dårlig glid.
Og motsatt: Oppgir du at du veier mer enn du gjør, kan du ende opp med for harde ski med for mye spenn og dermed dårlig feste.

Felleski for folk flest

– For nybegynnere er felleski absolutt et godt valg, sier Roger. 
På felleskiene erstatter en fell midt under skien festesmøringen på vanlige ski. Da slipper du å smøre feil med resultat som bakglatte ski eller kladder under skiene. 
– Riktig spenn i felleski er enda mer viktig enn på vanlige smøreski, for å få optimale langrennsski med både god glid og feste, forteller butikksjefen i Sport 1.
– Vi har vekt i butikken hvor du veies med klær og sko på. Mange skvetter når de ser at de plutselig veier mer enn de trodde, men det er viktig å huske på at ytterplagg, klær, skotøy og mat og drikke du har fått i deg i løpet av dagen, vil gjøre at vekten viser mer. Det kan godt være at du plutselig veier fem kilo mer enn på badevekta på morgenen du er skal gå på ski.

Preparering av felleski

Stell av felleski er enklere enn smørbare ski. Legger du bare litt innsats i vedlikehold og preparering, har du ski som varer lenge.
Selv om du slipper festeskismøring, trenger også felleski preparering med glider foran og bak fellen for å få skikkelig glid. 
– Du bør preparere med parafinglider første gang. Det kan du også få gjort i hos oss i Sport 1. 
Etter dette kan du enkelt bruke en hurtigglider, tipser Roger.
Han påpeker at fellen bør prepareres før skituren.  Hvis ikke, kan den kladde, og spesielt når det er mildt skiføre. 
Du må også rense fellen jevnlig, spesielt dersom du har gått i løyper hvor du kan ha fått rusk, skitt og skismøring i fellen.  Rens og preparering av felleski tar kun noen minutter og krever hverken smørebord eller annet avansert smøreutstyr.

Langrennsko og bindinger

– Der er lurt å legge litt penger i noen gode skisko. Det har mye å si for skiopplevelsen. Er du en turløper, bør du sørge for en langrennsko som er varm, sier Roger.
– Finn en skisko som er god på foten din. Dersom langrennskoen ikke er god når du prøver og kjøper den, vil den ikke bli bedre når du bruker den.Har du dårlig balanse eller har svake ankler, kan du gå for langrennstøvler med bedre støtte, råder han.

Skivalg og skisko avgjør langt på vei skibindingene, men til felleski har det kommet praktiske bindinger som kan justeres mens du er på skitur ved behov.
– Denne enkle finjusteringen gjør at du kan skru bindingen fremover for bedre feste, eller bakover for bedre gli om du trenger det underveis, forteller Roger.

Skøyteski øker mest

Selv om felleski er populært om dagen, er den største økningen hos Sport 1 innen skøyteski og -utstyr. 
– Ferdighetsnivået avgjør utstyret, men det er større slingringsmonn innen skøyteski enn klassiske langrennski, forteller butikksjefen i Lillehammer.
– Når det kommer til skisko, kan du en egen skøytesko, eller en kombisko som gir mye støtte. 
Skistaver til skøyting bør bør være 10 cm lengre enn til klassisk, forteller han.

Tips til barneski

Når du skal kjøpe ski til barn, gjelder mye av det samme som ved kjøp av skiutstyr til voksne.
– Husk bare at det er bedre å vokse ut av enn inn i ski. Kjøper du skiutstyr som er for stort, kan både sko og ski være utslitt om to år når skiutstyret endelig passer, sier Roger.

Få kvalifisert hjelp

Å ha godt langrennsutstyr er avgjørende for skigleden, og da kan det være lurt å oppsøke kvalifisert hjelp.
– Skal du ha nye langrennsski er det viktig å få hjelp av butikkansatte med god skikunnskap. Mange tror at der de selger ski, har de fagkunnskap om ski. Men slik er det nok ikke nødvendigvis, sier Roger. 
Han oppfordrer deg til å oppsøke en fagbutikk hvis du ikke vet hva du skal ha eller har nok kunnskap selv og unngå å kjøpe på nett. 
– Hos Sport 1-butikkene finner du høy snittkunnskap om ski. Det vil si at det alltid er noen i butikken som har lang erfaring og har mye skikunnskap slik at du får kvalifisert hjelp til å velge riktig skiutstyr, forteller han.

Gjør gode kjøp hos Sport1

Medlemmer i Usbl har har rabatter og bonusordninger hos en rekke bedrifter og butikker innen ulike bransjer, og samarbeidet med Sport 1 er på kort tid blitt svært populært blant Usbl-medlemmer.

Som medlem i Usbl har du 10 prosent rabatt på alle ordinære kjøp og 5 prosent bonus på alle kjøp i de mange Sport1-butikker i Innlandet fylke. Mange av butikkene ligger i områder som er kjente steder for sport og friluftsliv, for eksempel Sjusjøen, Skeikampen, Vinstra, Lom, Hafjelll og Lillehammer.

Sport1 er kjent for god fagkunnskap, spesielt innen ski, sykkel, løp og friluftsliv.

Du finner mer om tilbudet og butikkoversikt her.

Tilbake til oversikten