Hopp til hovedinnhold
Bolig

Vårrengjøring – Proffe tips til husvask

N
å er det tid for vårrengjøring hjemme! Her er 5 proffe tips til husvask, vindusvask og støvtørking, rengjøring av vegger, lister og tepper.
4. november 2020
Tekst: Vibeke Scavenius, CityMaid Hjemmservice & Grethe Rønningen, Sempro | Foto: City Maid, Getty Images, Unsplash

Våren er endelig her, og dette er den beste tiden på året å ta en skikkelig husvask hjemme. Nå er lyset sterkt og det er lettere å se både støv, smuss og flekker på vegger, karmer, lister, møbler, interiør og håndtak. 

Del husvasken på hele familien

Engasjer hele familien og gi alle oppgaver når det skal gjøres rent hjemme. Noen kan ta vinduene, andre en grundig støvtørking. Tepper skal bankes, vegger og møbler skal støvsuges. I tillegg må flater vi tar på ofte få en ekstra omgang med såpe og vann. Bort med støv, smuss og flekker! 

Tar alle i et tak, kan hjemmet være vasket og klart på noen timer.

Vårrengjøring med proffene

Noen er flinkere enn hvermannsen når det kommer til skikkelig husvask og vet hvordan man bør gjennomføre rengjøringen på en effektiv måte.

Få mer fritid - la CityMaid ta vasken!

 

Her får du 5 tips fra proffene i rengjøringsfirmaet CityMaid Hjemmeservice, noe som kan gjøre det enklere å gjennomføre en skikkelig husvask og vårrengjøring:

1. Grundig vindusvask

Mange synes det er et ork å sette i gang med vindusvasken, men med litt forberedelser og nødvendig utstyr klart, går dette raskt og greit. 

Er det veldig høyt opp til vinduer i boligen, kan det hende du trenger en stige. Men ofte kan det holde med en forlenger til skaftet på vindusvaskeutstyret og nalen. 

Ellers trenger du en bøtte med lunkent vann. Unngå for varmt vann fordi det ødelegger virkestoffene i vaskemiddelet. 

Bruk gjerne oppvaskmiddel, som Zalo, som såpe, men ikke ha i for mye. Det kan gjøre at vinduene blir grå, eller du ser irriterende såperester på vinduene etter vask. Er vinduene så skitne at du trenger ekstra såpe, kan du heller gå over med en ekstra runde etterpå med rent, lunkent vann slik at såpen fjernes ordentlig.

Det er ikke nødvendig med salmiakk i vannet. 

Du trenger også en god nal og et par mikrofiberkluter. Ha også et oppvaskhåndkle tilgjengelig slik at du kan tørke vinduskarmene. 

Her kan du se hvordan ekspertene hos CityMaid gjør en effektiv vindusvask.

2. Effektiv støvtørking med mikrofiberkluter

Overfladisk støvtørking gjør de fleste når boligen rengjøres. Når du tar en skikkelig vårrengjøring, bør du gå grundigere til verks med støvtørkingen. Nå er det jo også så mye enklere å se støvet enn i den mørke årstiden. 

Ta rom for rom og tørk støv der du normalt kanskje ikke tørker over, slik som lister, bilderammer og lampeskjermer. 

Ta også en god runde med støvtørking over skap, også over kjøleskapet som samler mye støv. 

Det absolutt beste er å bruke mikrofiberkluter til både tørr og våt støvtørking. 

Noe av det vanskeligste man kan gjøre når det kommer til støvtørking, er å fjerne støv fra persiennene. Ekspertene hos CityMaid er klare i sin sak: Fjern støvet på persiennene med tørr mikrofiberklut. Den gjør jobben på null komma niks! 

3. Bank ut støvet av teppene

Støvsuging duger til den vanlige rengjøringen av hus og hjem. Men når du skal gjøre vårrengjøring med en grundig husvask, og ikke minst få rengjort teppene dine, bør du gå grundig til verks. 

Ta frem den gode, gamle teppebankeren. Ta med teppene ut av huset og gi dem skikkelig bank. Til mindre tepper og matter holder det med skikkelig risting. 

Når teppebankingen og tepperistingen er gjort, tar du teppene med inn igjen og støvsuger dem skikkelig.

4. Støvsuging av vegger og møbler

En gang i året bør du også gi veggene en god overhaling med støvsugeren. 

Noen vegger samler mer støv enn andre, slik som liggende panel. Her bør du først gå over med støvsugeren før du tørker over med en tørr mikrofiberklut. 

Du støvsuger sikkert sofaer og andre tekstilmøbler flere ganger i året, men når du gjør vårrengjøringen bør du gå enda grundigere til verks og støvsuge i alle kriker og kroker, under og over puter, på baksiden av sofaen og så videre. 

Det setter seg mye støv i møblene og dette virvles opp hver gang man setter seg i sofaen eller godstolen. 

Bruk ulike munnstykker til støvsuging av flater på møblene, og i kroker og hjørner. 

Etter støvsugingen kan du gå over eventuelle flekker på møblene med en fuktig mikrofiberklut. 

Et godt råd fra rengjøringsekspertene hos CityMaid er å unngå å bruke støvsugeren på alt. Enkelte ting kan nemlig skade støvsugeren, slik som store glassbiter, fint støv fra oppussing, våte matrester, mynter, binders og småting. 

Unngå å fjerne aske med støvsugeren. Glør som kan leve lenge i asken, kan blusse opp. Det finnes egne askestøvsugere for dem som fyrer ofte i peisen.

5. Husk rene håndtak, dører og lysbrytere

Visste du at en del virus og bakterier lever lenge håndtak og lysbrytere? Akkurat som på mobiltelefonen, pc-tastatur, penger og andre ting vi tar ofte i, kan virus og bakterier spre seg fra håndtak og brytere. 

Mange slurver og glemmer dette, og rengjøring av brytere og håndtak bør gjøres hyppig, især i sesonger hvor mange smittes av influensa, forkjølelse, omgangssyke og andre sykdommer. 

Bruk en fuktig mikrofiberklut til å gå over alle hyppige kontaktflater for å fjerne flekker, smuss, støv, bakterier og virus. 

Bor du i borettslag og sameier, bør dere ha rutiner og regler ved vask av gelendre, brytere og dørhåndtak i fellesarealene og utgangsdører. Har dere et rengjøringsfirma til å ta vask av fellesarealene, bør dette være ivaretatt. 

Dersom du opplever at fellesarealer ikke er tilfredsstillende vasket, eller eller du har andre  spørsmål rundt rengjøringen, kan du ta det opp direkte med styret i borettslaget eller sameiet ditt.

Tips! Gjør det til en vane å ta en grundig håndvask med en gang du kommer hjem og før du gjør noe som helst annet. Da begrenser du muligheten for å dra med deg eventuell smitte gjennom virus og bakterier, inn i boligen.

Rabatt på rengjøringshjelp i Usbl

Har du ikke lyst eller mulighet til å ta vårrengjøringen selv, kan du få et godt rengjøringsfirma til å gjøre dette for deg. 

En av mange medlemsfordeler i Usbl er 5 % bonus når du bestiller vaskehjelp hos CityMaid. Her kan du bestille fast husvask, men også utvasking i forbindelse med flytting, vask før visning, vårrengjøring, julevask, hovedrengjøring og vindusvask. Du kan bestille vask i hjemmet enkelt her.

CityMaid Hjemmeservice ble etablert i 1987 og er Norges største innen privat renhold, men tilbyr også rengjøring hos små og mellomstore bedrifter. 

CityMaid er sertifisert Miljøfyrtårnbedrift og bruker miljøvennlige rengjøringsmidler. Les mer om CityMaid her.

Inspirasjon og tips